Pagina's

woensdag 10 januari 2018

Rentemiddeling: lagere rente voor je hypotheek

Wie kent het begrip rentemiddeling nog niet? Ik schat 50% van de mensen met een hypotheek. Heel veel banken bieden dit namelijk niet aan! Verzekeraars (die wel hypotheken aanbieden) ook niet. Dus dan houd je maar een kleine groep over die die begrip kent, ervan heeft gehoord of misschien wel heeft toegepast.

Het verhaal
Wij kochten ons huis in 2013 en gingen 4,15% rente betalen. Natuurlijk waren we hier best blij mee, want daarvoor betaalden we 5,2%. Daarna zakte de hypotheekrente natuurlijk behoorlijk, en leek het belachelijk om ruim 4% rente te betalen de komende jaren. Toen wij hoorden over rentemiddeling lieten we dit in 2016 toepassen. Gelukkig deed onze bank daaraan mee. Oversluiten was geen optie, want zou 8000 Euro kosten voor een enkel leningdeel. Te duur en te weinig voordeel voor ons. Rentemiddeling was een manier om onze maandlasten te verlagen.

Hoe werkt rentemiddeling?
Je zet de rente weer vast voor een langere periode, en dan betaal je daar een bepaalde 'boeterente' over. Eigenlijk het verschil tussen de nieuwe rente en de oude rente plus looptijd. (Hoe dit exact berekent wordt verschilt per bank, dus vraag het na!)
Bovendien zijn ook nog eenmalige administratiekosten van 225 Euro (die je volgend jaar weer mag aftrekken van je belasting). Een telefoontje naar de bank en het was geregeld.
Onze rentevaste periode werd weer op 10 jaar gezet, en we gingen 3,38% betalen over twee hypotheekdelen (annuïteiten en aflossingsvrij). Dit leverde al een besparing op van ongeveer 100 Euro per maand.


Fast forward naar 2018. De rente is nog steeds vrij laag. Wij betalen 3,38% en hoewel het meevalt is het nog best een flinke rente gezien de huidige percentages die je kunt krijgen. Daar heb je niks aan als je niet gaat verhuizen. Dus wij belden nogmaals naar de bank om te informeren of onze maandlasten nog lager konden door rentemiddeling opnieuw toe te passen. We zijn toch weer anderhalf jaar verder.

Het kon! Nu hebben wij dus weer gekozen voor rentemiddeling, maar wel een verschillende looptijd voor beide delen gekozen. De aflossingsvrije hypotheek wordt weer 10 jaar vastgezet op 3,12%. De annuïteitenhypotheek 20 jaar staat dan vast op 2,91%.

Omdat we hopen de aflossingsvrije hypotheek binnen 10-15 jaar af te lossen is dit heel prima. Elke euro minder die we betalen kunnen we weer meer aflossen natuurlijk.
De annuïteiten hypotheek doen we nog even niks aan qua extra aflossen, dus die mag best langer vaststaan tegen een lage rente. Wij vinden een rente van 2,91% mooi genoeg om het een tijd vast te zetten. Ik verwacht ook niet dat de rente over 10 jaar zo historisch laag is als het een paar maanden geleden was. Dit biedt duidelijkheid en zekerheid voor de komende 20 jaar.
Bovendien wilden we ook graag wat spreiding in het aflopen van onze hypotheekdelen, en dat is nu mooi gelukt. Over 6 jaar, over 10 jaar en over 20 jaar lopen er hypotheekdelen af. Mochten we opeens een flinke som geld hebben dan kunnen we dat bij het einde looptijd mooi aflossen ;)
Vanaf 1 maart gaan we de lagere maandlasten merken. Lagere maandlasten? Een telefoontje, zo simpel kan het zijn.

Heb jij rentemiddeling wel eens overwogen? Waarom wel of niet?

9 opmerkingen:

  1. Rentemiddeling is mooi maar let wel op de kleine lettertjes. Onze vrienden hebben dat ook gedaan naar tevredenheid maar waren minder blij toen ze bij de (onverwachte) verkoop 3% boete rente moesten betalen. Sterker nog, ze hadden er helemaal overheen gelezen. Er was ook niet op gewezen ofzo.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klopt dat de kleine lettertjes per bank verschillen. Bij ING mag je rentemiddeling maximaal eens per jaar doen, en zijn er verder geen voorwaarden. Ook niet bij verhuizing. Dus dat scheelt. Bedankt voor je aanvulling!

      Verwijderen
  2. nee. wij hebben sinds feb 2016 een hypotheek, 2,65% vast voor 20 jaar. annuitaire hypotheek

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De meeste banken bieden rentemiddeling aan 20 van de 36 banken. Waaronder ING, Rabo en ABN

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gelukkig hebben wij in mei ons droomhuis in het bos gekocht met een rente van 1,6% op een looptijd van 10 jaar! Dus voorlopig hoeven wij geen rentebemiddeling. Leuke blog bedankt voor je info!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit klinkt geweldig ja! Hoe denk je dat over 10 jaar de rente is? Of ben je dan al voor een groot gedeelte vrij van hypotheek?

      Verwijderen
  5. Ook eens gekeken naar rentemiddeling bij ons maar watij opviel was dat ik meer boeterente betaalde bij rentemiddeling dan bij het in 1keer de boeterente betalen. Hoort dit zo?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt? Dat zou niet zo moeten zijn. De overheid heeft er inmiddels ook regels voor ingesteld.
      Het 'voordeel' van boeterente nemen is dat je de vrijgestelde 10% die je zonder boete mag aflossen, ervan af mag trekken. Dus dat scheelt wel wat voor de meeste mensen.
      Het beste is wel om zelf je bank hierover te bellen, ik heb gemerkt dat bij zelf uitrekenen er soms nog dingen zijn die je 'mist' in de berekening. De bank kan duidelijk maken hoeveel het exact gaat kosten.
      Je mag trouwens de boeterente, maar ook de kosten voor rentemiddeling aftrekken van de belasting.

      Verwijderen

Leuk dat je reageert!