Nu je steeds meer zelf moet betalen voor je studie, is het nog belangrijker dat je de juiste keus maakt. Als in de toekomst alles geleend moet worden voor je studie, moet je wel een baan kunnen vinden om het terug te betalen toch?
Gek genoeg zie en hoor ik nog steeds mensen heel vaak een studie kiezen waar geen/nauwelijks werk in te vinden is. Zo jammer van de opleiding (hoewel die vast heel gaaf was..). En in de toekomst is het ook nog vreselijk jammer van je geld.
Zelf heb ik journalistiek gestudeerd. Toen ik begon met studeren waren de banenkansen veelbelovend. "Binnenkort gaan de babyboomers eruit, en kunnen jullie zo instromen", is een zin die ik veel gehoord heb. Het klopte ook, de babyboomers gingen eruit. Maar door financiƫle problemen werden ze niet vervangen. Sterker nog, in tijdschriften, kranten en andere media wordt al jaren sterk bezuinigd en gereorganiseerd. Gevolg? Zeer, zeer weinig van mijn klasgenoten werken in hun vakgebied. Slechts een enkeling had 'geluk' en kon blijven hangen op z'n stageplek, of vond een vergelijkbare baan. De rest, ik denk 70-80% is andere dingen gaan doen.
Nieuwe studie, bijbanen werden fulltime, postbezorger, magazijnmedewerker, opticien, eigen winkel of proberen een ander vakgebied erbij te betrekken. Daar zit je dan, met je dure HBO diploma..te niksen.
Be smart! Kies een studie waar werk in te vinden is. (al kun je er soms dus niks aan doen) Ik hoop dat de overheid de grote hoeveelheid aan studies als communicatie, gamedesign, media en entertainment (management), bosbeheer, kunst en cultuur, vrijetijdsmanagement, filosofie en psychologie etc gaat afschaffen. Zodat scholen geen studies meer aanbieden waar je niks mee kan!
Kies voor baanzekerheid en doe er later voor de hobby/voor erbij, nog een LOI'tje naast, zou mijn advies zijn.
Interessante visie- wij zijn juist met onze oudste aan het denken over verdere studie. Ik volg vooralsnog de lijn dat je iets moet doen waar je echt passie voor voelt en niet (teveel) kijken naar banenkansen. Zij denkt een beetje aan psychologie en R. vindt dat dat inderdaad opleiden is voor werkeloos zijn. Ik denk meer dat je je nog 4 jaar lang blijft ontwikkelen en groeien en dat er dan heus wel een baan komt die je past. Als iedereen nu zou stoppen met communicatie, media enz. dan heb je toch over 4-8 jaar een gebrek aan die kundigheid? - Anneloes-
BeantwoordenVerwijderenOeps, mijn antwoord staat hieronder. Verkeerde knopje gedrukt...
VerwijderenIk snap je punt zeker! Dat is ook altijd mijn visie geweest. Maar nu in de praktijk zie ik dat een passie hebben voor iets niet altijd genoeg is om een baan te krijgen. Ik heb klasgenoten die ook al 5-6jaar zijn afgestudeerd, goed kunnen schrijven en elke schrijf-kans aanpakken, veel passie hebben, maar nog steeds geen baan in hun veld. Want: geen werkervaring (vrijwilligerswerk en stages tellen werkgevers niet mee) Ik vind dat zo jammer van de opleiding. Achteraf had ik beter een andere opleiding kunnen doen, en schrijven in een cursus/voor de hobby doen en hopen dat je er ooit in je baan iets mee kan doen. Maar ja, achteraf gezien he ;)
BeantwoordenVerwijderenIk ken ook veel psychologen, maar door bezuinigingen in de NL gezondheidszorg zijn er veel hun baan kwijt, ook met 5jr werkervaring kunnen ze niet iets vinden nu. daarom heb ik deze opleiding ook in het rijtje genoemd.
Succes met kiezen samen!