dinsdag 10 september 2019

In de WW

Wie had dat gedacht. Ik weer in de WW. De laatste keer is bijna 10 jaar geleden. Hoe gaat dat tegenwoordig eigenlijk?

Zodra je weet dat je ontslagen gaat worden moet je aan de slag met het zoeken van een nieuwe baan. Zelf vond ik dit best lastig, omdat ik nog aan het werk was en omdat mijn CV flink verouderd was. Dus de eerste stappen bestonden uit het opfrissen en actualiseren van mijn CV. Daarna begon het rondkijken op diverse websites naar vacatures. Ook heb ik bij vriendinnen geïnformeerd naar vacatures bij hun werk. Meestal was er niks, maar soms wel. Daarna was het vakantie, en lag het grotendeels stil.

Wanneer WW aanvragen?

Je mag pas een week voor de eerste dag is dat je werkloos bent je aanvraag doen. Dit is op de website van UWV.nl. Heel simpel eigenlijk met je Digid.
Er zitten wel regels aan. Je moet uiterlijk een week na je eerste werkloze dag je aanvraag hebben ingediend. Anders korten ze je op je uitkering. Dit is trouwens een zinnetje wat je regelmatig leest. (Het geeft mij als lezer altijd een gevoel van urgentie en/of lichte stress, maar het voelt niet prettig) Al met al moet je hier best wel wat voor doen, en soms ook met een krappe deadline. Ook is de online omgeving van het uwv niet altijd even handig, en ben je soms lang aan het zoeken. Ik kan me voorstellen dat ouderen hier echt wel veel moeite mee hebben.


Na het aanvragen krijg je een online omgeving waar je allerlei taken moet doen. Er staat altijd bij hoeveel dagen de tijd je daarvoor hebt. Sommige dingen moet je binnen een week doen, andere dingen heb je bijvoorbeeld vier weken voor. CV online invullen, vragenlijsten invullen. Daarnaast krijg je aanvragen voor aanvullende documenten, zoals contracten. Het is ook de plek om je arbeidsverleden te controleren. Heel belangrijk, want dat gebruiken ze om uit te rekenen hoeveel maanden je recht hebt op WW.

Positieve verrassing
Ik ben ook een paar jaar thuis geweest met de kinderen tussen twee banen in. Ik wist helemaal niet dat deze jaren ook voor 50% meetellen voor je arbeidsverleden (mits je kinderen onder de 5 jaar hebt). Dit scheelt dus een aantal maanden op het totaal. Heel fijn en ook netjes van de overheid vind ik!

En nu?
Solliciteren dus! Sollicitatieactiviteiten tellen ook als een taak. Je moet daar minimaal vier van doen, per maand. Mijn eerste sollicitatie is de deur al uit en de eerste afwijzing kwam ook al binnen. Doet toch een beetje pijn. (Want ik ben zo leuk en ben geschikt voor heel veel functies, al zeg ik het zelf..)
Daarnaast is het afwachten wanneer de officiële goedkeuring binnenkomt. Ik heb nu een voorlopige goedkeuring van mijn aanvraag binnen.

De eerste uitbetaling komt pas halverwege de volgende maand binnen. Dus dat is zeker iets waar je rekening mee moet houden. Vergeleken met mijn normale salarisstrook is dit toch 3 weken later. Goed om een buffertje met cash te hebben dus als je vermoed dat je in de WW gaat belanden!

Heb jij ervaring met een uitkering? Positief of negatief?

9 opmerkingen:

 1. Geen ervaring met WW. Ik denk dat jij zo weer een leuke baan hebt, succes met solliciteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb alleen 2x de zez uitkering gehad (zelfstandig en zwanger)

  Succes met solliciteren!

  Waarom ben je ontslagen/stop je bij je huidige baan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oja, die uitkering bestaat ook nog. Fijn zeg!
   Ik heb ook een keer een zwangeren-uitkering gehad via uwv. Dat ging toen ook prima! (was ook veel invulwerk, dat wel.. haha)

   Verwijderen
  2. vond t heel fijn dat er een vangnet was.. en is.. maar wel enorm balen dat het berekend wordt over het jaar ervoor.. t jaar voordat ik zwanger werd ben ik in juli als gastouder aan huis begonnen. december daarvoor was ik gestopt bij de McDonalds (werd gevraagd of ik manager wou worden, gedaan, maanden als manager op de vloer, en na 6 maanden zeiden ze dat ik het niet goed genoeg deed en dus terug naar medewerker.. zonder enige salarisverhoging, scholing, niets... ?? ontslag genomen dus.... ) dat half jaar (januari tot juli) zelf opgevangen met spaargeld (zelf ontslag genomen dus sowieso nergens recht op) dus had maar een half jaar aan inkomsten om op te geven... hierop werd mijn zez uitkering berekend.....ging van 1100 netto naar 450 netto per maand.. best wel balen.. voelde als gestraft worden voor een half jaar leven op spaargeld/eigen geld ipv geld van de staat oid

   Verwijderen
 3. Ik heb nu 2 maanden een ww uitkering. Ik ervaar het als positief. 3 dagen na het doorgeven van mijn inkomen wordt het verschil gestort. Mijn persoonlijke gesprek, heb ik als heel prettig ervaren. Er wordt met mij mee gedacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor je informatie hoe het momenteel werkt.
  Ik zit zelf te wachten op ontslag, omdat ik het momenteel niet meer trek
  Tijdje ww vind ik niet erg, maar wil toch graag weer aan de bak.
  Zijn er voor jou nog mogelijkheden om weer snel werk te vinden, ik heb maar middelbare opleiding gedaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie vrij veel vacatures die zouden kunnen passen bij mij, maar ik wil (en kan) niet fulltime werken ivm gezin.
   En sommigen zijn specifiek, dus dat werkt dan ook niet. Maar ik heb goede hoop dat het binnen een paar maanden wel kan lukken.
   Voor jou is het misschien een idee om in de zorg te kijken? Als je dat wat lijkt? Er zijn veel mogelijkheden om intern nog wat opgeleid te worden en dan zou je uiteindelijk toch een bepaalde opleiding hebben. Ik zie veel vacatures in de zorg.
   Wens je succes de komende tijd!

   Verwijderen