woensdag 25 oktober 2017

Alternatief sinterklaasfeest (low budget!)

Het is nog ver weg, voor mijn gevoel. Sinterklaas.
Toch hoor ik hier en daar al mensen die keihard aan het shoppen zijn geslagen om de beste koopjes nu alvast te kunnen doen. Ook slim natuurlijk, want het speelgoed is in oktober vaker in de aanbieding dan eind november. Gek genoeg ;)
Vorig jaar heb ik met een groep vriendinnen een alternatief sinterklaasfeest gedaan. We zijn verzot op het dobbelspel, dus dat hebben we ook gedaan. Het dobbelspel heeft twee rondes. Er ligt een stapel cadeaus in het midden en die kun je winnen door te dobbelen. Grappig is ook dat je ze weer kunt verliezen. Daarnaast wordt er gewisseld van plek, dus heb je opeens een ander cadeau voor je neus. Enorm gezellig en chaotisch. Succes verzekerd. Het handigst is om dit spel met een grote dobbelsteen te spelen. De spelleider heeft de gebruiksaanwijzing uitgeprint bij zich of die kun je op de grond leggen. (Je kunt online diverse varianten vinden, kies degene die jou het leukst lijkt.)
Dit is ook een handige variant, waarbij je 'a la twister' het sinterklaasspel speelt.

Foto genomen door mij, van een plaatje uit het sinterklaasjournaal doe-boek
Geven uit je huis
In plaats van nieuwe cadeaus kopen voor dit spel kozen we voor een goedkope oplossing. Iedereen neemt 2-3 cadeaus mee. Ditmaal neem je dingen mee die je nog thuis hebt liggen. Spullen die nog nieuw of zeer goed zijn. Denk aan een leuke dvd die je al hebt gezien, een gelezen boek, een douchegel in een geur die jij niet geweldig vindt, een maaltijdmix die je niet gaat gebruiken, een decoratieset waar je op uitgekeken bent. Cadeaus die je zelf ooit hebt gehad maar niet leuk vindt... Noem maar op! Er ligt genoeg meestal. Dus dit is hartstikke low budget!

Geven uit je hart
We kozen er toevallig wel voor om het geld wat we anders zouden gebruiken voor cadeaus, aan de voedselbank te geven in de vorm van verzorgingsproducten zoals tandpasta, shampoo, zeep etc. Een fijn extraatje voor hun wekelijkse boodschappenpakket.

Het grappige was dat dit heel goed werkte! Iedereen ging met leuke dingen naar huis en was blij. Het heeft niemand een cent gekost aan cadeaus, maar we hebben wel de bezoekers van de voedselbank kunnen helpen door ons initiatief.

Lijkt zoiets jou wat? Of zou je het in een andere vorm gieten?

15 opmerkingen:

  1. Ik vind sinterklaas heel leuk, maar ik heb ook besloten om hier niets mee te doen. Zoon krijgt van mijn werk een tractor, van oma (met bijbetaling van ons) een dekbedovertrek voor zijn nieuwe bed met een tractor en een bedlampje in de vorm van een auto. En eigenlijk vind ik dat wel genoeg. Volgende maand krijgt hij (nog naar aanleiding van de kinderboekenweek) nog een boek en dan vind ik het wel prima. Voor mezelf vind ik het heel eerlijk gezegd teveel gedoe en zonde van het geld. Straks krijg je een cadeau dat het net niet is, terwijl ik juist minder spullen wil in huis. 😉
    Verder vind ik sinterklaas echt heel leuk, al wil ik niet dat zoon denkt dat het echt is. Wij hebben nooit geloofd maar dat wil niet zeggen dat ik niet genoot als kind.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zoon krijgt inderdaad al leuke dingen. Toen de kinderen klein waren deden we het ook niet. Nu een kleinigheidje.
      Maar bovenstaande gaat echt over gezelligheid met een groep vriendinnen van de kerk, daarmee vinden we het altijd grappigom zo’n spel te spelen.

      Verwijderen
  2. De Amerikaanse manier:
    1 thing they want
    1 thing they need
    1 thing to wear
    1 thing to read

    Bij ons dus meestal een leuke pyjama / leuke sokken oid, een mooi (voorlees)boek, een dekbedovertrek / wanten/muts/sjaal / doucheschuim oid en dan 1 ding van hun verlanglijstje. Met nog een chocoladeletter erbij zijn ze helemaal blij en gaan we zeker niet over de top.
    Voor volwassenen proberen we ervaringen of gebruiksspullen te geven als cadeau. Vorig jaar een museumjaarkaart gekregen..... TOPCADEAU.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook een leuke manier voor je gezin idd. Heb je dan ook een budget? Want iets wat ze willen kan natuurlijk heel duur zijn?

      Museumkaart lijkt me ook leuk!

      Verwijderen
    2. Tuurlijk heb ik een budget, totaalbedrag per kind niet boven de 75 euro. Ze hebben een verlanglijstje met dure en goedkope dingen. Ik kijk op hun verlanglijstje en beslis dan wat ik er van koop, meestal zo rond de 25 euro, maar liefst minder. Vorig jaar was dat een uitbreidingsset Lego rails voor jongste en iets van Little Pet Shop (wat ik al maanden ervoor bij de Trekpleister in de aanbieding had gekocht) voor de oudste. Ze weten zelf niet hoe duur dingen zijn, dus zolang de afmetingen van het cadeau maar ongeveer hetzelfde is, kom je met heel veel weg als hulpsinterklaas!

      Verwijderen
  3. mn dochter zou helemaal gek worden haha. heel blij zijn met iets en t dan weer moeten weggeven.. en zoontje ook haha nee geen optie. met volwassenen wel eens gespeeld op die manier, met kerst. erg leuk!!!! wel met allemaal nieuwe dingen toen, maar zelfde idee met dobbelen, krijgen en weggeven en van plek wisselen. idd hilarisch!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is echt voor volwassenen hoor, niet voor kinderen. Misschien als ze tieners zijn?
      Ik deed dit met een groep vriendinnen.

      Verwijderen
  4. Ik vind het een superleuk en budgetvriendelijk idee. Dat spel heb ik ooit ook gedaan en het was echt leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Voor het budget is dit handig, maar ik ben hier niet zo'n fan van omdat het een risico is dat je cadeau's krijgt waar je niks mee hebt of prullaria krijgt (maar dat is mijn ervaring).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het dobbelspel ken ik en vind ik erg leuk! Wij doen zoiets vaak met kleinigheidjes van €1, maar dit is ook een hele leuke budget manier én om iemand anders blij te maken een iets dat jij niet gebruikt. Voor mij zou het dobbelspel trouwens meer gaan om de lol dan om het cadeau.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Super leuk idee. Het zit hem inderdaad vaak niet in het budget of het geld. Met een klein budget kan het ook een groot feest worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Sinterklaas is niet mijn favoriete feest. Vaak krijgen ze een hoop onzin dingen, al probeer ik dart zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij doen elk jaar 'Sinterklaas voor een riks': per persoon niet meer dan 2,50 uitgeven. Sinds de jongste van de nichtjes op de middelbare school zit. Iedereen wordt heel creatief. We maken dingen, gaan naar de kringloop en sparen gratis kadootjes die je bij aanbiedingen krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!