Soms vraag ik me af: Waar gaan we heen met z'n allen? Wat is ons doel en onze richting?
We rennen van hot naar her, en het put ons uit. Het vervult niet, maar leegt ons.
Over dit onderwerp wilde ik al een tijdje schrijven. Niet omdat ik de wijsheid in pacht heb. Zeker niet! Maar wel omdat dit onderwerp me aan mijn hart gaat. Omdat ik geschrokken ben van de omvang van dit probleem.
Als ik in mijn naaste omgeving kijk, zie ik best veel signalen van overbelaste mensen. Schrikbarend veel eigenlijk! Vooral mensen van mijn eigen leeftijdsgroep 30-41 😉 lijken te worstelen. Moeders nog wat meer dan vaders. Moeders hebben ook de neiging om de hele wereld erbij op hun schouders te nemen. Wanneer is het genoeg?
De verwachtingen van omgeving en anderen zijn torenhoog. We lijken daar nog steeds heel gevoelig voor te zijn. Hadden we dat niet afgeleerd, in onze 20-er jaren waren we zo gevoelig voor wat anderen van ons dachten. Inmiddels zijn we toch wel verder dan dat? Staan we niet wat zekerder in de wereld zo onderhand?
Aan alle kanten wordt er aan ons getrokken. Overal moet het beter en meer. Je moet vooral blijven groeien en doelen hebben. Dat is geen probleem natuurlijk, groei is iets wat in ons zit en waar we altijd naar neigen, denk ik. Maar het wordt wel een probleem als op elk gebied in je leven er steeds groei moet zijn. Op gebied van je huis, werk, school, kerk/vereniging, relatie en sociaal. Je moet niks missen, je moet overal aan bijdragen, je kunt niet je snor drukken zonder dat mensen er wat van vinden. Vergeet vooral niet mooie foto's of herinneringen op facebook, tiktok of insta te zetten. Anderen moeten wel zien dat je een leuk leven hebt, dat je er wat van maakt.
Mag je even je baan 'gewoon' doen omdat het geld oplevert en (hopelijk) wat zingeving, maar dat er geen hoge eisen zijn? Omdat je gezin wat meer aandacht nodig heeft bijvoorbeeld. Of mag je even een paar verjaardagen, borrels en uitjes skippen omdat je slaap prioriteit heeft? Je gezondheid. Even een jaartje niet meehelpen op de school van je kinderen, omdat het teveel is? Zelfde voor je vereniging of kerk of noem maar op. Er zal altijd aan je getrokken worden, maar de enige die nee kan zeggen ben jij.
Kunnen wij, de mensen die dit aangaat, keuzes maken? Durven we dat nog? Dit heeft in deze fase van mijn leven prioriteit. Een gesprekje bijvoorbeeld in de kerstvakantie met je partner zou geen kwaad kunnen denk ik. Hoe was afgelopen jaar? Wat komt er volgend jaar op ons af? Wat moet onze prioriteit hebben en hoe kunnen we dat handen en voeten geven?
Misschien moeten er andere keuzes worden gemaakt. Moeilijke keuzes.
- Iets wat je heel leuk vindt, maar echt teveel tijd kost even pauzeren.
- Minder uren werken, dus minder geld. Maar meer rust en ??
- Een verfraaiing/verbouwing aan je huis uitstellen, omdat er geen behoefte is aan nog meer stress in het gezin.
- Energievretende situaties of relaties uit de weg gaan.
- Stress vermijden, hoe ziet dat voor jou eruit?
Als je terugkijkt op je leven, maakt het dan uit welk jaar je die nieuwe keuken had? Hoe mooi je huis volgens de laatste trends was? Ik denk het niet. Herinner jij je nog elke verjaardag die je hebt bijgewoond? Of hoe vaak je badkamer is schoongemaakt? Als ik dit voor mezelf in perspectief zet, hoe vaak heb ik dan niet de verkeerde keus gemaakt. Talloze keren. En toch.... ik weet dat ik niet de enige ben. Toch is onze maatschappij nu zo. Accepteren we dat, of is het tijd voor een ander soort maatschappij?
Ik heb het afgelopen jaar meerdere boeken gelezen over rust en keuzes maken. Binnenkort zal ik er nog een onder de loep nemen. Maar deze échte aanrader wil ik jullie niet onthouden. Het boek van Mirjam vd Vegt: De kracht van rust . Op dit moment is hij zelfs heel goedkoop, veel goedkoper dan toen ik hem kocht (balen! haha)
Het is totaal niet zweverig, het is ook geen zelfhulpboek (in de zin van: doe dit en je kunt dit). Het zijn 8 thema's die je kunnen helpen om je eigen levenshouding inzichtelijk te maken. Ik vond het heel nuttig.
Ik heb een oudere druk |
Dit zijn zomaar wat overpeinzingen over het leven. Heel anders dan mijn eerdere blogs, misschien stoort dat je. Dat mag. Ik hoop toch dat je er wat mee kunt, of misschien kun je het delen met iemand die het zwaar heeft. Zo niet, dan komt er wel weer een volgend blogje.
Ik hoor je reactie graag!
Zo herkenbaar dit. Toen de jongste geboren werd ben ik van 24 uur naar 20 uur gegaan omdat ik meer aandacht wilde voor mijn oudste. Nooit spijt gehad, liever meer tijd dan meer geld. Nu ze beide op het voortgezet zitten krijg ik vaak de vraag waarom ik niet meer wil werken. Nee, dank je. We hebben het goed, kunnen op vakantie en hebben een goed leven. Genoeg is genoeg :)
BeantwoordenVerwijderenOok op sociaal gebied ben ik niet op zoek, we hebben onze handen vol aan onze huidige vrienden en familie. Lekker downsizen...ik word er blij van.
Mooi verwoord. Herkenbaar. In elke fase hebben mensen wel weer wat op te merken over hoeveel uur je werkt. (Het is blijkbaar nooit het juiste aantal uren)
VerwijderenGenoeg is genoeg is een mooi principe!
Mooie blog! Ik las hem gisteren al, maar reageren lukte toen niet. Het is heel herkenbaar wat je schrijft, iedereen is maar druk met van alles en rent maar door. Zeker ook deze tijd voor kerst.
BeantwoordenVerwijderenIk deed er ook aan mee, maar door longcovid kan ik dat gewoon niet meer. Alles waar ik me druk mee maakte zoals gezin, werk, kerk en nog zoveel andere dingen kan ik niet meer. Ik móet wel keuzes maken. Als ik toch een keer een uurtje naar een verjaardag ga, kost dat vaak een paar dagen om bij te komen. Werk heb ik dus niet meer, sociale contacten zijn tot een minimum beperkt (lang leve whatsapp) en niets is meer vanzelfsprekend. Maar wat het wel gebracht heeft, is rust. In eerste instantie gedwongen rust, maar soms ben ik blij dat ik niet meer mee hoef te doen in de race. (Gaat met vallen en opstaan, soms jank ik alles bij elkaar om wat niet lukt of niet kan.) Maar ik geniet veel intenser van de gewone dingen. De keer dat het wel lukt om een wandeling te maken, de keer dat ik wel even mee kan naar m'n schoonmoeder en pas zelfs een keer een uurtje winkelen met onze dochter.
Ik stop met schrijven, anders wordt dit bijna een blog... Wel nog een boekentip: de boeken van Tomas Sjödin (een Zweedse pastor) Leven vanuit rust en Het geluid van de stilte. Heel indrukwekkende boeken. Ken je die? En ook de boeken van AnneMarije Baars (Wat als we gewoon zijn? en Wat als het langzamer kan?) Prachtig!
Fijne dag en leuk als je vaker over dit onderwerp schrijft!
Bedankt voor je reactie! Heel herkenbaar wat je schrijft over je ziekzijn en de mogelijkheden. Lastig uit te leggen ook he, aan anderen.
VerwijderenIk ken de boeken van AnneMarije Baars wel, maar die Zweedse pastor niet. Ik ga daar eens naar kijken! Bedankt voor je boekentip.
Ik hoop voor jou dat er toch steeds meer lichtpuntjes zullen verschijnen in je leven. Genietmomentjes en hopelijk ook wat meer dingen die je kunt.