Pagina's

zaterdag 2 april 2016

Deflatie in aantocht en nu?

Er is in 2005 een boek verschenen dat heet: Deflatie in aantocht. Geschreven door Eric Mecking en Elmer Hogervorst. Deflatie is het tegenovergestelde van inflatie. Inflatie is dat alles steeds duurder wordt, en deflatie is dat alles steeds goedkoper wordt. Dat klinkt leuk, maar het veroorzaakt uitstel van bestedingen. Mensen kopen minder spullen, hierdoor neemt de vraag af en de werkloosheid toe. Hierdoor zullen veel mensen werkloos worden, en de overheid kan het niet meer betalen. Bovendien is er nog een enorm domino-effect op allerlei andere processen in de wereldeconomie.

Inmiddels blijkt dat het boek een bepaalde voorspellende waarde had over de economische crisis, en de instorting van de huizenmarkt. Dat het ECB de rente naar 0,0% bracht staat hier ook in genoemd als 'maatregel' om de economie te redden, maar er staat ook dat het niet helpt. (oeps)
Ook zegt dit boek dat het ergste nog moet komen, en dat het huidige 'herstel' gewoon een kleine opleving kan zijn, waarna de hardste crash nog moet komen.

Eerlijk gezegd heb ik het boek zelf nog niet gelezen, maar mijn collegablogger 'Bespaarbalans' stuurde mij de link naar een hele (hele hele!) uitgebreide samenvatting die je het gevoel geeft dat je het boek al voor een deel kent.
http://beleggen.com/deflatie-aantocht/

Hoe ik als 'gewone' Nederlander hiermee om moet gaan is mij nog niet helemaal helder. Zijzelf raden iedereen AF om een hypotheek te nemen, en te gaan investeren in de beurzen. Ook lenen voor andere zaken is iets wat je volgens de schrijvers niet moet doen.

Ik zie natuurlijk ook wel dat het niet goed gaat in ons land, en in grote delen van de wereld. We zweven op kredieten en leningen, en dat kan natuurlijk niet altijd goed gaan. Krediet is geld wat niet echt bestaat, en waarvan een risico is dat het nooit terugbetaald kan worden. Wat dan?

Het is natuurlijk ook een beetje bizar dat je een hypotheek kunt krijgen op basis van vier tot vijf keer je bruto jaarsalaris. Dit zijn dan ook nog eens regels door de overheid gegeven om je te beschermen! Als ze die regels niet hadden, hoeveel zou je dan volgens de bank wel niet kunnen lenen? De banken nemen enorme risico's dus waarom zouden ze jou niet hetzelfde aanraden?
Want dat brutobedrag krijgt niemand op zijn bankrekening, iedereen betaalt belasting. Dus hierdoor krijg je een vrij groot hypotheekbedrag, wat best moeilijk af te lossen is. Tenzij je echt zuinig gaat leven (naar maatstaven van de maatschappij) en je je best doet om elk jaar een bepaald percentage af te lossen.

Als er inderdaad nog een diepe crisis gaat komen, dan kun je maar beter een beetje voorbereid zijn. Lees in dat geval dit boek, en pas de tips toe. Ik kan me voorstellen dat energieneutraal wonen heel gunstig is, in tijden van crisis. En een houtkachel ook.
Ikzelf ga door met aflossen, zuinig leven en ga me niet teveel zorgen maken. Ik ben ook van plan het boek helemaal te lezen ;) 

Heb jij het boek gelezen? Maak jij je zorgen over de toekomst? 

11 opmerkingen:

  1. Graag gedaan ;-) Het is zeker een goede en vooral uitgebreide samenvatting. Toch adviseer ik je het hele boek te lezen.

    Het boek is voor mij echt een eye-opener. Het zet echt aan tot denken, en handelen! Door het vanuit een historisch perspectief te bezien, vallen veel puzzelstukjes (verleden, heden, toekomst) op zijn plaats.

    Ik ben nu aanbeland bij de vijf stappen, gebaseerd op de letters 'HAAST', die de lezer zo goed mogelijk door de depressie heen moet helpen. Hier heb ik wel wat op- en aanmerkingen, maar de basis is helder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik ben nog van plan het te lezen. Maar wil natuurlijk het boek niet nieuw aanschaffen;) heb het nog niet 2e hands gevonden tot nu toe. Haha

      Verwijderen
    2. Als ik hem uit heb, kan ik je hem helaas niet lenen. Ik 'lees' hem als gesproken boek, via een app van de bibliotheek.

      Verwijderen
    3. ik heb hem niet van wat gekregen boekenbonnen gekocht. Dus niet alles verklappen...

      Verwijderen
    4. @Hypotheekweg: dan raad ik je aan mijn blog van morgen niet te lezen ;-)

      Verwijderen
    5. Bedankt voor de aandacht Mom4life! Oh ja, sommige zaken, zoals dit boek, zijn het waard om 25 euro voor te investeren. Zeker als het over je toekomst gaat.

      Verwijderen
    6. @ElmerHogervorst, bedankt voor je reactie!

      Verwijderen
  2. ik ken het boek niet.. maar over de hypotheek.. wij hebben sinds 15-2 een hypotheek ;) (en ik vind het nog steeds een goede investering ;) omdat je als je huurt, t geld nog net niet weggooit elke maand... ) maar een hypotheek van 230.000 we betalen bruto 950, dit jaar iets meer hypotheekrenteaftrek, door de gemaakte kosten, 350 per maand, volgend jaar dus wat minder. maar dit jaar dus netto 600 per maand hypotheek... tegenover de 716 euro huur (voor een kleiner huis..en minder vrijheid omdat het een huur huis is, qua verbouwen enz) daarnaast wordt de huur jaarlijks verhoogd.. dit kan zelfs met 4% per jaar... de hypotheekrente hebben we 20 jaar vast gezet 2,65%... dus dit bedrag wordt niet meer hoger (wel wordt de hra steeds minder, maar dan nog kom je dus nooit boven de bruto 950 uit ;) terwijl de huur daar ooit wel boven zal komen!!).. heb ik dan oogkappen op, mn eigen tunnelvisie dat ik de voordelen zie van een huis kopen en zo iets opbouwen de komende jaren ??? heel nieuwsgierig naar t boek hierdoor iig!!!

    daarnaast vind ik de regel van 4 a 5 x je bruto jaarsalaris aan hypotheek dus een prima regel. we zitten zo goed als aan onze max en ik vind het een prima betaalbaar bedrag.. (maar dat zal ook zeker aan je bestedingspatroon liggen ;) daar zouden ze meer naar moeten kijken.. wat je KAN betalen elke maand, ipv wat je verdient ;) )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk ook dat als je een huis hebt waar je van plan bent nog vele jaren te wonen, wat goed in verhouding is met je inkomsten en je aflost op je hypotheek je op zich goed zit. (en dan bedoel ik ook aflossen gewoon maandelijks op basis van annuïteiten.)

      Ik kan me wel voorstellen dat wanneer je een huis hebt dat 50%-100% aflossingsvrij is, dit niet verstandig is met het oog op crisis. En je er dan voor moet kiezen om snel extra te gaan aflossen, of als je dat niet kunt: ervoor kiezen je huis te verkopen en iets goedkopers ervoor terugnemen, en een andere hypotheekvorm.

      Ik ben het met je eens dat ze beter naar je uitgavenpatroon kunnen kijken bij het afsluiten van een hypotheek, dan naar het brutobedrag per jaar. Maar dat zal er wel niet van gaan komen vermoed ik.

      Verwijderen
    2. naar uitgaven kijken is te persoonlijk en heel veel werk idd ;) wij kunnen t zo oplepelen, incl wat we in 4 jr tijd hebben gespaard... ;)

      onze hypotheek is idd annuitair. heel blij mee, gedwongen aflossen, niets vrijheid. ja vrijheid om extra af te lossen eventueel ooit..

      en onze hypotheek past naar mijn idee prima bij onze inkomsten/uitgaven.. al zitten we wel bijna aan de max. maar dat ligt dus sterk aan je uitgavenpatroon of het makkelijk te betalen is of niet ;) en daarnaast gaan de huren elk jaar omhoog, mijn hypotheek niet (maar ok.. eerlijk is eerlijk.. een eigen huis kost meer door onderhoud etc)

      Verwijderen
  3. Het zijn in een normale economie bruikbare adviezen en ik raad ze ook niet af. Echter de huidig economie ontwikkelt zich van de samenlevening af en eist dat de mens zich hieraan onderwerpt. Het afschaffen van contant is hier een voorbeeld van dat is indirect onteigenen en onder bewind zetten van de markt en dit veinst een keuzevrijheid. ik denk dat er een mogelijkheid is om in economische cellen te werken. De democratie heeft niet meer de macht om beleid te controleren, deze machtsmonopolie is overgedragen aan anonieme machtblokken die meer vermogen heeft dan een natie. En nu mijn bruikbare tip. Word handig. Schiet niet in stress als je kind niet de havo advies krijgt, werk aan zelfvertrouwen. Zorg dat je wat kunt en wordt beter en beter. Durf te ontwikkelen van de markt af. En tijd is geld. Vele laatste woorden is spijt dat er geen tijd is gemaakt voor wat waarde heeft en verdiend. Ja, ik ben enigszins warrig alvast mijn excuses Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!