Pagina's

vrijdag 19 april 2013

Hand van de knip

De laatste tijd hoor je politici steeds vaker zeggen dat ‘wij burgers’ onze hand niet op de knip moeten houden. Dat we niet zo hard moeten sparen! Het gemiddelde spaargeld schijnt enorm toegenomen te zijn sinds de crisis. Foei toch! Ze zeggen dat we vooral huizen, auto’s en wasmachines moeten blijven kopen.
Nou weet ik niet over welke burgers ze het precies hebben, maar in mijn omgeving zie ik geen grote veranderingen vergeleken met eerst. (dit kan ook aan mijn vriendenkring liggen uiteraard..)

Een wasmachine koop je, als de jouwe kapot is, en niet voor de lol dacht ik.
Een auto, tja... ik ken niet veel mensen die om de haverklap een nieuwe auto kopen. Maar misschien is dat in de vriendenkring van politici anders, en doen ze dus eigenlijk een dringend beroep op hun vrienden.
Huizen worden nog steeds gekocht. Diverse stellen (van die trouwlustige types ook..) zijn hard op zoek naar het juiste huis, en als je Funda een beetje bijhoudt zie je ook regelmatig verkochte huizen voorbij komen.

Al met al heb ik niet het idee dat we enorm krenterig zijn geworden sinds de crisis. We letten op de centen, maar dat is altijd verstandig. En met het oog op de werkeloosheid, lijkt het me heel verstandig dat ‘de burger’ wat spaargeld achter de hand heeft. Het huidige rentepercentage is in elk geval geen reden om te sparen, want de spaarrente bedroevend laag.

Wil de burger die teveel spaart zich even laten horen?

donderdag 18 april 2013

Trouwen... de financiële bijsluiter

Overal om me heen wordt hard getrouwd. Sommige mensen wonen al een tijdje samen, anderen gaan voor het eerst in een huis wonen. Spannend en leuk, maar ook denken ze vast na over de toekomst. Hoe gaat ons leven er samen uit zien. Wat willen we, en wat willen we niet. Een soort gezamelijke visie bepalen. Misschien zijn er ook vragen op financieel gebied. Dus hier wat tips!

Wat is handig om, op financieel gebied, met je partner te bespreken voordat je gaat trouwen?


-         Hoeveel mag de bruiloft kosten, en wie gaat dat betalen? In hoeveel tijd kunnen we dat bij elkaar sparen? (Geld lenen voor een bruiloft raad ik af...) Betaalt misschien een van de ouders de jurk of het trouwpak?
-         Heeft een van jullie schulden? Zo ja, zijn ze zo hoog dat het verstandig is op huwelijkse voorwaarden te trouwen? Zijn ze niet al te hoog, dan is het wijs om zo snel mogelijk af te lossen. Moet je het wel samen over eens zijn natuurlijk.
-         Eigen bedrijf, heb je dat of wil je dat? Huwelijkse voorwaarden kan dan handig zijn. Mocht er dan ooit iets mislopen met het bedrijf, dan ben je niet alle twee blut.
-         Waar gaan jullie wonen? Heeft een van de twee een koophuis, dan is het meestal verstandig om daar te gaan wonen. Of eerst verkopen natuurlijk. Maar ook, past de huurwoning die je nu hebt bij jullie plannen? Kreeg je eerst nog huurtoeslag, misschien niet meer als je er met twee inkomens gaat wonen. Is het dan niet de moeite waard om naar een andere huurwoning te verhuizen, als dit beter bij je wensen past?
-         Welke vaste lasten/verplichtingen heb je allebei? Past dit ook in een leven samen?
-         Welke goede doelen ondersteun je, ben je het er samen over eens?
-    Zijn er hobby's die erg veel geld kosten? Mannen hebben vaak een grote voorliefde voor elektronische gadgets. Vrouwen voor kleding of dure lunches. Is het misschien handig om een soort persoonlijk budget in te voeren, wat je naar eigen inzicht uit kunt geven? Hoe hoog moet dit budget dan zijn?
-         Wil je in de toekomst kinderen? Is daar ruimte voor in je gezamenlijke huis? Hoe zien jullie de rolverdeling werk-kinderen-huishouden. Parttime werken kost geld, kinderopvang ook, hoe gaat dat allemaal. Check ook deze blog van een paar maanden geleden.

donderdag 11 april 2013

Had ik maar..

Dat je bij jezelf denkt... ‘Misschien moet ik toch maar eens wat vaker een extra trui aantrekken thuis, en de verwarming wat lager laten staan.’
Ik denk dit regelmatig, maar ook heel regelmatig kies ik voor het comfort. De lekkere warmte in je huis voelt altijd fijner dan alleen een extra trui en sloffen (je gezicht voelt toch koud). Je wilt toch ook niet ingepakt als een Afrikaan in Nederland, rondlopen in je eigen huis? Ik liever niet.

Vandaag kwam de eindafrekening. Oei schrikken, fors bijbetalen. Toen bedacht ik het me opnieuw: ‘had ik maar vaker een extra trui aangedaan..’ en ‘misschien moet ik toch eens zo’n persoonlijke energieverbruikmeter gaan installeren’.

Onzin om iets achteraf te willen veranderen natuurlijk, het heeft totaal geen nut meer! (Doen we dat ook niet vaak in ons hoofd? Had ik maar... Terugkijkend wilde ik dat ik...)
Toevallig was het een afrekening van slechts een krappe drie maanden, maar wel de koudste maanden van het jaar vermoed ik (jan, feb, mrt). Ik had zoveel leukere dingen met dat geld kunnen doen, dat kan ik je wel vertellen. Maar, ik heb het gelukkig comfortabel warm gehad die maanden, en ik kan er toch niks meer aan veranderen. Gelukkig komt de lente snel!