Serieus, veel te lang geleden dat ik heb geblogd! In mijn hoofd wel al vele malen wat geschreven, maar nooit op schrift gezet. Bovendien werkte mijn blog-site niet, dus dan wordt het ook een beetje lastig. (nu kan ik wel tekst plaatsen, maar geen enkele opmaak doen. dus sorry voor de lelijkheid!!) Maar nu, goed nieuws en veeeeeel gebeurd. Wij gaan nu echt onze bijdrage leveren aan de economie.
1.) Ons huis is verkocht!
2.) We hebben een ander huis gekocht!
3.) Er moet nog een hoop geklust worden ;)
Oftewel, wij steunen diverse makelaars en notarissen in hun onderhoud. We huren busjes/boedelbakken etc. We steunen de lokale supermarkt met massa's eten voor de verhuisdag. We spekken de bouwmarkten enorm voor tegels, verf en deuren. We huren een aannemer in, die 4 man aan het werkt houdt een aantal weken om een nieuwe badkamer, wc, en nog andere dingen te doen. Oftewel... we doen ons uiterste best om wat geld in de economie te pompen.
Zonder gekheid nu, we zijn enorm blij met ons nieuwe huis. Veel betere buurt en de woning heeft veel potentie. Ruim, licht en leuk ingedeeld. Al met al, heel blij en dankbaar dat dit nu eindelijk gaat gebeuren. Wanneer? Over 2 weken krijgen we de sleutel....dus dat bloggen blijft misschien weer even stil liggen
Deze mama blogt over slim besparen, extra geld verdienen, financiële tips en weetjes, hardlopen, moestuinieren, ontspullen en soms over kinderen. Lees je mee?
Pagina's
▼
donderdag 19 september 2013
dinsdag 16 juli 2013
Oogst en zaad
Je hoort hier wel eens over, zaaien en oogsten. Mocht je je nog in een boer kunnen verplaatsen, dan weet je hoe dat gaat. Je zaait mais in, en een aantal maanden later heb je maisstengels en maiskolven. Een veel grotere opbrengst dan wat je er zelf hebt ingestopt.
Nou was ik dit aan het doen met mijn moestuin. Ik heb enkele radijszaadjes geplant, zeer klein zaad, en mijn oogst heb ik vandaag gehad. 1 hele radijs (en de rest vd oogst kon ik weggooien, was niet goed gegaan..haha) Weliswaar minder oogst dan ik had verwacht, maar toch is zo’n radijs stukken groter dan het zaadje wat ik erin stopte.
Ze zeggen ook dat je met je leven/houding kunt zaaien en oogsten. Als je bijv. veel scheld tegen mensen, gaan ze dat ook tegen jou doen (en nog veel meer dan jij deed). Weet je nog dat ik onkruid ging wieden op de stoep en bij de stoep vd buren. Een zaadje voor een betere buurt. Nou vandaag had ik mijn oogst! :) Drie mannetjes van de gemeente hebben alles onkruidvrij gemaakt! In korte tijd hebben zij de hele straat gedaan, en het ziet er nu weer heel mooi uit.
donderdag 27 juni 2013
Voor een betere buurt ben jij aan zet
Vandaag weer verder gegaan met m’n project ‘een betere buurt begint bij jou’. Onkruid van de gemeentelijke stoep verwijderd, en een deel van het onkruid uit de portiek van mijn andere buren. Eerlijk gezegd vind ik het een rotwerkje! (serieus!) De hele tijd bukken, schrapen met zo’n onkruid ‘zeis’ en daarna vegen en in de kliko. Pff, echt geen fijn klusje.
Maar ik houd het doel voor ogen. Een schonere buurt, een voorbeeld voor je omgeving en meer contact met de buurtbewoners.
Eerst leek het alsof van dat laatste niks terecht zou komen, maar toch een gesprekje met een reclamebezorger op leeftijd gehad, en later een lang gesprekje met een overbuurvrouw en een uitnodiging voor koffie. En gelukkig ziet ons stukje straat er nu nog weer wat beter uit!
dinsdag 18 juni 2013
Words of Hope
Een paar maanden geleden schreef ik een blog over ‘het mooie nieuws’ (je kunt ‘m hier nog even nalezen als je wilt). Ik was een beetje klaar met alle ellendige verhalen die je overal aantreft, en ook op je fb –doordat iemand iets ‘liked’- wat helemaal niet zo leuk is.
Ik hoorde nog meer mooie dingen, hoopvolle dingen! Zaken die ons wat meer kunnen relativeren en ons richten op de goede dingen in het leven. Want dat is er zoveel!
Blij met...
- Deze week hoorde ik van 3 (DRIE!) verschillende mensen in mijn omgeving dat ze hun huis verkocht hebben! Wow, zo blij voor ze!
- Zon en tropische temperaturen deze week :)
- Mensen die afstuderen
- Nieuwe baby’s die worden geboren
- Huwelijken die worden gesloten
- Etentjes met vrienden
- Diverse mensen met een nieuwe baan
- Mensen die andere mensen willen helpen
- Een kerk die een verschil wil maken in de samenleving
- Goede oppas
- Familie en vrienden waar je van houdt
- Weggeven om anderen blij te maken
Mooie quote uit een boek over financiën: Als je iets weggeeft breng je ‘genade’ in een wereld die wordt overheerst door de gedachte ‘kopen en verkopen’.
dinsdag 11 juni 2013
Handen uit de mouwen
Onze stad heeft besloten te bezuinigen op onkruid verwijderen. Tenminste, zo lijkt het. Tot twee jaar geleden kwam er nog regelmatig een verdelgingsdienst langs met een brander en een zeis. Zij maakten de stoepjes mooi onkruidvrij. Ik heb ze nu al heel lang niet meer gezien, en de stand van het onkruid op de stoepen is ook erg hoog.
Nu lijkt me dit op zich een goed bezuinigingspunt. Zeker nu we als land toch zo'n 4-6 miljard euro moeten bezuinigen. Als ik dan ergens op zou bezuinigen zou het ook zoiets 'overbodigs en luxe' zijn.
Maar dit betekent dat je als buurtbewoner toch wat meer de handen uit de mouwen moet steken, want we willen ook niet dat ons straatje verslonst...(en dat wil niemand toch?) Als je met elkaar allemaal wat doet in je buurt, blijft het leefbaar, schoon en veilig. Eigenlijk best simpel!
Na een aantal weken dit geconstateerd en bedacht te hebben, heb ik zelf ook maar de daad bij het denken gevoegd. Onze voortuin weer onkruidvrij, ons stoepje onkruidvrij en dat van onze oude buurman ook. Een prachtig plaatje. Nu de rest van de straat nog..
maandag 3 juni 2013
Geduld nodig?
Geduld nodig? Begin een moestuin!
Misschien heb je het al gezien, ik ben begonnen met een 'vierkante meter moestuin' oftewel de 'makkelijke moestuin'. Het is een bak van 1x1 meter met daarop latjes om het in vakjes te scheiden. 16 vakjes waar je dus makkelijk in elk vakje iets anders kan plaatsen.
Misschien heb je het al gezien, ik ben begonnen met een 'vierkante meter moestuin' oftewel de 'makkelijke moestuin'. Het is een bak van 1x1 meter met daarop latjes om het in vakjes te scheiden. 16 vakjes waar je dus makkelijk in elk vakje iets anders kan plaatsen.
Ik vind het altijd erg leuk om zelf eetbare dingen te kweken, dus ik besloot het dit jaar maar eens wat grootster aan te pakken dan anders. Normaal staan er een paar bakjes in de vensterbank, and that’s it. Dus nu 16 vakjes om te vullen. Leuk! Van de 16 heb ik er nu iets meer dan de helft gevuld, dus ik heb nog even te gaan. Al een paar weken was ik binnenshuis aan het kiemen, en dat staat nu in de bak. En nu binnen weer nieuwe dingen laten kiemen, want niet alles kon meteen buiten worden geplaatst.
Ik merk dat ik hiermee mijn geduld weer danig op de proef stel. Want van zaadje tot resultaat (eetbare groente of bladeren) duurt erg lang. Sommige slasoorten schijn je binnen 5 weken te kunnen eten, maar ik wacht nu al een halve week en zie nog niks. Haha! Erg he?
Daarom heb ik vorige week maar een paprikaplant gekocht, met paprika’s eraan. Meteen resultaat. We hebben er al 3 gegeten, en er zitten nu nog 2 kleine aan die moeten groeien. En hopelijk komt er nog meer bij. Maarja, ook voor die zal ik geduld moeten hebben...
woensdag 22 mei 2013
Geven maakt gelukkig
In deze wereld zijn we eerder geneigd om alles voor onszelf te houden, dan rijkelijk te delen met anderen. Dat lijkt een beetje in de huidige maatschappij te zitten. Ikke, ikke, ikke... Individualisme, focus op wat jij wilt bereiken (koste wat kost?) etc.
Gelukkig komen er steeds meer mensen ook achter, dat geven iets heel moois is. En dat het jezelf heel rijk maakt. Niet per se financieel, maar zeker wel geestelijk.
Uit onderzoeken blijkt ook dat geven mensen heel gelukkig maakt. Ik las laatst een test waarin mensen 25 Euro kregen. Ze mochten dit uitgeven voor henzelf. Ze werden daar wel blij van. Toen deden ze de test nogmaals, maar kregen de mensen 25 Euro om daarvan iets te kopen voor iemand anders. Dit maakte ze nog veel gelukkiger bleek uit de ondervragingen. Grappig toch?
Ook las ik dat Warren Buffet, een van de rijkste mannen ter wereld, zei dat hij 85% van zijn rijkdom wilde weggeven. Hij had ongeveer 44-46 miljard dollar toen hij dit zei. (uhhh 85% is vet veel...) Zijn filosofie was dat je moet werken zodat je kunt teruggeven aan de maatschappij.
Ook de Bijbel (Handelingen 20:35) zegt dat geven gelukkiger maakt dan ontvangen. Joyce Meyer zegt in een van haar boeken: ‘werk, geef, spaar en geef uit’. Ik kan daar wel wat mee. Een goed leven is in balans.
dinsdag 21 mei 2013
Ik ben fan!
Ik ben fan van het aflossen van hypotheken!
Heb je al je schulden afgelost? Heb je een aantal van je spaardoelen behaald? Denk dat eens na over het aflossen van je hypotheek. Misschien niet zo'n 'aantrekkelijk' spaardoel op het eerste gezicht, maar nu aflossen betekent de komende x jaar lagere maandlasten én uiteindelijk een lagere woningschuld op het moment dat je je huis weer verkoopt.
(Denk daarbij na over de luttele 2% rente die je op je spaarrekening ontvangt, en de 5% rente die je voor je hypotheek betaalt... duidelijk geval van win-win situatie.)
(Denk daarbij na over de luttele 2% rente die je op je spaarrekening ontvangt, en de 5% rente die je voor je hypotheek betaalt... duidelijk geval van win-win situatie.)
Hier een leuk en kort filmpje over waarom aflossen belangrijk is voor huizenbezitters.
Check it out :)
woensdag 8 mei 2013
Schulden aflossen en inkomen verhogen
Leningen kosten meestal veel geld. Hoe sneller je ze aflost, hoe beter dus. Soms zit je met je handen in je haar. Wat kan ik doen om het aflossen zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen?
Maak een overzicht van je schulden. Bedrag – rentepercentage. Los als eerst de schuld af met de hoogste rente, of kies ervoor een kleine schuld af te lossen. Kies voor een lening, en probeer niet overal tegelijk iets af te lossen. Zo raak je het overzicht kwijt. En bovendien als je je eerste schuld hebt afgelost geeft dat een goed gevoel! Dat motiveert om door te gaan met de volgende schuld.
Kies dus een schuld om sneller af te lossen dan verplicht. Kijk of je extra stortingen mag doen of wat de regels zijn hiervoor. Dit kan per bedrijf verschillen.
Inkomen verhogen
Kijk in je budget wat je kunt besparen/missen om extra af te lossen op die ene schuld. Of verhoog je inkomen (tijdelijk) om dit te doen. Neem je voor om je extra inkomsten ook echt te gebruiken voor aflossing.
- inkomen verhogen kan door een parttime baan (erbij) te nemen, krantenwijkje, iets te verkopen, je diensten aan te bieden in je omgeving (betaald oppassen, schoonmaken oid), workshops te geven in iets waar je goed in bent etc. Zelfs al levert iets geen bakken met geld op, elk tientje is toch de moeite waard.-
- inkomen verhogen kan door een parttime baan (erbij) te nemen, krantenwijkje, iets te verkopen, je diensten aan te bieden in je omgeving (betaald oppassen, schoonmaken oid), workshops te geven in iets waar je goed in bent etc. Zelfs al levert iets geen bakken met geld op, elk tientje is toch de moeite waard.-
Heb je je eerste lening afgelost? Applaus voor jezelf! Ga vol goede moed door met de volgende lening. En het bedrag wat je maandelijks bespaart doordat je die eerste lening niet meer hoeft af te lossen, gebruik je als extra aflossing op je 2e lening. Dit noemen ze ook wel het ‘sneeuwbaleffect’. Want met elke lening die je aflost, houd je meer over om andere leningen af te lossen.
vrijdag 19 april 2013
Hand van de knip
De laatste tijd hoor je politici steeds vaker zeggen dat ‘wij burgers’ onze hand niet op de knip moeten houden. Dat we niet zo hard moeten sparen! Het gemiddelde spaargeld schijnt enorm toegenomen te zijn sinds de crisis. Foei toch! Ze zeggen dat we vooral huizen, auto’s en wasmachines moeten blijven kopen.
Nou weet ik niet over welke burgers ze het precies hebben, maar in mijn omgeving zie ik geen grote veranderingen vergeleken met eerst. (dit kan ook aan mijn vriendenkring liggen uiteraard..)
Een wasmachine koop je, als de jouwe kapot is, en niet voor de lol dacht ik.
Een auto, tja... ik ken niet veel mensen die om de haverklap een nieuwe auto kopen. Maar misschien is dat in de vriendenkring van politici anders, en doen ze dus eigenlijk een dringend beroep op hun vrienden.
Huizen worden nog steeds gekocht. Diverse stellen (van die trouwlustige types ook..) zijn hard op zoek naar het juiste huis, en als je Funda een beetje bijhoudt zie je ook regelmatig verkochte huizen voorbij komen.
Al met al heb ik niet het idee dat we enorm krenterig zijn geworden sinds de crisis. We letten op de centen, maar dat is altijd verstandig. En met het oog op de werkeloosheid, lijkt het me heel verstandig dat ‘de burger’ wat spaargeld achter de hand heeft. Het huidige rentepercentage is in elk geval geen reden om te sparen, want de spaarrente bedroevend laag.
Wil de burger die teveel spaart zich even laten horen?
donderdag 18 april 2013
Trouwen... de financiële bijsluiter
Overal om me heen wordt hard getrouwd. Sommige mensen wonen al een tijdje samen, anderen gaan voor het eerst in een huis wonen. Spannend en leuk, maar ook denken ze vast na over de toekomst. Hoe gaat ons leven er samen uit zien. Wat willen we, en wat willen we niet. Een soort gezamelijke visie bepalen. Misschien zijn er ook vragen op financieel gebied. Dus hier wat tips!
Wat is handig om, op financieel gebied, met je partner te bespreken voordat je gaat trouwen?
- Hoeveel mag de bruiloft kosten, en wie gaat dat betalen? In hoeveel tijd kunnen we dat bij elkaar sparen? (Geld lenen voor een bruiloft raad ik af...) Betaalt misschien een van de ouders de jurk of het trouwpak?
- Heeft een van jullie schulden? Zo ja, zijn ze zo hoog dat het verstandig is op huwelijkse voorwaarden te trouwen? Zijn ze niet al te hoog, dan is het wijs om zo snel mogelijk af te lossen. Moet je het wel samen over eens zijn natuurlijk.
- Eigen bedrijf, heb je dat of wil je dat? Huwelijkse voorwaarden kan dan handig zijn. Mocht er dan ooit iets mislopen met het bedrijf, dan ben je niet alle twee blut.
- Waar gaan jullie wonen? Heeft een van de twee een koophuis, dan is het meestal verstandig om daar te gaan wonen. Of eerst verkopen natuurlijk. Maar ook, past de huurwoning die je nu hebt bij jullie plannen? Kreeg je eerst nog huurtoeslag, misschien niet meer als je er met twee inkomens gaat wonen. Is het dan niet de moeite waard om naar een andere huurwoning te verhuizen, als dit beter bij je wensen past?
- Welke vaste lasten/verplichtingen heb je allebei? Past dit ook in een leven samen?
- Welke goede doelen ondersteun je, ben je het er samen over eens?
- Zijn er hobby's die erg veel geld kosten? Mannen hebben vaak een grote voorliefde voor elektronische gadgets. Vrouwen voor kleding of dure lunches. Is het misschien handig om een soort persoonlijk budget in te voeren, wat je naar eigen inzicht uit kunt geven? Hoe hoog moet dit budget dan zijn?
- Wil je in de toekomst kinderen? Is daar ruimte voor in je gezamenlijke huis? Hoe zien jullie de rolverdeling werk-kinderen-huishouden. Parttime werken kost geld, kinderopvang ook, hoe gaat dat allemaal. Check ook deze blog van een paar maanden geleden.
donderdag 11 april 2013
Had ik maar..
Dat je bij jezelf denkt... ‘Misschien moet ik toch maar eens wat vaker een extra trui aantrekken thuis, en de verwarming wat lager laten staan.’
Ik denk dit regelmatig, maar ook heel regelmatig kies ik voor het comfort. De lekkere warmte in je huis voelt altijd fijner dan alleen een extra trui en sloffen (je gezicht voelt toch koud). Je wilt toch ook niet ingepakt als een Afrikaan in Nederland, rondlopen in je eigen huis? Ik liever niet.
Vandaag kwam de eindafrekening. Oei schrikken, fors bijbetalen. Toen bedacht ik het me opnieuw: ‘had ik maar vaker een extra trui aangedaan..’ en ‘misschien moet ik toch eens zo’n persoonlijke energieverbruikmeter gaan installeren’.
Onzin om iets achteraf te willen veranderen natuurlijk, het heeft totaal geen nut meer! (Doen we dat ook niet vaak in ons hoofd? Had ik maar... Terugkijkend wilde ik dat ik...)
Toevallig was het een afrekening van slechts een krappe drie maanden, maar wel de koudste maanden van het jaar vermoed ik (jan, feb, mrt). Ik had zoveel leukere dingen met dat geld kunnen doen, dat kan ik je wel vertellen. Maar, ik heb het gelukkig comfortabel warm gehad die maanden, en ik kan er toch niks meer aan veranderen. Gelukkig komt de lente snel!
zondag 17 maart 2013
Zelfmedelijden moet je relativeren
Mijn man gaat regelmatig op zakenreis. Soms een nachtje, soms vier dagen. Na die paar dagen voel ik me toch wat ‘vermoeider’ dan normaal. Stond ik er even helemaal alleen voor. Geen moment om te kunnen zeggen: hier neem jij ze even, dan ga ik wel koken. Met enig zelfmedelijden denk ik dan wel eens, ik ben net een single mum, ik moet alles alleen doen. Pff, die moeders hebben het best zwaar. Maar ik onderschat hun taak nog enorm. Want bij mij komt hij weer terug. Er komt een moment dat de dagen weer wat makkelijker worden, en dat het weekend is en ik er even tussenuit kan bijvoorbeeld.
Ik heb onwijs respect voor ‘single mums’ en dat respect groeit naarmate ik er meer leer kennen. Zij doen alles in hun eentje, alles! Natuurlijk hebben ze wel vrienden, familie of oppas, maar toch staan ze er vaak alleen voor.
Je kan ’s nachts niemand een por geven ‘nu ben jij aan de beurt’. Of als je ziek bent moet je het toch echt alleen zien te rooien. Het is niet zo dat je om stipt zes uur een extra hulp erbij krijgt, en je samen de kinderen in bad kunt doen. Geen man die je een spiegel voorhoudt, waarmee je onzekerheden over jezelf, de opvoeding of je kind kan bespreken. Je bent alleen op de slechte momenten, maar ook op de mooie momenten. Ik ben trots op de vrouwen die hebben gekozen voor hun kind, en daarmee een stukje van zichzelf moeten opofferen. Zij mogen best eens in het zonnetje.
donderdag 14 maart 2013
Overleefgeld
Schokkend vind ik dit. 60.000 mensen maken wekelijks gebruik van de Voedselbank. Dit zijn alleen mensen die door een officiële instantie zijn aangemeld bij de Voedselbank. Je kunt jezelf niet aanmelden namelijk. Het schijnt zelfs dat er meer dan 1 miljoen mensen zijn die op of onder de armoedegrens leven in dit land. 1 op de 17 mensen. Misschien wel iemand in jouw omgeving dus.
Mensen die bij de Voedselbank komen moeten aan bepaalde eisen voldoen. Dit zijn bijvoorbeeld gezinnen met twee kinderen, die leefgeld hebben van minder dan 2,75 Euro p.p. per dag. 'Leefgeld' is voor kleding, boodschappen, cadeautjes, sport etc. Dus vier personen die met dat bedrag (of minder) alles moeten doen.
Ongelofelijk dat al die mensen nog leven! Als ik alleen mijn boodschappen van dat 'overleefgeld' moest doen voor ons gezin, zou me dat al niet lukken ben ik bang.
Dan begrijp ik wel dat ze geen geld hebben voor groente, voor fruit, voor gezond brood met vezels. Geen geld voor verjaardagen, huisdieren, wasmiddel, iets speciaals.
Dan begrijp ik dat je naar de Voedselbank gaat en dolblij bent met wat daar in het kratje zit. Zelfs als het weer een pot rodekool is, terwijl je dat de afgelopen vier weken al kreeg.
Reality-check. Wat heb ik het toch goed!
woensdag 6 maart 2013
Tijd van het jaar
Ja, ik weet het... Hoog tijd voor een nieuwe blog. Tijd die er een tijdje niet was, en ook de prioriteit niet. Kort na elkaar twee keer ziek geweest, en alle mama’s weten: ziek zijn met kinderen is haast niet te doen. Maar nu is het (bijna) lente, de zon heeft heerlijk geschenen de afgelopen dagen en dat is zo fijn! Energieboost tot en met.
Ik wil m’n huis opnieuw stijlen, bloemen planten in de tuin en fietsen in het zonnetje. Nieuw, fris, vrolijk! Helaas zijn de weersvoorspellers niet al te optimistisch en verwachten ze weer vorst in/na het weekend. (Zijn jullie trouwens ook zo ‘klaar’ met die zogenaamde grapjes over de vorst en onze a.s. koning?)
Maar ja, met de mogelijke vrieskou dus in opkomst wacht ik nog maar even met de bloemetjes. Zou jammer zijn van m’n geld en tijd als alles kapot vriest. Niet voor niets is het algemeen bekend dat je pas na ‘ijsheiligen’ (na 15 mei) plantjes moet planten. Nog twee maanden wachten... Jammer he?
Ik heb dus maar een takje met bloesem gekocht voor in huis. Ik hang de was weer buiten en leg de warme plaids uit het zicht. Maar wel binnen handbereik, wie weet wat er dit weekend nog gaat komen...
vrijdag 22 februari 2013
Het mooie nieuws
Soms denk ik erover op mijn NU.nl app te verwijderen, en een aantal weken geen ‘nieuws’ meer te volgen. Al die negatieve berichten over van alles en nog wat. Bleh! Volgens mij is het allemaal niet zo dramatisch als gesteld. Misschien moeten we een website oprichten met positief nieuws. Dingen die de mensen moed geven. Hoop. Vreugde. Vrolijkheid!
Dat zal toch niet zo moeilijk zijn? Ik begin hier vast met een paar. Je mag aanvullen! (je kunt je comments achterlaten)
- Een paar mensen die ik ken kregen laatst een VAST contract! Wohoo!
- Iemand kreeg een baan binnen no-time.
- Iemand zou 4mnd op de wachtlijst staan voor een operatie, maar kon opeens nu al terecht.
- Ik ken heel veel mensen die zich belangeloos inzetten voor goede doelen! Heel blij mee!
- Een bos tulpen is zo mooi.
- Soms is je favoriete geurtje in de aanbieding. Smile :)
- Een bedelaar die dolblij is met mijn 50 cent: Makes me smile!
- De zon schijnt steeds meer
- Een lekkere kop koffie...genieten!
donderdag 21 februari 2013
Rechterhersenhelft ontplooien
De hele avond aan de slag geweest en weinig opgeschoten eerlijk gezegd. Het doel was een tas. Toen het een tijdje laten liggen en na een week weer mee verder gegaan. Lukte echt niet. Het ging krom staan en zag er heel raar uit. Alles uitgehaald! Dat vond ik echt moeilijk, want ik houd van resultaat! En liefst ook snel resultaat...
Maar, vol goede moed opnieuw geprobeerd en het is gelukt! Wohoo! Daarna zelfs nog een klein tasje gemaakt in een middagje. En als bonus heb ik in het proces van proberen, maken, uithalen, opnieuw proberen, slechte patronen etc veel over mezelf geleerd. Dat is misschien nog wel het mooiste gebleken.
Huizen onder water!
Watersnoodramp, ondergelopen polders of dijkdoorbraak?? Nee hoor, gelukkig niet.
Toch staan veel huizen ‘onder water’. Oftewel, als je op dit moment je huis zou verkopen is de kans groot dat je er minder voor krijgt dan de afgesloten hypotheek. En dan heb je dus een gat.
Slecht nieuws natuurlijk, iedereen krijgt er de bibbers van. Het goede nieuws is, zolang je niet je huis wilt verkopen, is er niks aan de hand! Je maandlasten blijven gelijk, en als het je lukt zou je kunnen proberen wat extra af te lossen. Zo kom je later minder snel in de problemen.
Normaal gesproken mag je 10% van je lening per jaar kosteloos extra aflossen. De manier waarop maakt meestal niet uit. Je kan elke maand bijv. 100 euro meer storten of eenmalig een bedrag (dit laatste is wel overzichtelijker voor jezelf en je hypotheekverstrekker).
Als je je huis wel wilt verkopen en het staat ‘onder water’ dan is het handig om uit te rekenen wat je minimale verkoopprijs is. En het verschil (tussen verkoopprijs en hypotheekschuld) moet je bij elkaar gespaard hebben om dit op te kunnen vangen.
Ook hier weer goed nieuws. Als jouw huis 10% in waarde is gedaald, zal de woning die je terugkoopt dat ook zijn. Als jij dus een duurder huis wilt terugkopen, ben je in absolute euro’s de winnaar :)
woensdag 13 februari 2013
Van abnormaal naar normaal (in 9mnd)
Iedereen weet dat je leven verandert als je kinderen krijgt. Je krijgt meer spullen in huis, je sleept meer mee als je een simpel boodschapje gaat doen, je nachtrust neemt af (en rust in z’n algemeenheid) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit weet iedereen, en calculeren de meeste mensen ook in wanneer ze aan kinderen willen beginnen.
Maar wat misschien niet elke ouder zich van tevoren heeft beseft, is dat dingen die voorheen volstrekt abnormaal waren in je volwassen leven, opeens bijna ‘normaal’ worden. Voorbeelden?
- Snot aan je trui of broek, gebeurt nog maar zelden nadat je een beetje bent opgevoed.
- Brood of smeerkaas in je haar.
- Wanneer je niet in de zorg werkt, is het haast ondenkbaar dat je regelmatig poep aan je handen hebt. Dat verandert helaas met een baby...
- Hoe vaak plast er, normaal gesproken, iemand op je vloerkleed (zeer zelden, neem ik aan).
- Iemand tekent op je behang.
- Je geeft babypoppen de fles en zingt een liedje voor ze.
- Je dvd-speler draait voornamelijk Sesamstraat en Nijntje.
- Je eet 3x per week ‘prinsessenstamppot’ (omdat dat het enige is wat ze lust).
Kids...you've gotta love them!
maandag 11 februari 2013
Warme truien week
Afgelopen vrijdag was het ‘warme truien dag’. Een dag waarop in veel bedrijven de CV een graadje lager gaat, en iedereen een warme(re) trui aandoet. Uit milieuoogpunt.
En ik heb er niet eens aandacht aan besteed. Laat staan dat ik eraan heb meegedaan. ‘Foei’, inderdaad. (al heb ik een excuus..) Sterker nog, ik heb de CV lekker laten draaien én een extra trui aan gedaan. Lekker behaaglijk, daar houd ik van.
Na de sneeuw van de afgelopen weken vond ik het wel best, die temperaturen van rond de 10 graden. Geen handschoenen meer aan of mutsen op. Het lentegevoel brak door! Uitkijkend naar narcissen en sneeuwklokjes (die ik niet geplant heb, maar toch hoop dat ze aan zijn komen waaien in mijn tuin..). Dus gister was het behoorlijk slikken toen er opeens weer sneeuw lag, en vandaag de vrieskou door mijn handschoenen heen ging.
Komende week is een weekje onder nul. Houd je warme truien dus nog maar even paraat.
donderdag 31 januari 2013
Impulsen voor de Nederlandse economie
Soms zit ik wel eens te denken over de volgende vraag: wat zou nou een mooie impuls zijn voor onze economie?
- Koop een nieuwbouwhuis (werkgelegenheid en klussen)
- Alle Nederlanders in 2013 'verplichten' in Nederland op vakantie te gaan dit jaar. (geld blijft in eigen land, accommodaties vol, weinig reiskosten per huishouden)
- Schulden aflossen (banken krijgen weer geld en vallen niet om)
- Nederlands design kopen (ipv buitenlands)
- Ons huis verkopen :) Want zo krijgt de makelaar z'n courtage, wij kopen gegarandeerd een ander huis (duurder) en gaan er zeker klussen (bouwmarkten spekken) en dan kunnen de bewoners van dat andere huis ook weer een nieuw huis kopen... en misschien gaan die mensen dan ook weer... opgaande vicieuze cirkel!
Nog meer tips?
- Koop een nieuwbouwhuis (werkgelegenheid en klussen)
- Alle Nederlanders in 2013 'verplichten' in Nederland op vakantie te gaan dit jaar. (geld blijft in eigen land, accommodaties vol, weinig reiskosten per huishouden)
- Schulden aflossen (banken krijgen weer geld en vallen niet om)
- Nederlands design kopen (ipv buitenlands)
- Ons huis verkopen :) Want zo krijgt de makelaar z'n courtage, wij kopen gegarandeerd een ander huis (duurder) en gaan er zeker klussen (bouwmarkten spekken) en dan kunnen de bewoners van dat andere huis ook weer een nieuw huis kopen... en misschien gaan die mensen dan ook weer... opgaande vicieuze cirkel!
Nog meer tips?
Dromen...
Als je zo de berichtgeving volgt is het allemaal drama in de economie. Veel werklozen, lage huizenprijzen, koopkrachtverlies en nog meer bla bla bla. Misschien ben ik een dromer, maar er zou toch iets aan gedaan moeten kunnen worden? Wij met z’n allen, die ervoor gaan.
Al zou het alleen maar alle vrouwen zijn die ervoor kiezen om er iets aan te doen, dat zou al een onwijs verschil moeten maken? Wat dan? (als ik het antwoord echt wist, dan ging ik de politiek in..)
Ik zit zomaar even te denken/dromen/hopen...
Stel dat elke vrouw een eigen 'bedrijfje' begint, gewoon iets simpels. Iets in lijn met haar talenten. Koken, bakken, naaien, haken, oppassen, freelancen of ... Dit doet ze bijv. een avond per week. Zodat iemand het bij z’n gewone taken kan combineren. Zeker fulltime moeders- die verondersteld worden ‘zeeën van tijd te hebben’- zou dat zelfs wel moeten lukken, toch?
Koop je niet liever een handgemaakt iets, dan iets uit de winkel? Handgemaakte kraamcadeaus bijvoorbeeld. Zou je niet liever een koekjes van je buurvrouw kopen dan van de supermarkt? Of een taart bestellen bij een vriendin ipv de bakker?
Zoiets als dit: http://www.etsy.com/shop/jcln of dit: http://www.etsy.com/blog/nl/2013/01/20/mooie-etsy-vondsten-uit-de-lage-landen-gewoon-bij-jou-om-de-hoek/
Zo geef je hen een extra zakcentje, dat geven zij weer uit bij iemand anders en zo blijft het geld rollen (en in Nederland!). Want eerlijk is eerlijk, als je iets bij bijvoorbeeld een Kruidvat koopt, gaat de uiteindelijke winst toch echt naar het moederland van dat bedrijf: China.
Koop je niet liever een handgemaakt iets, dan iets uit de winkel? Handgemaakte kraamcadeaus bijvoorbeeld. Zou je niet liever een koekjes van je buurvrouw kopen dan van de supermarkt? Of een taart bestellen bij een vriendin ipv de bakker?
Zoiets als dit: http://www.etsy.com/shop/jcln of dit: http://www.etsy.com/blog/nl/2013/01/20/mooie-etsy-vondsten-uit-de-lage-landen-gewoon-bij-jou-om-de-hoek/
Zo geef je hen een extra zakcentje, dat geven zij weer uit bij iemand anders en zo blijft het geld rollen (en in Nederland!). Want eerlijk is eerlijk, als je iets bij bijvoorbeeld een Kruidvat koopt, gaat de uiteindelijke winst toch echt naar het moederland van dat bedrijf: China.
Mening? Ik hoor ze graag!
dinsdag 22 januari 2013
Financiele opvoeding
Recentelijk heb ik wat rondgekeken op de website van het NIBUD. Een website om Nederlanders bij te staan in hun omgang met geld. Ze hebben besparingstips, helpen een begroting maken, verkopen boeken over omgaan met geld, tips voor financiële opvoeding voor je kinderen etc. Echt wel een nuttige website voor iedereen die vragen heeft over geld of budget.
In het stuk over kinderen en geld gaat het over ‘financiële opvoeding’ van je kinderen. Weliswaar kwam het een beetje belerend over, alsof ouders daar heel slecht in waren. Leren sparen, plannen en afspraken maken.
Voor mij leken al die zaken heel vanzelfsprekend, maar ik denk dat ik een heel goede financiële opvoeding heb gehad. Mijn moeder liet mij meekijken met hun bezuinigingsmogelijkheden. (bijv. een krant delen met de buren) Vanaf mijn 12e kreeg ik zak- en kleedgeld en daarmee moest ik rondkomen. Ik werd aangemoedigd te sparen, een bijbaantje te nemen. Mijn moeder hielp mij met een kasboek en mijn geldzaken. Toen ik 18 jaar was, kon ik het allemaal prima zelf en kon ik op eigen benen staan.
Nu ben ik benieuwd, is dat onder mijn lezers ook zo? Of ben ik daarin eigenlijk een uitzondering?
Graag je reactie hieronder (mag anoniem uiteraard).
maandag 21 januari 2013
Besparingstips zijn hot :)
Haha, zelfs bekende aarbewoners verspreiden nu besparingstips met hun fans.. http://www.nu.nl/achterklap/3008776/gwyneth-paltrow-deelt-besparingstips.html
donderdag 17 januari 2013
Besparen op vaste lasten
Soms zijn je vaste lasten zo hoog, dat ze als een te grote druk voelen op je budget . Als een molensteen om je nek (maak dat maar even visueel...)
Aan sommige dingen kun je niks veranderen, zoals belastingen of je huur. Maar andere zaken kun je best even voor ‘shoppen’.
Vergeet niet om elk jaar je verzekeringen of energieleverancier te checken. Soms blijk je zo een paar tientjes per maand te kunnen besparen. En dat is mooi meegenomen natuurlijk.
Veel mensen zijn verzekerd voor de tandarts bijvoorbeeld, maar komen er 1 of 2x per jaar. Je kan dan uitrekenen of het nuttig is om daarvoor verzekerd te zijn. Een tandarts bezoekje per jaar, zonder bijzonderheden kost ongeveer 40 euro. Een verzekering kost minstens 10 euro per maand. Tel uit je winst..
Ook telefonie kun je vaak op besparen. Neem een jaartje sim-only als je gsm nog goed is. Dat scheelt vaak zo’n 30% op je kosten (of meer). Of kijk eens welke services je niet gebruikt maar wel voor betaald? Zo betaalde ik nog 5 euro per maand voor Blackberry Service, terwijl ik geen BB meer heb. Even een online chat met de klantenservice van mijn provider en het is opgezegd. Handig toch?
dinsdag 8 januari 2013
Nog meer besparen?
Dit moet me nog even van het hart: die rijst was perfect. Nog heel erg warm, lekker fluffy en precies de goede smaak. (Als je denkt, waar heeft ze het over? zie vorige blog)
1.
Vraag nuttige cadeaus voor je verjaardag (of van je
man/kinderen) Liever een keer een 'suffe pyama' dan drie bossen bloemen, toch? Als
je ergens voor spaart kun je ook een bijdrage daarvoor vragen natuurlijk.
2.
Carpoolen. Kinderen om de beurt naar school brengen met
de auto, of ergens anders heen met elkaar meerijden.
3.
Bepaalde winkels zoals Kruidvat en Blokker, hebben
regelmatig vette opruiming. 30-50% korting. Ga dan vast eens kijken voor
verjaardagscadeaus, of theedoeken, of mutsen. Voor vriendjes/vriendinnetjes van je kinderen heb je dan
vast wat in huis. Of voor je eigen vriendinnen. (oorbellen, kaarsen, homedecoration)
4.
Ruilbeurs. Voor kinderkleding, dameskleding,
zwangerschapskleding?
5.
Heb je iets nodig, zet een ‘oproep’ op
facebook/twitter/hyves (bestaat dat nog?) Er zijn vaak wel mensen die iemand
kennen, die iemand kennen die nog een magnetron heeft staan of een stofzuiger.
Of soms mag je iets een tijd lenen. Scheelt weer geld.
6.
Veilingwebsites voor een dagje weg. (of zelfs voor de
aankoop van een huis..) Bieden en zo kiezen wat jij max wilt betalen. Kost vaak
wel even tijd, want je bent zeker niet de enige die dit doet.
7.
Nogmaals, marktplaats is ideaal. Zelf verkopen wat je
niet nodig hebt, en aankopen voor een lage prijs wat je wel nodig hebt. iLike J
vrijdag 4 januari 2013
Nieuw jaar!!
Vakantie gehouden, dus ook niet geblogd en getweet. Lekker rustig voor iedereen. Maar nu weer tijd om aan de slag te gaan.
In de tweets van de afgelopen week zag ik ergens deze mooie quote langskomen: “Beter een jaar vol goede keuzes, dan vol goede voornemens”.
Dus, geen goede voornemens dit jaar voor mij. Maar ik ga wel andere keuzes maken.
Een aantal van mijn tips kun jij misschien gebruiken als je nadenkt over besparen:
- Vaker met de fiets (auto laten staan).
- Iets beter op ‘kleintjes’ letten bij boodschappen, vaker aanbiedingen kopen.
- Gezonder eten, geen snacks in huis.
- Pot thee zetten. Dus niet steeds nieuw theezakje/waterkoker opnieuw aan.
- Water drinken; gezond en goedkoop alternatief voor frisdrank.
- Verwarming half graadje lager, merk je bijna niet. En anders sloffen/vest/dekentje. Is wel zo knus in huis :)
- In huis Wifi aan op je gsm, scheelt vast op je telefoonrekening.
- Wat ik bespaar gaat naar de spaarrekening.
- Marktplaats weer updaten en wat dingen verkopen die ik niet gebruik.
Gelukkig Nieuwjaar allemaal!
p.s. Weet je nog die ‘gekke’ besparingstip uit een oude blog van mij? Rijst kort koken en dan in je bed zetten. Die probeer ik nu even uit. Gewoon voor de lol!