Pagina's

zaterdag 19 maart 2016

Afvallen en dus sneller rennen?

Ik ren nu ongeveer twee keer in de week. Vaker lukt toch net niet vanwege de kinderen, of zelf niet zo lekker zijn. Dan kan je maar beter niet rennen, ipv je helemaal over de kop te werken natuurlijk.

De laatste keer ging ik al echt een stukje sneller dan daarvoor. (handig, strava! die houdt dat lekker bij) Dat gaf wel een goed gevoel. Zelfs al deed ik opnieuw lesje 3.

De volgende keer wil ik echt weer naar het next level gaan, door les 4 te gaan doen. Niet blijven hangen in de onzekerheid dat ik het niet kan, maar gewoon weer opnieuw proberen. Dat was dus het plan. Opeens kwam daar de griep, die me met koorts en keelpijn terug naar m'n bed dwong. Dus geen lesje kunnen lopen, en zeker niet een langer lesje. Helaas. Eerst weer even goed herstellen, dan nogmaals lesje 3 en als het goed gaat: next level.

Nu vroeg ik me af, of je ook extra snel kunt rennen als je minder weegt. Dus stel dat ik een paar kilo af zou vallen (en dat kan prima natuurlijk) zou je dan ook wat minder 'weerstand' hebben met lopen, en dus sneller gaan?
Maar ze zeggen ook dat je spiermassa zwaarder wordt van hardlopen, dus hoe zit dat dan? Het lijkt mij dat je dan dus misschien wel wat 'strakker' in je vel komt te zitten, maar in kilo's niet minder gaat wegen. Zou dat het effect weer teniet doen?

Iemand daar een mening/theorie over?

5 opmerkingen:

  1. In principe is het wegen voor gewichtsafname geen goede methode als je aan sport doet. Een betere methode is om het vetpercentage van je lichaam te meten. Want je bouwt spiermassa op door dat je traint. Spieren zijn zwaarder dan vet. Dus kom je aan. En je raakt gefrustreerd. Want je verwacht dat de weegschaal iets anders laat zien. Want je doet zo goed je best en toch kom je aan. Dat is tenminste mijn theorietje.

    Ik heb jaren hard gelopen en ben er nooit iets door afgevallen. Dat was ook niet mijn doel. Van spinning viel ik wel snel af. Dat had volgens mij te maken met de hoogte van mijn hartslag. Ik herinner me dat je boven een bepaalde hartslag conditie opbouwt en onder die grens verbrand je vetweefsel.

    Door het lopen kreeg ik sterkere en dus zwaardere beenspieren en daardoor liep ik makkelijker. Afvallen, zal naar mijn mening, een positief effect hebben, want dan loop je nog iets makkelijker, want je hoeft minder gewicht mee te nemen met sterkere spieren.

    Ga er voor! Ik ben benieuwd wat het jou brengt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie!
      Ik denk hetzelfde over jouw theorie met zwaardere spieren en zwaarder dan vet, dus geen kg's afvallen. Maar ik vind het dan altijd zo raar dat BMI op basis van kilo's en lengte wordt afgemeten. Is toch geen goede vergelijking dan?
      Ik ga eens kijken of ik wat af kan vallen, en of sporten dan soepeler zal gaan.

      Verwijderen
  2. Er zijn hele boeken geschreven over de snelheid en gewicht bij lopen. Maar ik zou eerst lekker constant blijven lopen dan gaat dat gewicht er vanzelf af

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah daar heb je vast gelijk in. Ik lees alleen weinig hardloopboeken.. Ik heb zelfs nog wat ongelezen runners liggen ;)

      Verwijderen
  3. Volgens George helpt t wel als men wat minder gewicht hoeft mee te nemen. Hij spreekt oa uit ervaring.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!