Pagina's

dinsdag 12 februari 2019

Zonnepanelen geinstalleerd! (plus de nadelen)

De zonnepanelen die we in oktober hebben besteld zijn afgelopen week op ons dak gelegd. Het duurde helaas wat langer dan verwacht omdat het druk was bij het installatiebedrijf. Het voordeel van dat uitstel was dat we wat meer tijd hadden om het geld bij elkaar te sparen. Al waren we er nog niet helemaal. We 'leenden' geld uit onze buffer, dus die vullen we weer aan de komende maanden.

Statistisch gezien levert februari 4% van de verwachte jaaropbrengst dus we hopen op een mooi beginnetje.

Het proces
We kozen een bedrijf voor de panelen, spraken een prijs af. Ze maakten een mooie tekening van de locatie van de panelen en lieten ons weten dat we vooral niet op de dakkapel moesten laten plaatsen. Vanwege kans op lekkage. Prima, helemaal mee eens.


De installatie zelf was zo gepiept. Een ochtendje lang was vier man aan het werk, en toen lag het allemaal. Dezelfde dag nog konden de panelen ons energie leveren. Via de slimme meter kun je zien hoeveel je teruggeleverd hebt. Dit is ook bij te houden via een website en een app. Bovendien kun je op de omvormer dit ook nakijken.

Lekkage
Een paar dagen na de installatie regende het lekker, en opeens kwam er allemaal water uit onze dakkapel zetten in dochters slaapkamer. De muur was nat, de grond stond blank en er drupte water uit het plafond. Ik snapte er niks van, we hadden nog nooit lekkage gehad.
Dus ik liep naar zolder om te kijken of er iets aan de hand was op onze lager gelegen dakkapel, stonden er twee zonnepanelen op! Ik was hoogstverbaasd, want dat was niet wat we hadden afgesproken. Dus we belden de leverancier, en zij gingen het met de installateur oppakken. We waren best een beetje pissig.


De volgende dag stonden er netjes twee mannen op de stoep om de lekkage op te lossen en de panelen naar de afgesproken plek te verplaatsen. Er bleek een dakpan niet te zijn teruggelegd. Matig! Gelukkig is het wel heel netjes opgelost.
Uiteraard moet de binnenkant van het huis nog wel worden aangepakt. Een doorgezakte plafond-plaat, watervlekken, loszittend en vies behang, opgebold laminaat. Een verbouwingsfeestje dus. Op kosten van de opstalverzekering of van de zonnepanelen-leverancier.

Dus het liep niet allemaal als een zonnetje!

Hoe zijn jullie ervaringen met zonnepanelen leggen? Fouten gemaakt, of niet?

vrijdag 8 februari 2019

Hoe kun je de energiekosten verlagen?

Elk jaar stap ik over van energieleverancier voor gas en elektra. Ja, elk jaar!
Dit levert zoveel meer geld op dan 'blijven zitten waar je zit', dat ik er zelfs naar uitzie om over te stappen. Zo'n 6 weken voordat mijn contract afloopt begin ik met rondkijken. Het lijkt vaak moeilijker dan het is. Elk jaar levert dit zo'n 100-200 Euro aan overstapbonus op. 

Hoe?
Ik begin vaak met een of twee vergelijkingswebsites, daarna kijk ik of ik ditzelfde 'beste' aanbod ook via Euroclix kan krijgen. Zo vang ik namelijk twee vliegen in een klap. De beste deal, en nog een aantal clix als bonus. Dan sluit ik het af, en binnen een paar weken is het geregeld. Online wat invullen, niks meer per post. Handig!

1. Ga naar een vergelijkingswebsite zoals pricewize of gaslicht.com. 
2. Wanneer je Euroclix hebt, sluit je het abonnement via hun website af. Zo ontvang je extra clix.
3. Vul alles in, binnen een paar weken is het rond. Ze zeggen ook je oude leverancier op.
4. Zet je verbruik iets hoger dan verwacht, zo krijg je geld terug ipv bijbetalen.
5. Zet in je agenda wanneer je weer kan overstappen, zo krijg je volgend jaar weer een goede deal!


Nu we een slimme meter hebben, hoef ik de meterstanden niet eens meer door te geven aan mijn nieuwe of mijn oude leverancier. Appeltje, eitje dus!

Om ervoor te zorgen dat ik niet hoef bij te betalen zet ik altijd ons verbruik wat hoger dan het jaar ervoor. Zo rekende ik voor 2018 op 2800 kWh aan elektra, en 1100 m3 aan gas voor ons gezin met 5 personen.
Uiteindelijk gebruikten we minder, namelijk 2674 kwh stroom en 993m3 gas in 2018. De totale kosten hiervoor waren 1186,01 Euro. 

Vergelijkbaar?
Op Milieucentraal staat: "Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 1.470 m3 gas en 3.000 kWh elektriciteit per jaar." Daar zitten wij gelukkig aardig onder, vooral qua gas gebruik (het duurste component van je rekening). Wij stoken redelijk zuinig denk ik. Overdag 18,5 graden en in de avond alleen twee uurtjes op 19,5 graden. Daarnaast is onze thermostaat zo ingesteld dat op onze werkdagen de verwarming uit is, plus in de avonden gaat hij automatisch omlaag. Wanneer je het dus te koud krijgt, en een dekentje niet meer helpt is het tijd om naar bed te gaan ;) Werkt prima voor ons. 

Je kunt hier ook jouw energieverbruik vergelijken met andere Nederlanders. Als ik onze getallen invul, ook qua huis en personen dan is de uitslag dat we bij de 10% huishoudens horen die het laagste energieverbruik hebben. Daar ben ik best trots op!


Het nieuwe jaar
Voor 2019 gaat de energiebelasting flink omhoog, en ook wat andere kosten stijgen voor energie. Iedereen gaat dus wat meer betalen per maand aan energie. (Pas eventueel je maandbedrag daarop aan, terugbetalen is niet fijn) Hierover zegt Milieucentraal: "In 2019 is de gemiddelde energierekening 2.100 euro per jaar." Dit is dus een flinke rekening voor mensen met het gemiddelde verbruik. Zaak om zo energiezuinig als mogelijk te gaan leven. Je kunt hier een aantal van mijn persoonlijke tips lezen om energie te besparen, gordijnen dichtdoen in de avond bespaart bijvoorbeeld zo'n 20 Euro per jaar. Kleine moeite toch?


Hier gaan onze nieuwe zonnepanelen aan de slag om ons een mooie opbrengst te geven dit komende jaar. (Meer over de zonnepanelen volgt binnenkort) Misschien komen we zelfs op nul uit, qua stroomverbruik. Of meer opwekken dan we verbruiken, dat mag ook natuurlijk. Nu we een volledig jaar niet meer op gas zullen koken, zal dat vast ook een beetje schelen in ons gasverbruik en misschien wat geld besparen. Uiteraard zijn we weer overgestapt, en ligt er een mooie welkomsbonus voor ons in het verschiet. 

Hoe ga jij je energiekosten beheersbaar houden dit komende jaar?

dinsdag 5 februari 2019

Extra inkomsten januari

Ook in 2019 ga ik verder met het bijhouden van de extra inkomsten. Lezers vinden dit inkijkje leuk, ze waarderen het laten ze me regelmatig weten. Daarnaast vind ik het zelf ook heel handig om het elke maand te kunnen vergelijken. Plus het motiveert om soms nog even beter mijn best te doen.

Hier mijn overzicht voor januari. Een mager maandje, maar dat is verklaarbaar. Het begin van januari was de kerstvakantie (= kinderen thuis), kort erna ging ik op reis voor mijn werk naar Afrika, en toen ik terugkwam had ik blijkbaar een griepje meegenomen. Opeens was het februari.

Panelwizard
Ik kreeg een enquête aangeboden, het leverde 1,20 Euro op.
Wil je ook lid worden van Panelwizard? Ze staan weer open voor nieuwe leden. Klik hier. Je krijgt 1 Euro startkapitaal, en ik ook. Ze betalen altijd in juni en nov/december uit.



Euroclix
Gelukkig was er hier weer wat positief nieuws. 2463 clix. Vorige maand was om te huilen: slechts 1065 clix op. Ter vergelijking: november was 2120 clix, oktober 3634 clix, september 1406 clix. Dus het voelt alsof ik weer ‘back on track’ ben.
Hoe kwam ik aan de punten? Ik kreeg 300 clix voor onderzoeken, 1438 clix voor online aankopen/oversluiten energieleverancier, 25 clix voor klikken op mails. Creditcardgebruik kregen we 47 clix voor.  

Helaas geen nieuwe vrienden via mij aangemeld, maar alleen de 10% over clix die vrienden verzamelden die maand. Omdat zij via mij lid zijn geworden levert dit een klein beetje passief inkomen op. Dit was 648 clix. Deze inkomsten zijn dus echt passief, want ik hoef er niks voor te doen.

Aanbiedingen bij webshops

Nu zit ik op de 5454 clix. Dit is ruim 75 Euro waard op papier. Toch ben ik aan het doorsparen tot de 20.000 clix. Dan wissel ik ze in en krijg ik 325 Euro (ongeveer 1/3 van een hypotheekaflossing) dus dat is de moeite waard. Ik heb in mijn doelen voor 2019 staan dat ik weer een betaling van 325 Euro via Euroclix wil verdienen. Wie weet!

In totaal verdiende ik in 2018: 22848 clix. Echt een mooi totaal, bijna 365 Euro is dat waard. Een Euro per dag dus.

TIP: Wanneer je online aankopen doet, is het handig om de clix assistent te downloaden. Hier krijg je sowieso 25 clix voor als je hem de eerste keer gebruikt. Daarnaast geeft hij een seintje als je op een website clix kunt verdienen. Heel handig! Ik schreef een blog met nog meer nuttige tips om je Euroclix saldo te verhogen.

Marktplaats
0,00 Euro. Ik verkocht niets, zette er niets op. Geen tijd en prioriteit. Kan gebeuren!

Overige inkomsten
25,00 Euro in VVV-cadeaubonnen. Ik deed geen andere enquêtes deze maand behalve panelwizard. Deze bon kreeg ik nog over de enquête die ik invulde in december.

Ondanks de magere extra inkomsten in januari heb ik goede hoop voor 2019. Want ik had ook een mooie jaaromzet gehaald in 2018, dat kun je hier nalezen.

Heb jij in januari wat extra’s binnen geharkt? Op welke manier?