woensdag 4 april 2018

Het potjes-systeem

Deze blog gaat niet over hoe je een kind zindelijk kan maken. Hoewel je dat soort topics ook zou kunnen verwachten bij een 'Mom4life blog'. Toch gaat dit stuk over potjes vullen!

Ik wil graag uitleggen hoe ik gebruik maak van dit financiële systeem, en waarom dit voor mij goed werkt. Misschien werkt het ook voor jou!

Waarom?
Voor grotere uitgaven die ik aan zie komen in het komende jaar, en die ik niet uit de buffer wil bekostigen maak ik een spaarpotje aan. Dit doe ik omdat ik sommige kosten niet van de lopende rekening kan/wil betalen of omdat ik het handig vind om te weten wanneer ik genoeg heb gespaard om een bepaalde uitgave te doen. Dit kun je ook reserveren noemen.

Spaarpotten
Spaarpotjes vullen!

Een heel simpel voorbeeld hiervoor heeft te maken met het eigen risico van de zorgverzekering. Voor mijn man staat dit eigen risico op 865 Euro. Dus dat is 500 Euro bovenop het verplichte eigen risico. Hiervoor krijgt hij een premiekorting van 20 Euro per maand bij de zorgverzekeraar.
Die 20 Euro per maand gaat dus naar het potje 'zorgkosten'. Dan is er nog een extra inleg nodig van 52 Euro per maand om zijn hele eigen risico afgedekt te hebben. Hiervoor maken wij dus 75 Euro per maand over naar het spaarpotje zorgkosten. Als er opeens een fikse afschrijving van het eigen risico komt, halen wij dit geld uit het potje en maken het over naar onze betaalrekening.
Wat er aan het einde van het jaar overblijft kan als een beginnetje dienen voor volgend jaar. Of zorgt ervoor dat je misschien je zorgpremie wel in een keer durft te betalen en hiervoor 2-3% korting krijgt.

Gratis
Mijn bank (ING) heeft de mogelijkheid om binnen je spaarrekening 10 potjes aan te maken, waarbij je ze zelf een naam en afbeelding kan geven. Dit is gratis. Meerdere banken hebben zulke mogelijkheden. Kijk eens of jouw bank dit ook heeft, als je hier interesse in hebt.

Voor welke dingen hebben wij allemaal een spaarpotje aangemaakt?
  • Afschrijving van de auto (100 Euro per maand)
  • Zorgkosten (75 Euro per maand)
  • Hypotheek aflossen (extra verdiensten)
  • Buffer (gevuld)
  • Afschrijving keukenapparatuur (inleg 50 Euro per maand)
  • Brillen en beugels (inleg 50 Euro per maand)
  • Kinderfietsen (inleg 0 Euro)
Op dit moment zijn we nog hard aan het sparen voor een andere keuken. Daarom proberen we daar elke maand zoveel mogelijk voor opzij te zetten. Dus de hoogste prioriteit.
Omdat deze keuken er nog niet is hoeven we nog niet voor de afschrijving van de keukenapparaten te sparen. Vandaar dat de inleg 0 Euro is. Zodra de keuken is geplaatst gaan we elke maand een bedragje sparen voor vervanging van de kapotte koelkast of kookplaat. (In mei 2018 is de keuken geplaatst en sindsdien sparen we voor afschrijving van de keukenapparatuur.)

Ik wil mijn buffer niet leegtrekken
 voor een 'verwachte' uitgave


Kinderfietsen heeft nog geen prioriteit, omdat ze allemaal nog een passende fiets hebben. Nu de kinderen groter worden zie ik het aanbod op marktplaats afnemen, en de prijzen toenemen. Dus het lijkt mij goed om daar binnenkort voor te gaan sparen. Voor de jongste staat de schuur nog vol met fietsen, maar die oudste twee gaan gelijk op en kunnen dus wel eens tegelijk een andere fiets nodig hebben. Nadat de keuken er is, verwacht ik hier ruimte voor.

Misschien vraag je jezelf af waarvoor ik dan nog een buffer heb? Ik zou toch de fietsen en de kapotte keukenapparaten daarvan kunnen betalen? Klopt! Maar ik houd van wat meer financiële ruimte. Bovendien hebben we een koophuis (vandaar het potje hypotheek aflossen) daarom is het verstandig om altijd geld achter de hand te hebben in geval van schade aan je huis. Er zal maar een boom op je huis waaien, en jij moet de rekening voorschieten. Dat zijn dingen die flink in de papieren kunnen lopen, en dan zou het erg zuur zijn als je net die maand je buffer hebt leeggetrokken voor 'verwachte' uitgaven.

Lees hier meer over het verschil tussen buffer, noodfonds en spaardoelen. 

Heb jij ook speciale spaarpotjes? Hoe zie jij dat?

13 opmerkingen:

  1. Ja, ik heb voor de kids een spaarrekening.
    En een pot voor vakantie/tuin/verbouw/onderhoud. Momenteel hard aan het sparen om de nieuwe tuin te bekostigen in augustus. En een vakantie voor zoon, man en dochter en ik. Allemaal apart op vakantie muv dochter en ik.
    Een pot auto.
    Een pot buffer.
    Een pot 'later'. Hopen er nooit aan te hoeven komen en dan gaat het naar de kids.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om jouw potjes te zien. Een combi van nuttige en leuke dingen! Goed gedaan lijkt me!

      Verwijderen
  2. Ik volg dat potjes idee nooit. Wij hebben 1 spaarrekening en daar staat alles op. We geven geen onnodig geld uit en wat overblijft aan t einde van de maand gaat naar de spaar. Als we zoals nu het dak gaan vervangen kijken we wat we over houden van t spaargeld en wat nog de te verwachten kosten zijn.werkt prima voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zolang het werkt is het prima! Zelf krijg ik soms de kriebels van een grote spaarrekening, dan voelt het alsof ik er wel van kan gaan aflossen bijvoorbeeld. Terwijl ik dat niet voel als ik het opsplits.

      Verwijderen
  3. Ik werk zelf idd ook met allemaal losse spaarrekeningen, zit echt wel een beetje tussen je oren denk ik, want het is en blijft geld wat je wegzet om vervolgens weer uit te geven. Maar ik vind het wel de meest prettige manier. Zo kun je toch jezelf nog een beetje voor de gek houden. Omdat je niet je buffer-rekening minder ziet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sinds vorig jaar! erg fijn! hiervoor bewust niet omdat ik wist dat we veel voor ons koophuis nodig konden hebben (afhankelijk van hoeveel er geklust moest gaan worden en dus doelbeddrag onbekend.. dan had een potjessysteem totaal geen zin :p ) sinds we ons koophuis hebben, ben ik vorig jaar gestart met potjes. nog wel aanpassingen gedaan maar bevalt erg goed!
    we sparen 150 per maand voor de zorgpremie zodat ik die in 1x betaal in januari (scheelt weer 2 of 3 %). ook een apart doel voor zorgkosten omdat we enkel een basis verzekering hebben met maximaal eigen risico (en ik verwacht dat 1 of beide kids wel een beugel nodig hebben wat een gedoe is met verzekeren.. en ik gok dan verzekeren zelfs duurder is dan zelf betalen ;)plus dan hou ik t geld zelf als t uiteindelijk toch niet nodig is :p )

    overzicht van alle potjes:
    zorgpremie
    zorgkosten
    zakelijk (voornamelijk bakfiets)
    vakantie
    auto
    apparaten(mobiel,koelkast, wasmachine etc)
    huis (onderhoud, tuin enz)

    ben zelfs zo erg dat ikt liefst alle potjes vul tot een doelbedrag en t liefst dan nergens meer aankom behalve echt grote bedragen haha. merk dat ik behoefte heb aan financiele zekerheid omdat dat er vroeger thuis niet was. wil ook extra gaan aflossen bij duo en daarna de hypotheek als de potjes op niveau zijn. fijn gevoel alls zo op orde te hebben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig om te zien hoe jij het eerst op een hoop deed en daarna hebt uitgesplitst. Vind je potjes fijner?

      Verwijderen
    2. voor nu wel. voorheen juist niet omdat t bedrag voor t huis totaal niet zeker was en ik wist dat we anders dus enorm zouden gaan schuiven wat op t zelfde neerkomt als alles op 1 grote hoop :p dus voor beide situaties uiteindelijk t beste gekozen. voor nu werkt potjes prima idd. mn man vindt t onzin ;) maar ach zolang er genoeg geld is, maakt t hem niet uit hoe ik t doe ;) ik hou wel van de potjes, ze geven overzicht en geven me ook t gevoel dat ik ook geld uit mag geven omdat er genoeg overblijft voor andere dingen.

      Verwijderen
  5. Ik heb ook een onderverdeling dus een soort potjes. Niet via de bank, maar gewoon een excelletje waarin staat welk bedrag voor welk doel is.
    Ik vind het handig om zo inzicht te hebben in wat ik allemaal kan met mijn spaargeld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan natuurlijk ook in excel ja! Hoe voelt het dan als je naar de 'berg' spaargeld kijkt? Neiging om uit te geven of juist meer op te potten?

      Verwijderen
  6. Ben dol op potjes! Maar vind het wel jammer dat ze zo langzaam vullen. Als je het op een grote hoop hebt zie je het bedrag sneller groeien.
    Wij hebben de volgende potjes:
    Onderhoud huis
    Buffer
    Kosten kinderen (kinderbijslag)
    Aflossing kleine schuld bij ouders
    Auto
    Vakantie
    Daarnaast sparen we op een andere rekening voor de kids en lossen we de hypotheek extra af

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het gaat altijd te langzaam! haha. Meer doelen dan geld ;)

      Verwijderen

Leuk dat je reageert!