Pagina's

donderdag 1 september 2016

Kinderopvangtoeslag waard?

Afgelopen maand kreeg ik de eerste keer kinderopvangtoeslag. Nog voordat ik ook maar een dag gewerkt had. Kinderopvangtoeslag wordt vooruitbetaald. Een hele klap geld in ons geval. Even wennen, eerlijk gezegd. Want opeens gebeurt er iets rond de 20e van de maand, en normaal gesproken niet. Rond 20 augustus krijg je de toeslag voor de maand september. De toeslag komt vooraf, en de rekening van de opvang komt achteraf. Altijd even rekening mee houden wanneer je stopt met opvang. Dan komt de rekening nog aan het eind van de maand, terwijl je voor die volgende maand geen toeslag meer ontvangt- maar dat terzijde-.

Voor drie kinderen die twee dagen per week naar kdv/bso gaan krijg ik een hele hoop toeslag. Uiteraard ga ik ook een hele hoop geld aan de opvang betalen, maar de toeslag lijkt bijzonder hoog.

Ik vroeg me af of het de overheid echt zoveel waard is, dat ik die twee dagen ga werken. Mijn salaris is niet hoog, en bovendien geven ze ons geen andere toeslagen meer. Dus mijn baan zorgt niet voor een besparing op dat gebied. Maar waarom zou het de overheid dan toch zoveel waard kunnen zijn?

Mijn idee...
Dankzij mijn twee dagen werken, zet ik ook weer andere mensen aan het werk. Ik heb een schoonmaakster die twee keer per maand komt schoonmaken. Als ik niet zou werken, zou ik normaliter geen gebruik maken van haar diensten. Bovendien zijn er misschien wel meer werknemers nodig bij de kinderopvang, omdat mijn drie kinderen erbij komen.
Dit is natuurlijk nog naast de extra uitgaven die ik kan gaan doen, dankzij het extra salaris (ben ik niet van plan, op aflossen na).

Is dit voldoende om mijn kinderopvangtoeslag 'waard' te zijn?
Wat is jouw idee hierover? Ik hoor het graag!

7 opmerkingen:

  1. Ik denk dat het ook een eventuele uitkering voorkomt mochten jullie uit elkaar gaan, of je man wat overkomen. En je bouwt waarschijnlijk pensioen op.. kortom nu investeren betekent een kleinere kans op langduriger bijdragen voor de overheid in de toekomst. Julia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Julia. Ik bouw geen pensioen op, en als ik alleen zou komen te staan kan ik van dit salaris misschien alleen m'n boodschappen betalen.. Maar gemiddeld genomen zal iemand erop vooruitgaan in zelfstandigheid denk ik! En als je ook pensioen opbouwt is dat ook voor de toekomst mooi.

      Verwijderen
  2. Ja, daar heb ik ook wel eens over nagedacht. Mijn tweede kind gaat tegenwoordig eigenlijk gratis, als gevolg van de toeslag.
    Ik denk dat Julia hierboven gelijk heeft: doordat jij nu gaat werken, bouw je meer rechten op en is de kans dat je blijft werken (en zelfs meer gaat werken) in de toekomst ook groter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt misschien wel. Een werkende kan ook makkelijker weer ander werk vinden.
      Tegelijkertijd is natuurlijk de kans dat ik ook weer werkloos raak en opeens weer recht heb op een uitkering, terwijl ik dat hiervoor niet meer had. Weegt het op? Geen idee..

      Verwijderen
  3. Het is duidelijk dat het kabinet kiest om werken erg te stimuleren. Ik weet eigenlijk pas sinds kort dat je daar zoveel toeslag hiervoor krijgt. Soms vind ik dit nogal scheef omdat op andere andere zaken erg is bezuinigd, de laatste jaren. Als je zorg nodig hebt - zoals ik - dan betaal je heel veel eigen bijdragen. Terwijl je toch echt niet kiest om ziek te worden. Dus van mij mag de overheid wel wat minder aan diverse toeslagen betalen of de kinderbijslag wat meer inkomensafhankelijk maken, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Als ik kinderen zou hebben en zou werken zou ik ook heel blij zijn met toeslag/kinderbijslag etc. Het is fijn dat je weer kunt gaan werken en dus hopelijk straks nog wat meer financiële ruimte hebt. Ik hoop dat je ook plezier in je werk gaat hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie @colourfullworld! Ik snap dat het oneerlijk verdeeld lijkt.
      Het zou mooi zijn als de overheid dingen wat eerlijker kon verdelen, al vraag ik me af of dat echt mogelijk is.
      Ik moet er wel bijzeggen dat mijn salaris erg laag is, en zonder toeslag zou ik van mijn brutosalaris niet eens de opvangkosten kunnen betalen. Dan zou ik er nog geld op toe moeten leggen zelfs. Dus als er geen toeslag was geweest was ik ook niet gaan werken. De extra financiële ruimte die het op gaat leveren zal dus ook minimaal zijn, maar alles is mooi meegenomen. Ik doe het vooral omdat ik mijn organisatie erg leuk vindt, en graag weer mezelf op een ander vlak ontwikkel. Dus daarom ben ik er erg blij mee!

      Verwijderen
  4. Ik denk dat de toeslag zo hoog is omdat het anders voor veel mensen niet uit zou kunnen om te gaan werken. Aan de andere kant, als het niet rendabel zou zijn, zouden er wellicht meer mensen vrijwillig thuisblijven voor de opvoeding van de kinderen en mensen die nu onvrijwillig thuiszitten aan het werk kunnen.
    Of dit dan uit kan voor de overheid zou ik niet durven zeggen....

    Wellicht eens leuk om verder uit te zoeken....

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!