donderdag 19 april 2018

Goede oppas is goud waard! (+ tips om ze te vinden)

Goede oppas is zeldzaam. Je hoort er vele moeders over. "Ken jij nog iemand? Ik zit echt omhoog die avond.."
Een goede (betrouwbare, lieve, gek op de kinderen, verantwoordelijke) oppas is een fortuin waard. En hopelijk kost ze dat niet!

Ik heb het dan met name over oppas in de avonden. Overdag is het vaak goed geregeld. Een dagje extra oppas kan vaak wel bij de gastouder of op het kdv. Maar de avonden is een ander verhaal. Je weet wel, als je eens een avondje op stap wilt met je wederhelft. Of de ander moet overwerken maar jij wilt toch graag naar dansles/uit eten met vriendinnen of hebt ook een verplichting. Dan heb je een oppas nodig die betrouwbaar is, en het liefst een beetje flexibel.


Toen ik tussen de 16-21 jaar was paste ik vaak op bij gezinnen. Bij sommige gezinnen was ik elke week een vaste avond. Daar at ik met de drie kinderen en bleef daar dus van 17u tot ongeveer 23u. Na het eten deed ik netjes de afwas en ruimde wat op. Ik verdiende met zo'n avond 12,50 euro. (Pff niks toch?) Soms kwam er een zaterdagje bij. Dan paste ik nog flexibel op bij andere gezinnen. Ik was drukbezet als oppas. Veel mensen wilden graag van mijn diensten gebruik maken.

Populair
Ik herinner me een moment dat twee gezinnen 'ruzie' maakten om wie mij op die bewuste, vaste avond in de week mocht hebben. Dat was echt een dingetje, en een probleem voor beiden. Ik mocht ze allebei graag, en ik kon niet kiezen. Heb ze het onderling maar laten uitvechten. Het was duidelijk wie er 'gewonnen' had, want daar paste ik daarna steeds op.
 
Blijkbaar was ik een gouden oppas. Het heeft me zeker niet rijk gemaakt, zie ik aan de huidige 'markt'. Maar ach, de tijden veranderen. Zelf vond ik het wel een relaxt bijbaantje. Ik kon doen wat ik wilde als de kinderen op bed lagen. Studeren, bellen, lezen of tv kijken. Ik heb er wel veel van geleerd, en ik vond het ook leuk om te doen.

Is oppassen eigenlijk zwart werken? Lees hier meer

Jarenlang heb ik gedacht dat het erg handig zou zijn als ik een jongere kopie van mezelf had, voor mijn eigen kinderen. In de afgelopen jaren heb ik veel oppassen gehad voor mijn kinderen. Momenteel heb ik een 'pool' van drie oppassen. De ene kan niet op de ene dag, en de ander niet op de andere dag. Dus voor de woensdagen bel ik nummer 1, voor overige dagen bel ik nummer 2 en als reserve heb ik nummer 3. Zo werkt het gelukkig wel.
De kinderen hebben geen last van de wisselingen, want meestal slapen ze en komen ze niet uit bed.

Op zoek naar een goede oppas?
1. Vraag eens rond in de buurt. Buurmeisje toevallig? Altijd handig als de ouders ook in de buurt zijn.
2. Marktplaats (al moet je wel opletten. Een jongen die zichzelf als oppas aanbiedt voor 2 Euro per uur? Nee dankje!)
3. Vraag je vriendinnen. Misschien hebben zij nog een oppas met tijd over, of kennen zij iemand (zusje van hun oppas)?
4. Charlycares.com is een oppasservice, met gescreende medewerkers. Of care.com. Er bestaan er nog meer.
5. Ruilen. Ik pas wel eens op bij een vriendin, en zij doet het dan een keertje voor mij.

Hoe heb jij een goede oppas gevonden?

6 opmerkingen:

 1. Wij hebben inderdaad veel profijt van onze gastouder, opa's en oma's, ooms en tantes en vrienden. De babyfoon bij de buren is tegenwoordig ook een hele fijne aanvulling! Wel eens aan een oppas gedacht maar in verhouding zo weinig nodig dat ik na een kennismakingsgesprek nooit gebruik gemaakt heb van haar diensten..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wij gaan nauwelijks weg savonds.. we werken ook beide regelmatig 1 of meerdere avonden (thuis) ik werk zelf als gastouder.. en alle ouders werken in de zorg/hulpverlening.. ;) ben savonds ook gewoon bekaf.
  wel een tijdje gesport op maandagavond, maar mans avonddiensten zijn ook vanuit huis dus ook als hij op maandag moest werken savonds wasd dat geen probleem

  als we wel samen weg willen, passen mn schoonouders op. ze zijn sowieso elke vrijdag na school bij hen. wij gaan niet standaard vrijdagavond weg (ivm werk en gewoon bekaf na lange werkweek :p ) maar wel lekker een avond geen kids op bed leggen en zaterdag ook rustig wakker worden ;)

  als je wel oppas nodig hebt is idd een goede oppas goud waard

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben ook nauwelijks oppas nodig. Ik ben graag thuis bij de kids.
  Onlangs had ik er een nodig voor een ouder gesprek op school.
  Ik vraag me af wat je een oppas moet geven per uur.
  Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wisselt een beetje. Goedkopere oppas (jonger) is ongeveer 4 Euro, en iets ouder 5 Euro is mijn ervaring. Je kunt gewoon onderhandelen met iemand.
   Actiever oppassen met kinderen overdag of eten en op bed liggen is denk ik iets duurder. Nog nooit gedaan ;)

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!