maandag 10 februari 2020

Het nieuwe leven: het huis

Begin januari schreef ik al over ons nieuwe leven op de Veluwe. Vandaag komt ons huis aan bod. Veel lezers hebben al laten weten dat ze erg nieuwsgierig zijn naar hoe we nu wonen.

Ons nieuwe huis is heel anders dan ons vorige huis. De woning komt uit 1925, terwijl ons vorige huis uit 1983 kwam. Houten vloeren vs beton. Dat maakt een groot verschil. Het huis is oud en kraakt op een aandoenlijke manier. De charme van oude deuren en houten vloeren. Klemmende deuren, kromme deuren, heel authentiek. Ik vind dat prachtig. Het huis heeft leeg al zoveel charme dat je er niks in hoeft te zetten. (maar dat zit zo rot..)


In de kleinere keuken heeft alles een andere plek, en zijn er bijna geen lades. Het is nog steeds zoeken geblazen en niet alles past. Gelukkig is er een flinke kelder waar je alle overige zaken kwijt kan. De kokendwaterkraan was heerlijk in ons vorige huis, maar nu moeten we weer met de waterkoker aan de slag. En wachten op warm afwaswater, even wennen. Weer ‘terug bij af’ want we koken weer op gas, er zijn geen zonnepanelen en natuurlijk de hoge energierekening. Er is nog enkelglas op sommige plekken, en het is natuurlijk vrijstaand. Niemand die even meestookt. Gelukkig is er wel een houtkachel en een overvol houthok, stiekem was dat wel een ‘nice to have’ op ons lijstje voor de nieuwe woning.

Minpunten
Veel dingen zijn gek in huis, en ook wat onlogisch. We missen kastruimte - de slaapkamers hebben veel schuine wanden- maar hebben teveel bergruimtes. Een lege garage, in de schuur een grote zolder die ongebruikt is, achter de schotten ligt bijna niks, een leeg schuurtje in de tuin. Tja, ik heb niet meer om erin te zetten.
De badkamer oogt geweldig, maar is heel onpraktisch in dagelijks gebruik voor een gezin. Precies zoals je altijd ziet in VT wonen. Stukje bij beetje ontdek ik manieren om het toch werkend te maken voor ons gezin.

Pluspunten
Misschien wel de beste ‘feature’ aan dit huis is dat het vrijstaand is. Vrijstaand ja!
(Ik heb een vrijstaand huis terwijl ik nog niet eens veertig ben. Ik kan het soms ook niet geloven.) Het is natuurlijk wel een klein vrijstaand huis, en met veel achterstallig onderhoud. Maar dat lossen we stapje voor stapje op.

De tuin is dus helemaal rondom, met een echte oprit en grote achtertuin. In de achtertuin een heuse mini-speeltuin voor de kinderen, en meer dan genoeg ruimte voor een grote moestuin. Hoewel het nu nog winter is, en kaal en grauwig is de potentie enorm. Hier gaan we echt van genieten de komende jaren. De tuin vraagt nu al wel wat aandacht, want de vorige bewoners hebben het snoeiwerk behoorlijk verwaarloosd. Ik leer nu appelbomen, perenbomen en leilindes snoeien. Binnenkort zijn de beukenhagen aan de beurt.

Het huis is wel echt heel fijn. Heel fijn! Ja, we hebben wat dingen moeten inleveren, en nog lang niet alles is naar wens. We weten dat we de komende jaren nog bezig zijn met aanpassen, verbeteren en oplossen van achterstallig onderhoud. We hopen hier nog de rest van ons leven te wonen, dus tijd genoeg. We genieten van het bos, de rust en de ruimte buiten.

In wat voor een huis woon jij?

14 opmerkingen:

 1. Wij wonen sinds 2018 op een boerderij in Slowakije. Herken veel van wat je schrijft. Ook wij hebben veel moeten klussen om het bewoonbaar te maken en dat is ook gelukt, tevens ook vakantiehuisjes gerealiseerd. Het is veel werk maar we doen het vraag, vrijstaand wonen midden in de natuur en geen directe buren maar een beek, bergen en bomen, jawel hoor, hele goede keuze ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt geweldig! Ik kan me voorstellen dat het hard werken is, en misschien ook eenzaam soms. Maar zo fijn als het de goede keus is voor jullie!

   Verwijderen
 2. Klinkt heerlijk, vrijstaand! Hier zo'n huis als wat jij eerst had, bouwjaar 1984 (dus scheelt maar een jaartje). Gewoon een rijtjeshuis trouwens. En ook nog flink wat te verbouwen/ op te knappen dit jaar! We starten tegen de zomer weer om dan vlak voor mijn vakantie weer te stoppen voor dit jaar. Volgend jaar dan denk ik nog wat laatste dingen in het huis. Voorlopig!
  Ik heb je saldo weer even een boost gegeven. Zo te lezen kun je ook wel weer een uitbetaling gebruiken!
  Heb je al een plan wat je wanneer wilt opknappen aan het huis?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om wat over jouw huis te lezen.
   Wij hopen dit jaar nog een uitbouw beneden te laten plaatsen in de stijl van ons huis. Komende maand gaan we architecten benaderen. In die uitbouw komt een slaapkamer, badkamer en aansluitingen voor wasmachine/droger. Dan hebben we genoeg slaapkamers en is ons huis levensloop-proof!

   Verwijderen
  2. Wat een mooi en goed idee om dat beneden erbij te bouwen, hopelijk kunnen jullie dit idd snel realiseren. Lijkt me ideaal!

   Verwijderen
  3. Zeker, ik hoop echt dat het wat moois gaat worden & niet te duur is (haha)

   Verwijderen
 3. Oh heerlijk om te lezen. Ik begrijp je hoge energierekening, maar hopelijk wegen de charmes van het huis daar tegen op. En veel gebruik maken van de houtkachel natuurlijk ;) Leuk dat je ons mee hebt genomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De charmes wegen er zeker tegenop! Gelukkig is het huis verder wel geïsoleerd, dak, vloer en muren maar wanneer het enkelglas vervangen is zal het hopelijk nog confortabeler gaan voelen!

   Verwijderen
 4. Klinkt goed allemaal! Die houtkachel ook. Zeker met die storm van nu. Wij zitten nu in een halfvrijstaande (of 2-onder-1-kap) woning en hopen over ruim een jaar ook in een vrijstaand huis te zitten met meer ruimte tot de buren.

  En een ander huis is altijd even wennen, maar dat komt vanzelf wel goed! Veel plezier in jullie nieuwe huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De ruimte tot de buren is heel erg fijn. Nooit meer zorgen maken over het geluid van je kinderen, behalve voor jezelf ;)
   Bedankt!

   Verwijderen
 5. Heerlijk om stap-voor-stap je huis eigen te maken. Veel geluk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goedemorgen.,
  Ongelooflijk, maar ware God is altijd groot. Na verschillende afwijzingen van mijn aanvraag door de bank, kreeg ik een lening dankzij deze zeer eerlijke Mr .Sandijs KUPLENS. Voor meer informatie, neem gewoon contact met haar op via e-mail op : sduplens@gmail.com
  Het biedt leningen van 3.000€ tot 3.000.000€ aan iedereen in staat om terug te betalen met rente tegen een lage rente van 2% twijfel niet aan dit bericht. Het is een perfecte realiteit. Geef de boodschap door aan je geliefden die in nood zijn.
  Moge God je zegenen.

  BeantwoordenVerwijderen