Pagina's

zaterdag 26 november 2016

Leven alsof je werkloos bent

Het klinkt als een prachtig en nuttig experiment. Leven alsof je werkloos bent. Maar de clou is natuurlijk dat je wel naar je werk gaat en een inkomen hebt. Uiteraard is zo'n experiment alleen nuttig voor mensen die inderdaad een inkomen hebben. Als je dat niet hebt, leef je van een uitkering en moet je al je uiterste best doen om zo creatief mogelijk met je geld om te gaan.

Hoe zou je zo'n experiment kunnen aanpakken?

1. Wat is je salaris?
2. Reken uit wat 70% daarvan is. Ga daarvan leven. 30% zet je apart, bij ontvangen van je salaris.
3. Kies een bepaalde periode waarin je dit gaat doen. De boog kan niet altijd gespannen zijn namelijk.
4. Wat ga je met het overgebleven geld doen? Potje onvoorzien aanleggen, sparen voor die bijzondere reis die je al jaren wil doen, je hypotheek een flink stuk aflossen, sparen voor studie van jezelf of kind? Doelen genoeg lijkt me.
5. Evalueer aan het eind van die periode. Viel het mee of tegen, welke dingen kun je wel missen maar wat niet?

Waarom heb ik punt 3 ook genoemd? Ik merk zelf dat ik heel zuinig kan zijn als ik weet dat het voor een bepaalde periode is. Een paar weken overbruggen, of een bepaald doel behalen. Focus hebben voor een zekere tijd. (Zoals voor afgelopen jaar, zuinig leven en zoveel mogelijk aflossen en de buffer wat verhogen) De periode van een jaar is al bijna te lang merk ik, voor mezelf en m'n gezin. We doen nu alweer vaker iets dat geld kost, dan in het begin van het jaar. We hebben onze doelen dan ook gehaald, maar als we nog 'strenger' waren geweest hadden we natuurlijk nog meer kunnen bereiken.

Ik kan me dus voorstellen dat zo'n experiment heel goed werkt voor drie of zes maanden. Daarna verlang je misschien weer onwijs naar dat drankje op een terrasje, of heb je echt een aanvulling op je garderobe nodig die je maar bleef uitstellen. Toch denk ik dat je in zo'n periode echt bewust kan worden van je mogelijkheden. Als je echt WILT, dan KAN je dus nog ergens op besparen.

In die periode kan je denk ik ook een leuk bedragje bij elkaar verzamelen voor je doel. En weten dat je het kunt, is ook heel fijn. Dan hoef je je minder zorgen te maken over eventueel inkomensverlies, lijkt me.

Zou je zo'n experiment durven doen? Waarom wel of niet?

13 opmerkingen:

 1. Haha. Ik ben een WW-er en het was heel hard schrikken
  Je zou aan je stukje de bedragen kunnen toevoegen die berekenhet.nl aanheeft.

  Vooral als je braaf gewerkt hebt, inzet toonde, wat ouder bent, positief ingesteld, vakliteratuur bijhield, kan het zomaar zijn, dat je WW-inkomen veel lager is dan 70%

  Heb je WW-ervaring?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd waarom het lager uit zou komen in het geval wat jij schetst. Kun je het me uitleggen?

   Ik heb zelf 2 mnd ww gehad. Toen ik ontslagen werd maar mijn zwangerschapsverlof nog niet begonnen was.
   Dit was ons extra inkomen dus elk bedrag was welkom.

   Verwijderen
 2. Zelf heb ik een Wajong uitkering, vergeleken met een salaris is het geen vetpot toch ben ik dankbaar dat er deze regeling bestaat. Mijn stukje inkomen word gebruikt om klussen in het huis te doen en extraatjes mee te betalen. Mocht manlief in de ww komen zullen we een deel van de rekeningen betalen met mijn inkomen, ja de leuke dingen en verbouwingen kunnen dan niet en de auto zal weg moeten. Maar om die nu weg te doen om te leven als een ww lijkt me wat ver gaan., hoe komt hij dan op zijn werk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je het al eens uitgerekend dan? Je kan natuurlijk kiezen om de auto niet weg te doen tijdens het experiment, maar bijv alleen te gebruiken voor woon-werkverkeer.
   En de andere dingen die je nu wel doet zou je een periode niet kunnen doen. Alleen als je het zou willen proberen natuurlijk ;)

   Verwijderen
  2. Wij hebben in de periode van 2013-2015 36.000 euro afgelost. Eerst in de hypotheek gestort om de restschuld te verkleinen en bij verkoop de restschuld. Wij hebben daar een heleboel voor gelaten en nog onder die 70% inkomen geleefd. We kunnen het wel als het moet.. maar voor nu is het fijn dat we dit geld uit kunnen geven aan de klussen in huis. Daar geef ik toch de prioriteit aan nu.

   Verwijderen
 3. we sparen al veel.. denk dat we niet eens van 70% van ons inkomen de hypotheek kunnen betalen als ik uitga van ons minimale inkomsten elke maand.. elke maand is anders nl afhankelijk van de gewerkte uren en overuren van mn man..
  zie t nut er voor ons niet in omdat we al veel sparen (maar ook veel uitgeven nu t kan.. we hebben ons koophuis, wat nu over is, is ook over wat we deels sparen en deels dus uitgeven...) nog meer sparen en hier bewust nog meer voor laten willen we niet eigenlijk...

  daarbij als ik werkloos raak, heb ik nergens recht op.. en de bijstand is nog minder dan alleen manlief al verdient... van 1400 euro kunnen we de vaste lasten niet eens betalen.. dus laten we maar hopen dat dat niet gebeurd...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ook voor de kinderen sparen we, iets minder dan de kinderbijslag. dat is voor de jongste nu 150 per kwartaal (4jr) en de oudste (7jr) 200 per kwartaal (krijgt jongste dus ook als zn kbs omhoog gaat) over een jaar gezien sparen we voor onszelf ook nog eens 8/10.000 ??

   Verwijderen
 4. Ik geloof niet dat ik dit een hele grote uitdaging zou vinden, omdat ik al veel meer spaar dan ik uitgeef en dus 'gewoon' al ver boven die 30% zit. Ik denk dat ik zelfs van die 70% dan nog wel 30% kan sparen, hoewel dat misschien dan wel leuk is om eens uit te proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zo kan je t ook noemen idd.. wij sparen ook al een deel van ons inkomen en nu geven we veel uit aan extra dingen omdat t kan, naast sparen.. als t perse zou moeten door minder inkomsten zouden we minder kunnen uitgeven.. maar dat willen we niet ;) geen idee welk % we nu sparen (gok rond de 15/20 % in een normaal jaar.. )

   Verwijderen
  2. Voor jou is het misschien geen grote uitdaging idd. Je bent al jaren bezig. Maar veel mensen leven niet zoals jij. En het scheelt natuurlijk ook wel dat je nog geen kinderen hebt @LLMM ;) Dat scheelt soms bakken met geld..

   Verwijderen
 5. Leuk om te lezen. Ik hou op dit moment zo'n 30% apart. Dit omdat ik binnenkort eenmalig een zo'n bedrag moet missen vanwege een salaris foutje.
  Dus het leuk me interessant om te zien of het me zou lukken.
  Wel erg moeilijk en kwam net uit maar het is wel een uitdaging. Ik ga er nog even mee door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap dat het je is gelukt! Waar zat de grootste uitdaging in? Ik ben heel benieuwd!!

   Verwijderen
 6. Wij hebben ruim 3 jaar geleefd van 50% van ons salaris voor een heel specifiek doel. Namelijk al onze schulden inlossen! Nog 2 maanden en dan is alles ingelost. Het begin was lastig, maar we waren vastberaden en doelgericht. Wees kijken er nu wel naar uit om idd weer dat tertasje te pakken een keer ��

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!