zaterdag 31 maart 2018

Extra inkomsten maart

Elke maand houd ik jullie op de hoogte van de extra inkomsten van de maand. Om te laten zien hoe ik dat doe, om mezelf scherp te houden en om te kijken of ik natuurlijk mijn doelen ga halen.  
Afgelopen week bleek dat ik de doelen wel scherper mocht stellen, en dat deed ik dus ook. 


Panelwizard

Ik kreeg een enquête, en daarmee verdiende ik 0,30 Euro. Haha, ik viel dus buiten de doelgroep na 3 vragen. 

Euroclix

Dit liep lekker deze maand. Ik kreeg flink veel clix toegekend, ook nog over aankopen vorig jaar. Daarnaast deed ik mee met vijf onderzoeken. 
Totaal zit ik nu al op 5200 clix. Als je dat vergelijkt met een maand geleden (1700 clix) heb ik in een maand 3500 clix ontvangen. Met de wisselkoers waar ik nu voor ga sparen is dat een extra inkomstenbron van 49 Euro in februari. (0,014 Euro x 3500) Dit bedrag is nog alleen op papier beschikbaar, totdat ik de clix werkelijk in kan wisselen. Wow, je begrijpt vast wel waarom ik er erg enthousiast over ben. 

TIP: Het helpt om soms op de website te kijken, daar zijn meer onderzoeken beschikbaar. In elk geval meer dan je per mail krijgt aangeboden.  



Marktplaats

Februari was de maand van de wegblijvers. Maart was iets beter. Daardoor heb ik wel een aantal dingen kunnen verkopen. Een softshell jas voor 12,25 Euro, 3 Euro voor een broek, 13 Euro voor een groot pakket haakspullen (want ik doe er toch niks mee) en ik verkocht een autostoel hoes van Maxi cosi voor 7,50 Euro. Totaal toch een leuk sommetje van 35,75 Euro.


Omdat dit de enige inkomsten zijn die ik nu heb kunnen 'cashen' is dit alles wat erbij is gekomen op onze hypotheek-aflos-rekening. Daar staat nu bijna 60 Euro op. Nog lang niet in de buurt van een nieuwe aflossing van 1000 Euro. Maar geduld is een schone zaak! Bovendien maken vele kleine beetjes, een grote hoop!

Hoe liepen jouw extra inkomsten in maart? Nog mooie klappers gehad of een bijzondere verkoop?

woensdag 28 maart 2018

Doel 2018 bijwerken

Begin januari maakte ik een lijstje met doelen voor 2018. Ook voor de extra inkomsten in 2018. Ik had er vrij goed over nagedacht, en kwam met concrete 'SMART' doelstellingen.
De cijfers waren gebaseerd op de ervaringen van vorig jaar, en op de mogelijkheden die ik op dat moment zag.

Sommige dingen kun je niet goed inschatten van tevoren, en dat bleek hiervoor ook te gelden. Tijd om na het eerste kwartaal (Q1) een update te geven én mijn doelen te verhogen!

Euroclix
De insteek was 210 Euro verdienen in 2018. Door 10.000 clix in te leveren in januari (=150 Euro) en dan in de rest van het jaar nog 5000 clix binnenhalen (=70 Euro).
Toen wist ik nog niet dat er een aantal mensen zich hadden aangemeld via mij, en dat er dus nog flink wat puntjes binnenkwamen. Op het moment van schrijven zit ik al op 4500 nieuwe clix. Er komen nog 3 kwartalen, dus daar zit nog meer winst in. Ik mag mijn doel zeker wel ophogen!



Panelwizard
Dit loopt minder dan verwacht. Tot nu toe ligt er zo'n 11 Euro klaar. Weinig uitnodigingen op dit moment. Om op 25 Euro uit te komen had ik nu toch al wel iets hoger moeten zitten, denk ik. 

Andere inkomsten
0 Euro. Dat loopt dus totaal niet. Jammer, hier wil ik nog iets mee gaan doen!

Marktplaats
Ik gokte op 10 Euro per maand via marktplaats-verkopen. De reden hiervoor was dat er niet veel verkoopbaars in huis te vinden zou zijn. Toch viel dat alles mee!
Ik verkocht in januari voor 63,25 Euro. In februari voor 19,50 Euro en maart voor 23,50 Euro. Elke maand veel meer dan verwacht. Als je al in Q1 op 106,25 Euro zit, moet je toch je doel maar wat bijstellen.

Toen ik het smart gemaakt had was mijn verwachting dus 355 Euro. 120 Euro voor MP-verkopen, 210 Euro via Euroclix en 25 Euro van Panelwizard.

Tijd om de doelen voor 2018 dus nog wat aan te scherpen! Want als je doelen aan het eind van Q1 al zo dichtbij zijn, dan heb je een verkeerde inschatting gemaakt. Fouten maken mag zeg ik altijd, en dit is een 'foutje' in mijn voordeel.

Voor 'extra verdiensten 2018' heb ik nu nieuwe doelen gesteld:

  • 220 Euro aan Marktplaatsverkopen (100 Euro meer dan eerst)
  • 300 Euro van Euroclix (door 10.000 Euroclix te halen ipv 5000)
  • 25 Euro van Panelwizard (blijft gelijk)
  • 20 Euro andere inkomsten (nieuwe uitdaging!)
Hoe staat het met jouw doelstellingen? Ben je aan het eind van het eerste kwartaal al een stuk opgeschoten?

maandag 26 maart 2018

Een nominatie ontvangen

Pas ben ik door Remiek Selassa van Be Conscious About It genomineerd voor een Liebster Award! Bedankt hiervoor!

Misschien heb je nog nooit gehoord van de “Liebster Award’? Het is een virtuele award die je kunt winnen. Door andere bloggers te nomineren ontdekken jij, en je lezers nieuwe blogs. Je kunt (als je in het Engels zou bloggen) zelfs de Award prijs winnen aan het einde van het jaar.

In Nederland zie ik het vooral als een gelegenheid om nieuwe bloggers te ontdekken! En het werkt, want ik ontdekte Be Conscious About It, hierdoor.

De regels van de Liebster Award
·         Bedank de persoon die jou genomineerd heeft en post een link naar zijn/haar blog
·         Zet een foto van de award op je blog
·         Beschrijf jouw favoriete blog
·         Beantwoord de vragen van de persoon die jou genomineerd heeft en maak nieuwe vragen voor de bloggers die jij nomineert
·         Nomineer jouw favoriete blogs
·         Kopieer de regels in je blogpost
·         Informeer de bloggers die jij genomineerd hebt, en stuur hen een link van je blogpost



Ik kreeg vijf vragen van Remiek, en die zal ik hier beantwoorden.

1.      Waarom ben jij ooit begonnen met bloggen?
Toen ik als nieuwbakken moeder thuis zat miste ik wat uitdaging. Daarnaast heb ik journalistiek gestudeerd, en kon ik daar op dat moment geen baan in vinden. Zo ben ik begonnen met bloggen. Heel kleinschalig, vooral mijn ei kwijt zijn. Totdat ik merkte dat ik ook echt gelezen werd en leuke reacties kreeg! Mensen gingen zelfs vragen stellen, en ik kon mensen helpen. Hartstikke gaaf!

2.      Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Uit dingen die ik zelf tegenkom in het dagelijks leven. Zoals de belastingaangifte, aanbiedingen, kinderfeestjes, verwachtingen van anderen. Daarnaast lees ik ook veel boeken over financiën en doe ik een op een gesprekken met mensen die budgethulp nodig hebben. Dit inspireert mij ook enorm. Ik wil die inspiratie graag delen en andere mensen handvatten bieden voor hun financiën.

3.      Hoe diepzinnig ben je?

Tja, moeilijk te zeggen. Haha, ik denk dat ik wel diep over dingen nadenk. Soms iets te diep misschien. Mijn geloof in God helpt aan de ene kant om dieper na te denken en bewust in het leven te staan, en tegelijkertijd helpt het om meer ‘los te laten’ wat ik niet kan veranderen.

4.      Schrijven is voor jou?

Een uitlaatklep. Als ik twee weken op vakantie ben zonder laptop, dan ‘moet’ ik een notitieboekje halen en mijn gedachten opschrijven. Ik kan toch echt niet zonder.

5.      Als je moest kiezen tussen intelligentie of schoonheid, wat kies jij?

Grappige vraag! Ik kies voor intelligentie, omdat je daar verder mee komt. Schoonheid is te subjectief.

Ik mag ook vijf bloggers nomineren. Ik kies voor:
1. Daantje Een van de eerste blogs die ik hebt ontdekt.
2. Mevrouw Money Wenkbrauw Omdat ze zulke leuke dingen schrijft en doet.
3. Op naar een koophuis Omdat ze zo lekker echt is.
4. Blog aan mijn been Omdat ik respect voor haar heb.
5. Bart Brompot Omdat je soms gewoon even moet lachen!

De vragen die ik heb voor de genomineerden zijn:
1. Wat wil je graag bereiken met je blog?
2. Met welke andere blog(gers) ervaar je een klik en waarom?
3. Wat is het raarste aanbod voor je blog, dat je ooit hebt gehad van een externe partij?
4. Zou je graag fulltime blogger willen zijn?
5. Wat zou je doen met 500.000 Euro?

Misschien hebben een aantal van jullie deze virtuele award al gehad, in dat geval: helaas. Geen zin om de vragen te beantwoorden? Gelukkig is dat niet mijn verantwoordelijkheid ;)
Doe je mee? Stuur je me een berichtje het online staat?

vrijdag 23 maart 2018

Waarom kopen we dingen die we niet nodig hebben?

Er komt weer een nieuw soort 'Action' naar Nederland (namelijk Normal, een Deense low-budgetwinkel). Opnieuw een winkel met hebbedingetjes, waar we veel teveel spullen kopen. We hebben al meerdere vergelijkbare ketens, in mijn opinie, maar blijkbaar is de markt nog niet verzadigd. Blijkbaar willen we nog meer goedkope spullen kopen om onze huizen te vullen en het milieu te belasten.

Grappig genoeg ontdekte ik op msn.com een artikel hierover: Waarom kopen we dingen die we niet nodig hebben?

Dit is een heel essentiële vraag denk ik! Heel veel mensen kopen dingen die ze niet nodig hebben (ik ook natuurlijk) en vragen zich later af waarom. Bedenk na twee dagen nog eens wat je nou precies had gekocht bij die winkel? Heel vaak weet je het niet eens meer, terwijl je aan de rekening ziet dat het toch twee tientjes was. Blijkbaar was het dan niet zo bijzonder.

Laag risico
In het artikel wat ik las worden er diverse hoogleraren aangehaald die zeggen dat we verleid worden door de lage prijs. Lage prijs = laag risico, dus dan durven we het aan. Het 'mag' van ons brein. Met als gevolg een vol mandje, en toch een financiële kater bij de kassa. Want blijkbaar tellen we de bedragen niet bij elkaar op, en valt het toch nog tegen bij het afrekenen (dat herken ik ook).


Ook wisselt het assortiment sterk, en liggen er vaak dingen die we niet kennen. Zodra we ze zien kan het handig of 'nodig' blijken.
Wow, dit artikel beschrijft echt (pijnlijk) de valkuilen waar we als mens intrappen.

Niet alleen bij de Action, maar ook bij de Ikea, Kruidvat of Blokker. Zelfs bij supermarkten kun je er last van hebben. Ook wanneer je de reclamefolders elke week doorleest. Er wordt iets aangezet in je hoofd. Opeens heb je iets 'nodig', terwijl je dat nog niet wist voordat je het product zag.
Ook zorgt een nieuw setje kussens er misschien voor dat je last krijgt van het 'Diderot-effect'. Waardoor je niet alleen nieuwe kussens koopt, maar ook nieuwe kaarsen en een nieuw plaid.

(H)Erkenning is de eerste fase op weg naar de oplossing. Nu we weten wat onze valkuilen zijn kunnen we ermee dealen. Of ze erom heenlopen. Niet meer lezen in reclamefolders is een hele goede tip, en bepaalde winkels vermijden ook. Goed voor je portemonnee en het milieu!
Het helpt ook echt om bepaalde dingen niet meer te doen, soms levert dat echt bakken met geld op.

woensdag 21 maart 2018

Wat doe jij niet? (en scheelt je geld?)

In deze maatschappij zijn zoveel opties. Zoveel dingen die je kunt doen. Als je wilt, als je er geld voor hebt, als het bij jou in de buurt is. Constante vormen van verleiding om jou te laten consumeren. Om jou dingen te laten 'willen'.
Want als je iets wilt, en de gelegenheid is er, dan is de kans groot dat je het ook doet. Toch?

Keuzes
Je kunt ook heel veel dingen niet doen. Je kunt ervoor kiezen om iets niet te doen. Het samenspel van dingen wel doen en dingen niet doen, is jouw levensstijl. Iedereen maakt daarin andere keuzes. Wat voor de een heel belangrijk is, kan voor een ander totaal overbodig zijn.

Voorbeeld? Sommige mensen zijn gek op hun hond. Hij/zij is hun maatje, hun gezelschap. De hond krijgt het beste eten, goede spullen en een eigen plek in huis. Daarnaast mag hij mee in de auto, op een speciale deken. Tijdens vakanties mag de hond mee, naar campings waar dat is toegestaan of hij gaat op een geweldige plek logeren etc. Als de hond ziek is krijgt hij uiteraard de beste verzorging. Dierenarts en alle nodige operaties.
Wanneer jij een hondenliefhebber bent is dit volstrekt logisch. Natuurlijk geef je honderden, misschien wel duizenden Euro's per jaar uit aan deze 'hobby'. Ik noem het hobby, want het is een bewuste keus geweest. Niemand 'moet' een hond.

Zelf heb ik geen hond, en ben ik er ook niet echt fan van. Iets met een klein trauma met grote honden uit mijn jeugd. Dus bij ons geen hond. Soms verbaas ik me over de bedragen die een baasje aan zijn hond kwijt is. Maarja, ieder zijn eigen keus. Ik heb drie kinderen. Dat is duurder dan een of twee kinderen, en is ook mijn eigen keus. Sommige mensen zullen dat raar vinden, of duur, of overbodig of een andere mening hebben.

Niet doen?
Soms vind ik het wel leuk om op een rijtje te zetten welke dingen ik niet doe, om het grotere doel 'meer financiële vrijheid' te bereiken. Als je bedenkt wat je niet doet, wat je ergens voor 'laat', krijg je een groter gevoel van tevredenheid!
Financiële vrijheid kan leiden tot keuzevrijheid, en daar zoek ik naar.


Dingen die ik NIET doe (en anderen misschien wel)

- mijn nagels laten doen
- haarextentions zetten of föhnen bij de kapper
- de auto in de was laten zetten (sowieso was ik mijn auto zelden)
- de nieuwste iPhone/andere telefoon kopen
- mijn huis steeds aanpassen aan het seizoen
- de glazenwasser laten komen
- verhuizen naar een duurder huis
- shoppen voor de lol
- niet op de rekening letten bij een restaurant
- naar een pretpark gaan met mijn kinderen
- huisdieren houden
- trends volgen voor kleding, interieur
- een auto leasen
- al mijn geld uitgeven aan onzin
- zomaar speelgoed kopen voor de kinderen
- de kinderbijslag sparen voor de kinderen
- tijdschriftabonnementen nemen
- een abonnement nemen op bloomon
- maaltijdboxen kopen
- vlees eten
- dure make up kopen
- op dure vakanties gaan (Ik ga voor low buget vakanties)
- mijn kinderen alles nieuw geven
- extreem vrekkig zijn

Wil je meer weten over hoe ik geld overhoud? Ik heb ruim 35 persoonlijke bespaartips voor je op een rij gezet.

Heb jij ook een lijstje in je hoofd waar je met tevredenheid naar kunt kijken? Wat doe jij bijvoorbeeld niet?

zaterdag 17 maart 2018

Speelgoed bij de kringloop

Momenteel zitten mijn oudste twee kinderen in een fase waarin ze graag en veel lezen. In huis beginnen de boeken die ze nog niet hebben gelezen op te raken. Of ze zijn nog te spannend voor ze.

Uiteraard hebben we een abonnement op de bieb, maar ik vind de bieb altijd een beetje onhandig qua openingstijden en hij is wat uit de richting. Daarnaast kun je niet online verlengen, en loop ik dus steeds tegen die inlever-deadline aan. Dus ik probeer de bieb te mijden (erg he!).

Ik ben wel erg fan van mini-biebs. Ze zitten op diverse plekken in de buurt. Soms vind je er goud, en soms alleen prut. Zo gaat dat natuurlijk. Momenteel was er niet zoveel leuks te vinden, dus tijd voor een andere oplossing.

Daarnaast is de jongste aan het puzzelen geslagen. De puzzels van 35 stukjes zijn te makkelijk, en die van 100 te moeilijk. We hebben er niks meer tussenin. Dus ook tijd voor wat andere puzzels. Online had ik even gekeken naar de prijzen voor puzzels en ik schrok. In een gemiddelde speelgoedwinkel mag je 10 Euro neertellen voor een puzzel. Dat was niet de bedoeling!

Kringloop
Toen ik even 15 minuten over had in het winkelcentrum ben ik de kringloop in gegaan. Uiteraard een goudmijn voor koopjes, en zeker ook voor boeken. Die zijn er altijd in overvloed!

Ik had geluk en de puzzels waren met 50% korting. Dat tikt nogal aan op een puzzel van 0,50 Euro natuurlijk. Er waren letterlijk honderden puzzels van 1000 stukjes, maar slechts een van 45 stukjes. Die nam ik uiteraard mee. Ook was er een puzzel van 260 stukjes, dat leek me leuk voor de oudste kinderen. Lekkere uitdaging. 


De boeken hadden keus in overvloed. Voor 0,50 Euro of een dubbeldik boek voor 0,75 Euro vond ik geen geld! Voor dochter kocht ik 'de olijke tweeling' omnibus, en 'de drieling knapt het op'. Voor zoon kocht ik 'de kameleon' en 'de avonturen van lotje en tommie' en 'lotje in de dierentuin'.
Ik kocht voor 3,25 Euro weer vele uren speel- en leesplezier. 

Wat koop jij graag bij de kringloop?

maandag 12 maart 2018

Financiele tips voor stellen (en singles)

Je bent nog jong. Of niet. Je denkt nooit na over de toekomst. Of toch wel?

Als je kijkt naar de gemiddelde wereldbevolking, zie je dat de meeste mensen niet eeuwig single zijn. Bijna iedereen komt wel iemand tegen, denkt aan trouwen en kinderen krijgen. Ook de meeste stellen krijgen vroeg of laat wel een kinderwens (en hopelijk komt die uit).

Financiële voorbereiding is heel verstandig, ook als je nog lang niet aan kinderen denkt! Je ziet veel mensen die 'achteraf' toch dingen liever anders hadden aangepakt.
Als je lekker doorleeft op een of twee salarissen en elke maand (bijna) al je geld op is, heb je misschien wat aan deze tips.


To do!

- Doe die geweldige reis of dat jaar ertussenuit. Nu kan het nog makkelijk. Vrijheid, blijheid, minder bagage, uitslapen!

- Nog graag een studie doen? Als het kan, doe het voordat er kleintjes komen. Studeren naast je baan is intensief. Studeren naast je baan en gezin is nog intensiever. Het kan wel, maar slaapgebrek is dan wel een dingetje. 

- Andere baan? Gek genoeg kun je makkelijker een baan vinden als je nog niet zwanger bent. Dikke buiken en verlof opnemen schrikt een potentiele werkgever vaak af. 

- Los je verschillende schulden af. Dit geeft financiële ruimte in de toekomst. 

- Als het lukt, lost ook vast wat geld af op je hypotheek. Lagere maandlasten hebben zorgt ervoor dat je straks meer keuzevrijheid hebt.

- Probeer je huis vast een beetje 'af' te hebben. Woon je in de juiste buurt? Scheelt een hoop stress tijdens de zwangerschap. Verhuizen en/of klussen terwijl je zwanger bent? Not great!

- Ga na of je kinderen kunt betalen. Stel dat je geen toeslagen of kinderbijslag krijgt, red je het dan?

- Hoeveel geld kost het als je minder gaat werken? En in combinatie met kinderopvang. Wat is haalbaar? Er bestaat een handige rekentool die je kunt gebruiken om dit uit te rekenen. Hier kun je spelen met uren, loon en opvangkosten.

- Leef nu alsof je allebei parttime werkt, en kijk of dat lukt met dat salaris. Spaar de rest.

- Begin vast met een budget opstellen en ernaar te leven. Als je dit nu al onder de knie hebt, houd je het makkelijker vol.

- Spaar, spaar, spaar! Dit geeft je extra financiële vrijheid. Een riante buffer is altijd verstandig. Zorg dat je minimaal een noodfonds hebt. 

- Andere auto/fiets nodig? Denk vast na over wat er nodig is met een kindje erbij. Die hippe cabrio is nu wel leuk, maar hoe lang ga je daarvan gebruikmaken?

- Andere spullen nodig? Is het handig om te hebben als je gaat samenwonen of als je kinderen krijgt?

(Zo kocht ik een 'kind-proof' strijkplank toen ik een nieuwe nodig had en we nog geen kinderen hadden. Slechts 10 Euro duurder, maar veilig met kinderen. Blijkt alleen dat ik nooit strijk als de kinderen erbij zijn...)

- Zoek eens uit wat de regelingen zijn op je werk. Wat staat er in de CAO over ouderschapsverlof, zijn er tegemoetkomingen voor? Is parttime werken een optie. 

- Eventuele onverwerkte zaken uit je verleden kunnen zomaar aan de oppervlakte verschijnen als je gaat trouwen of kinderen krijgt (iets met hormonen en druk). Weet je dat er dingen spelen? Ga ermee aan de slag. 



Welke tip zou jij iemand meegeven?




zaterdag 10 maart 2018

Wanneer, welk afval ophalen?

Vind jij dat ook altijd een dingetje? Wanneer moet welke kliko nou worden buitengezet? Elke keer als jij uit het raam kijkt schrik je: vandaag oud papier? En als jouw buurman het dus verkeerd heeft gegokt, ben jij zijn vaste meeloper want je hebt geen idee van de ophaal data!

Nu moet ik zeggen dat het bij ons in Den Haag best overzichtelijk is. In onze wijk kun je alle restafval kwijt in ORAC's (ondergrondse restafval containers). Er staat er bij mij een voor de deur. Feitelijk net zo ver lopen vanaf de voordeur, als toen ik een eigen kliko in de tuin had staan.
Glasbak en een bak van het Leger des Heils zijn ook op loopafstand, dus ik woon hier goed.

Omdat ik in de zomer een moestuin heb, en een flinke druif- en braamstruik heb ik ook regelmatig groen afval. GFT dus. Daarnaast wil ik graag een beetje milieubewust leven dus ik scheid het meeste van mijn afval. Wij hebben dus een GFT container.
Deze is een makkie, want elke donderdag moet die zo vroeg mogelijk aan de weg. Dus als ik denk dat het donderdag is, gaat er meteen een klein alarm in m'n hoofd af voor die container. "Zet aan de straat- nu."




Voor oud papier hebben wij een flinke blauwe bak. Die wordt elke 4 weken geleegd op vrijdag. Alleen de vraag is, welke vrijdag? Uiteraard kun je niet simpel doortellen vanwege feestdagen en andere random wijzigingen. Wat doe je dan?

Welke bak, wanneer?
In andere steden of dorpen heb je soms nog plastic ophalen, of moet je kliko eens per twee weken aan de weg. Recept om in de war te raken!

Nu ontdekte ik (dankzij mijn vader) een handigheidje. Deze heet 'Afvalwijzer'. Hier kun je kijken of jouw gemeente erbij aangesloten is. Hoort hij erbij? Dan kun je meldingen krijgen in je agenda wanneer, welk afval wordt opgehaald in jouw straat. Je kunt zelf instellen wanneer je de melding wilt. Super handig!



Den Haag doet er trouwens niet aan mee (ahhh). Maar wees niet getreurd! Als je via je telefoon naar de website van de gemeente gaat en daar aangeeft dat je de huisvuilkalender wilt bekijken voor jouw straat, kun je een handige optie kiezen. Namelijk 'zet inzameldata in uw agenda'. En je kunt ook meldingen krijgen! Dus wie weet kan dat voor jouw gemeente ook. Ik vind het een aanrader en daarom deel ik het met je.

Hebben jullie ook zo'n afvalkalender op je telefoon?

p.s. Deze post is niet gesponsord. Ik ben zelf enthousiast. 

donderdag 8 maart 2018

Hoe word je vrienden met de belastingdienst?

Eerlijk gezegd heb ik nooit echt 'gedoe' gehad met de Belastingdienst (BD). Natuurlijk moest ik wel eens toeslagen terugbetalen, maar daar heb ik van geleerd! Inmiddels ben ik dikke vrienden met ze, omdat ik me aan een paar regels houd. Deze tips kun je toepassen als je toeslagen aanvraagt.

1. Stopzetten
Heel belangrijk. Meteen je toeslagen stopzetten als je vermoed dat je er geen recht op hebt. Dat kun je uitrekenen op hun website. Er staan altijd de actuele bedragen op. Reken het voor de zekerheid elk jaar na, want er wijzigen soms dingen.

2. Inkomen afronden naar boven
Doe maar net alsof je dik veel geld verdient. Grapje! Maar een flinke afronding naar boven kan geen kwaad. Ik doe dat altijd sinds ik moest terugbetalen. Met een paar duizend Euro rond ik af naar boven bij de voorlopige aanslag. Het geld krijgt je toch wel, alleen wat later. Maar nooit de onzekerheid over terugbetalen.

3. Opvanguren afronden naar beneden
Bij de kinderopvangtoeslag vul ik altijd minder uren in dan ik waarschijnlijk afneem, en halverwege het jaar controleer ik het nog eens voor de maanden die volgen. Neem daarbij dat idioot hoge (geschatte!) inkomen, en ik krijg altijd geld terug! Jippie!

Zo heb ik dus geen problemen met de BD, en ben ik zelfs positief over ze. Ze doen hun best, maar maken het soms nodeloos ingewikkeld. Maar hé, vrienden van wie je altijd geld krijgt zijn fijne vrienden toch? Die moet je koesteren.

Aangifte 2017
Sinds 1 maart was de aangifte over 2017 weer ingevuld. Nou dat hadden ze goed gedaan. Het was vooral controleren en nog wat aanvullen. Bijvoorbeeld de inkomsten via mijn blog heb ik netjes opgegeven, want die stonden er niet tussen.


Omdat ik vorig jaar voor het eerst een heel jaar had gewerkt sinds ik kinderen heb, en genoeg had verdiend kreeg ik nu 'inkomensafhankelijke oudercombinatiekorting'. (Hier hadden ze een makkelijkere naam voor kunnen bedenken wat mij betreft, maar oké.)

Een tegemoetkoming voor de minstverdienende ouder. Zodat je mooi aan het werk blijft, en niet het gevoel hebt dat het allemaal voor niets is geweest. Want dat denk ik ook wel eens, als ik zie wat er elke maand naar de kinderopvang verdwijnt. Gelukkig is daar ook nog de kinderopvangtoeslag, maar dit is extra. Deze korting levert sowieso 1000 Euro op, als je meer dan 4800 Euro hebt verdiend. Zit je daarboven dan krijg je ook nog een percentage erover. Mooi meegenomen dus.

Wil je ook een schatting kunnen maken van je inkomen/opvanguren en wat je overhoudt? Hier kun je een makkelijke rekentool vinden.

Uiteraard heb ik ook netjes al mijn aftrekposten opgeteld en ingevuld. Je mag sommige zorgkosten aftrekken, kosten voor studie of bedrijf en natuurlijk giften. (Je kunt hier meer lezen over aftrekposten) Al met al blijft de BD ook dit jaar weer een goede vriend. Want na de laatste drukken op de knop kwam er een erg mooi sommetje voor ons uit. Veel meer dan verwacht en begroot. Dus we zien het graag tegemoet ergens in juni.

Heb jij je belastingaangifte al gedaan? Ga je bijbetalen of ontvangen?

woensdag 7 maart 2018

Interview voor 'Fijn leesvoer'

Jij wist het vast al, dat mijn blog fijn leesvoer is ;) De blogger achter 'Simpel & Rijk Leven' vindt dat dus ook. Daarom deed ik mee aan een interview voor de rubriek 'Fijn leesvoer'.
Hartstikke leuk om te doen, en om te zien wat daaruit voortkomt. Zo herkende een moeder van school mij, na het lezen van mijn verhaal en het zien van de foto. Grappig! 

Als je het leuk vindt om meer te lezen over wie ik ben, en wat er achter mijn blog zit kun je hier het artikel over Mom4life blog lezen!

Heb je nog dingen gemist? Of nog vragen? Laat het me weten in een reactie!


maandag 5 maart 2018

Kleine besparingen leveren ook geld op!

De blogpost van Adine over het vinden van kostenbesparingen, maakte me weer wakker. Er zijn van die kosten die je vaak over het hoofd ziet, omdat ze klein zijn en niet zo opvallen.
Bovendien zou een besparing daarop ook niet zoveel opleveren, denk je. Waarschijnlijk is dat zo, toch? Eigenlijk zou je het even moeten uitzoeken. Maar ach, het gaat maar om een klein bedrag. Geen tijd, niet zo belangrijk etc.

Zo eentje had ik er dus ook! Onze bank had een paar maanden geleden bericht gestuurd dat ze hun betaalpakketten gingen aanpassen. Meestal is dat het juiste moment om er weer eens in te duiken! Toch deed ik dat niet, er zou vast niets te halen zijn.

Oeps!
Vorige week ging ik dus toch aan de slag. Wat bleek? Wij hadden nog oude pakketvormen, en die waren best wel duur. Een pakket van 25,80 Euro per jaar en een pakket van 49 Euro per jaar! En die pakketen hielden hetzelfde in als de 'nieuwe'. Exclusief de creditcard van 17,60 Euro. Serieus??
Ze schrijven de kosten bij twee verschillende rekeningen af, en steeds per kwartaal dus het viel allemaal niet zo heel erg op. Toch is dat eigenlijk geen goede reden natuurlijk. Ik had het gewoon eerder na kunnen zoeken.
Per direct heb ik ze beide om laten zetten naar het nieuwe pakket van 18,50 Euro per jaar. Dus een besparing van ruim 38 Euro per jaar. Toch wel de moeite waard dus. Die besparing had ik dus bijna laten liggen door een vorm van luiheid. 'Shame on me'!

Ik heb dus ook maar meteen de koe bij de horens gevat en de creditcard opgezegd. Want ik wil overstappen naar die creditcard van Euroclix. Ik had gehoord dat die maar 15 Euro per jaar is, en dat je punten krijgt over wat je uitgeeft. Lucratief dus. Manlief was het ermee eens. Bij het aanvragen bleek ook nog eens dat je het eerste jaar gratis krijgt! Helemaal mooi dus.

Heb jij ook wel eens zulke geldbesparende ontdekkingen gehad? Durf je ze te delen?

zaterdag 3 maart 2018

Nieuwe hypotheekrente

Afgelopen 1 maart ging onze nieuwe rentevaste periode in. Voor twee hypotheekdelen hebben we de rente laten middelen. Dit zorgt ervoor dat op 1 maart voor het eerst de nieuwe bedragen werden afgeschreven. Superleuk!

Ook werd op 1 maart de administratieve kostprijs hiervoor afgeschreven. Dit was 225 Euro bij de ING. Hiervoor kon ik twee hypotheekdelen laten rentemiddelen. Het mooie is dat ik deze kosten bij de belasting weer mag opgeven over het jaar 2018, en hierdoor nog wat terugkrijg.


Rente
Een hypotheekdeel (aflossingsvrij) staat nu voor 10 jaar vast, tegen 3,12% rente. We hopen het binnen die 10 jaar te hebben afgelost. Hoewel we dit jaar waarschijnlijk niet aan de maximale aflossing komen, door de verbouwing van de keuken, hopen we dat de volgende jaren wel weer te kunnen. Binnen 10 jaar zou dit zeker wel moeten lukken.

Het andere hypotheekdeel staat 20 jaar vast tegen 2,91% rente. Dit is onze annuïteiten hypotheek, dus die wordt sowieso vanzelf afgelost. Hij loopt nog wel even door. De noodzaak om hierop af te lossen is dus niet zo groot. Voorlopig geven we hier dan ook geen prioriteit aan met aflossen.

Totaal heeft het ons 10 minuten werk gekost om onze hypotheek te middelen en lagere maandlasten te krijgen. Als je ook wilt weten hoe dit werkt? Lees hier dan verder hoe je een lagere hyptheekrente kunt krijgen.

Is er bij jou nog wat 'spannends' gebeurd op het gebied van je hypotheek?

donderdag 1 maart 2018

Extra inkomsten februari

In februari had ik een last van opruimwoede, en daardoor deed ik veel weg. Je merkt het nog niet echt in huis, maar er zijn echt best veel dingen weggegaan. Ook zette ik veel dingen op Marktplaats en hoopte op een mooie omzet.

Ik had vooral last van mensen die niks meer van zich lieten horen, of niet op kwamen dagen. Serieus erg vaak dit keer! De inkomsten vielen dus wat tegen. Zeker als je het afzet tegen de hoeveelheid advertenties die ik heb staan.

Verkocht
Totaal verkocht ik drie dames-broeken voor 15,50 Euro, een lamp voor 4,00 Euro. En nog heel veel dignen bijna, die niet werden opgehaald. Helaas levert 'bijna' geen enkele cent op, dus bleef het bij 19,50 Euro in februari. Geen schokkende bedragen, maar als je kijkt naar mijn verwachtte (SMART) doelstelling voor de Marktplaatsverkopen, dan zit ik er toch boven. Gelukkig!


Euroclix
Euroclix leverde in de maand februari 800 clix op. Omgerekend is dit ongeveer 11 Euro waard (met de wisselkoers van 0,014 Euro per stuk). Ik ben nog steeds enthousiast over deze extra inkomstenbron. Nu heb ik 1700 clix, en ik hoop dit jaar minstens 5000 clix te halen om zo een uitbetaling van 70 Euro te krijgen. Allemaal voor onze hypotheek.

Nadat we vorige maand onverwachts vroeg onze eerste hypotheekaflossing van 2018 deden, is de rekening voor de extra aflossingen zo goed als leeg! Dus dat is weer even slikken. Opnieuw beginnen! Toch weet ik dat alle beetjes helpen, dus ik ga gewoon mijn best doen om weer een nieuwe hypotheekaflossing van 1000 Euro bij elkaar te sparen. Eerst even alleen via mijn extra inkomsten. Later kunnen er misschien nog andere extraatjes bij als we de nieuwe keuken hebben geplaatst en alle kosten gedekt hebben. Wie weet :)

Panelwizard
Deze maand kreeg ik slechts twee enquetes aangeboden, waarvan er eentje maar 0,20 Euro opleverde. Helpt dus bijna niets. De andere bracht 1,70 Euro op. Dus het gaat de goede kant op. Of ik ook mijn doelstelling van 20 Euro kan halen betwijfel ik..

Hoe liepen jouw extra inkomsten in februari? Nog ergens een mooie klapper gemaakt?