Pagina's

woensdag 13 juli 2016

Tiny gezinswoning

Er is pas een evenement geweest in Almere waarop diverse 'tiny houses' gepresenteerd zijn met een maquette en uitleg. Nog niet eerder vond ik een klein huisje, waar je ook met een gezin goed in zou kunnen wonen. Maar nu is er dus eentje!

Het is een gezinswoning van 50m2 vloeropppervlakte. Dat is ook de maximale hoeveelheid vierkante meters die een huis mag zijn om nog onder de noemer 'tiny' te vallen.
Dit huis kan je laten bouwen voor 50.000 Euro en is volledig ecologisch gebouwd.

Het huis heeft twee slaapkamers, een voor de kinderen met daarin een stapelbed van 3 lagen. Boven op de vliering is de ouder slaapkamer.
Het idee is natuurlijk dat je voldoende binnenruimte hebt, maar veel meer buiten gaat leven. Dus een lekkere lap grond om te leven, te verbouwen en te spelen. Dat zou ook voor een gezin heel aantrekkelijk kunnen zijn!Al met al een superleuk idee, en ik kan me voorstellen dat het echt in een behoefte zal voorzien! Je kunt er zelfs mee 'off-the-grid' wonen. Dus zonder riool, elektranet en wateraansluiting. Hoe cool!

Bijna kreeg ik neigingen om na te denken over welke 'overbodige' dingen ik weg zou moeten doen om in zo'n huis te kunnen gaan wonen met ons gezin. Al ben ik bang dat me dat niet zou lukken. Soms denk ik nu al: help, we hebben te weinig ruimte. De kinderen kunnen niet genoeg rennen/hebben niet genoeg speelruimte binnen. In ons natte klimaat is een fijne binnenplek toch wel een must, wat mij betreft.

Hoe denken jullie over tiny houses? Zou je zoiets ooit overwegen?

8 opmerkingen:

 1. Ik denk dat het met kinderen lastig zal worden. Ze hebben vaak wat meer ruimte nodig om te spelen en vliegen. Hoe je dat aanpakt als het weer dagen lang slecht is kan ik je ook niet zeggen. Onze oudste heeft echt plekje voor zichzelf nodig wat in een tiny huis wat lastiger is. Wij blijven voorlopig nog even in ons huis wonen, wat ook niet super groot is, maar ook niet (te) klein.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor ons denk ik op zijn vroegst een optie als de kinderen (nu 1) het huis uit zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het wel leuk, maar ik vind eigen plekjes (zeker om te werken of voor kinderen om te leren/zich terug te trekken) ook erg belangrijk. Dus ik denk niet dat ik er snel aan zou beginnen, omdat het voor de langere termijn dan niet houdbaar is. Voor m'n twintiger jaren of straks na de 80 is het misschien wél perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met kinderen in huis zou ik dat niet kunnen. Mijn zoons zijn volwassen en wonen/werken thuis. Zijn kerels van 1.90. Dat gaat niet goed op zo'n kleine ruimte. Daarbij vier mensen met gevoelige longen in een klein huis in een koude, winderige polder,
  Het lijkt me een stuk eenvoudiger om in een warmer klimaat in een tiny house te wonen.
  Met alleen manlief zou ik wel op 50 m2 kunnen wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb in een koude, winderige polder gewoond (Noordoostpolder) en woon nu in de Betuwe. Echt een enorm verschil in gevoelstemperatuur. Afgelopen vrijdag waren we bij mijn ouders in Friesland, we hadden het allevier koud.

   Verwijderen
 5. ja en nee. zou er mn werk voor moeten opgeven, maar als het huis maar 50.000 kost heb je dat ook eigenlijk niet meer nodig :p maar zou gek worden idd, de kids hebben echt speelruimte nodig en ik ook wat rust af en toe.. maar ja puur luxe.. ben heel blij met ons nieuwe huis.. speeltuin voor de deur.. ze spelen nauwelijks meer binnen en de tablet kijken ze niet meer naar om. zelfs als ze tv kijken zeggen ze vanzelf mogen we naar buiten...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ter aanvulling nog wat meer maquettes. Maybe someday...
  http://www.bouwexpo-tinyhousing.nl/uploads/media/kleineeengezinshuis-maquette-foto.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je het eens wilt uitproberen, via Droomparken.nl kun je er eentje boeken. Voor mij zou het misschien pas interessant worden als ik met pensioen ben en de kinderen het huis uit. Hoewel ik me afvraag of ik als bejaarde ergens afgelegen zou willen wonen...

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!