maandag 23 april 2018

Kosten basisschool, vaste prijzen?

Hoeveel kost het in Nederland om je kind naar de basisschool te sturen? 
In principe is het onderwijs gratis. De overheid betaald ongeveer 5000 Euro per kind, per jaar aan kosten. (Goed om te weten, en te waarderen!) 

Toch zijn er ook wat kleine kosten voor ouders in de vorm van een ‘vrijwillige' ouderbijdrage. In de praktijk is deze bijdrage wat omstreden. Wettelijk mogen scholen het niet verplichten, maar je hoort verhalen dat kinderen (van wie de ouders het niet hebben betaald) niet mogen komen bij bijvoorbeeld het sinterklaasfeest of op een sportdag. 
Gelukkig hebben veel gemeentes wel een potje voor extra steun voor deze kosten. In Den Haag krijg je bijvoorbeeld met een 'ooievaarspas' heel veel korting op de schoolkosten. Deze pas is aan te vragen door minima. 

Volgens Postbus 51 is de ouderbijdrage voor leerlingen in het basisonderwijs gemiddeld 64 euro per jaar voor het eerste kind en 50 euro voor het volgende kind. Op fora zie ik bedragen staan van 25 Euro per kind, of juist 300 Euro per kind. De verschillen zijn enorm, en wat daarvan wordt betaald ook. Dat ligt dus aan de basisschool die je kiest. 
Soms is het inclusief schoolreis, zwemles of extra sport en/of muziekles. Soms zit daar niks bijzonders bij op het cadeautje met sinterklaas na. 


Dan heb je daarnaast nog de overblijf!
Ongeveer 800.000 leerlingen op de basisschool blijven een of meer dagen per week over. Gemiddeld kost het een euro of drie per kind per overblijfbeurt (volgens postbus 51).
De kosten zijn sterk afhankelijk van het systeem van de school. Huurt de school professionele overblijvers in, dan kan het wel 6 Euro per kind, per dag zijn. Maakt de school vooral gebruik van vrijwilligers? Dan kan het stukken goedkoper.

Zelf eten mee naar school geven maakt het een stuk goedkoper. Soms maakt een school gebruik van een gesubsidieerd ‘fruitprogramma’, waardoor ze een aantal keer per week gratis groente/fruit krijgen in de pauze. 

Lees ook mijn artikel over 'snacks mee naar school, duur?

De schoolkosten van mijn kinderen:
150 Euro overblijfgeld (4x per week)
10 Euro 'kleuterfeest' of 25 Euro voor het schoolreisje vanaf groep 3. 
50 Euro jaarlijkse ouderbijdrage (elk volgende kind is 35 Euro).

Dus voor 210-225 Euro per jaar kan mijn kind het hele jaar naar school en vier dagen overblijven, doet het mee met alle leuke activiteiten die worden betaald van de ouderbijdrage en is er ook nog een kleuterfeest of schoolreisje. Prima balans vind ik.
Wanneer er zwemles wordt gegeven in groep 5, dan betaalt de gemeente dat. Ouders betalen wel een bijdrage voor de bus. Dit vind ik zelf heel logisch. 

Besparen?
Als je goed op de kosten moet/wilt letten kan dat dus een afweging zijn om je kind naar een bepaalde school te sturen. Al denk ik zelf dat de kwaliteit en sfeer belangrijker is dan de ouderbijdrage, want je kind moet er toch acht jaar zitten. 

Om te besparen kan je er natuurlijk ook voor kiezen om je kind niet te laten overblijven. In ons geval is er een uurtje pauze, en we wonen niet om de hoek van de school. Voordat ik thuis ben zijn we 20 minuten verder, en dan moeten we 25 minuten later weer vertrekken om op tijd te zijn. De korte tijd, en de afstand maakt dat ik hier niet voor wil kiezen. Minder stress is belangrijker. Voor 15 Euro per maand laat ik mijn kind lekker overblijven. Ideaal! Bovendien blijven de meeste kinderen bij ons op school over, dus dat is juist ook wel gezellig voor ze, en normaal. 

Hoeveel zijn de schoolkosten voor jouw kind?

8 opmerkingen:

  1. Zo ver zijn we hier nog niet, alleen herinner je me wel aan het feit dat ik hem eens in mag gaan schrijven. Bedankt! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij betalen €52 en het is een school met continurooster, dus overblijven hoeven we sowieso niet te betalen. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik blijf gewoon jeuk krijgen van de term verplichte vrijwillige ouderbijdrage. Daar is natuurlijk niets vrijwilligs aan, maar omdat de wetgever zegt dat de school niets mag verplichten noemen ze het wel zo.
    Onze oudste gaat na de zomer naar school, geen idee eigenlijk wat de ouderbijdrage daar is..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De vrijwillige bijdrage is 15 euro per kind. Schoolreisje dit jaar is 20 euro per kind. En 2x per week overblijven kost per maand per kind 30 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. weet t niet eens precies... :p ongeveer 50 schoolgeld, 50 zwembus (groep 1/2/3) en een deel schoolreis weet t niet eens precies :p betaal t en kijk er niet meer naar. oerblijf gaat sinds kort per maand.. heel gedoe met de facturatie door die omschakeling naar een aander systeem.. maar is voor 1 x per week ongeveer 8 euro per maand (afhankelijk van t aantal weken en dus overblijf dagen in die maand) voorheen volgens mij rond de 88 euro per jaar per dag per week. (dus 88 euro voor 1 dag overblijf per week) tot en met groep 3 blijven ze over via t kdv. dat kost 15,91 per maand voor 1 dag per week overblijven. gedoe haha. ze blijven 1 dag per week over voor mn eigen rust (ben gastouder dus elke dag extra kids in huis, ook 2 die ondertussen naar shcool gaan. ook hen bied ik geen lunchopvang op dinsdag en dus blijven zij dan ook over op school. ideaal)
    voor 2 kids dus wel aardig wat kwijt, maar geen problemen mee. is goedkoper dan de psz :p

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Inmiddels zitten ze bij mij op de middelbare school. Maar op de basisschool leerde ik dat het per school best flink kan verschillen. Per middelbare school trouwens ook!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bij ons is het 60 euro per kind inclusief schoolreisje. Overblijven doen ze bij mij misschien 2 keer in de maand. Dar heb ik en kaart voor gekocht en kost geloof ik 1 euro per keer.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. 60 euro voor 1 kind en ieder volgend kind 15 euro. Maar geen idee wat ze van dat geld doen. Cadeautje met Sint en boekje met kerst. Maar dat kost toch geen 60 euro. Ik vind het énorm veel geld en ga dat niet betalen. Ik maak de helft over. Dat mag. Er staat bij dat het een richtlijn is en dat meer of minder betalen ook prima is. Volgens mij zijn er richtlijnen voor de besteding van dat geld. Misschien leuk om eens uit te zoeken?
    Hier kost een overblijf abonnement 40 euro per jaar.
    Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!