maandag 28 augustus 2017

Fipronil eieren zijn nauwelijks schadelijk

Ik was laatst in een koffietentje en hoorde 4 oudere tienermeiden praten over het eierschandaal en over hoe dom het was dat hun vader nog steeds een eitje durfde te bakken.
Hoewel ik de neiging had om er iets over te zeggen, deed ik dat natuurlijk niet. Ik doe het hier wel, op mijn blog.

Ik vind het zo jammer dat mensen de krantenkoppen van nu.nl scannen en er dan hun mening over vormen. Plus die mening ook spuien naar iedereen om hen heen. Zonder er echt dieper in te duiken of de echte feiten te kennen.

Voedingswetenschapper Martijn Katan zegt in een interview met de NOS, via Facebook live:
Is er echt een acuut gevaar voor de volksgezondheid geweest tijdens dit hele fipronil-schandaal?
"Nee, het alarm is een beetje overdreven geweest", vertelt Katan. "Je moet vele duizenden eieren eten voordat het echt schadelijk voor je is. De stof fipronil komt in een hele kleine hoeveelheid in eieren voor." Ook als je de afgelopen maanden vier eieren per dag hebt gegeten, is het niet schadelijk. "Dan moet je je zorgen maken over je cholesterol, maar niet over de hoeveelheid fipronil."

RIVM:
"Hebben zich bij GGD'en, huisartsen of het RIVM al mensen gemeld die ziek zijn van fipronil?
Nee, alle mensen waarover het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum in de afgelopen dagen is geconsulteerd door GGD’en en huisartsen hadden geen klachten of ziekteverschijnselen als gevolg van het eten van eieren met mogelijk fipronil."

Er zijn gevallen bekend van mensen die zelfmoord probeerden te plegen met fipronil door een heel flesje leeg te drinken – miljoenen keren de dosis die in eieren zit. Zij werden ziek, maar wandelden na een paar dagen het ziekenhuis weer uit. (bron)

Het is dus niet schadelijk mensen. Niemand eet er duizenden eieren binnen een korte periode.

Natuurlijk, mag een bedrijf niet opzettelijk verboden stoffen of giftige stoffen gebruiken! Als het niet mag, dan moeten ze daarvoor gestraft worden. Maar wij hoeven met z'n allen niet zo te stressen over zo iets. (Weet je nog, het was komkommertijd...)

Dus neem elk ei met een korreltje zout, dat smaakt een stuk lekkerder.

1 opmerking:

  1. Ik vind ook dat er echt panisch over gedaan wordt. Wij hebben geen ei minder gegeten hoor..

    BeantwoordenVerwijderen