zaterdag 20 mei 2017

Lekker leven, lekker sparen

Kan best!
Je hebt een leuke baan, verdient lekker een hoop centjes en je kunt bijna alles doen wat je wilt. Paar keer per jaar op vakantie, vaak uit eten, manicure-pedicure, alle leuke kleding, schoenen etc. Misschien ben je nog single, of juist tweeverdieners zonder kids. Het leven lacht je toe.

Wil je financiële zekerheid?
Leer dan te leven op minder dan je inkomen. Een aantal schrijvers over financiën en omgaan met geld adviseert om met 80% van je geld te gaan leven. Met de rest kun je een buffer opbouwen voor noodgevallen, een potje voor kapotte huishoudapparatuur aanleggen en sparen voor de toekomst.

Hoewel de toekomst misschien nog ver weg lijkt, of je nog geen duidelijke plannen hebt, kunnen dingen zomaar opeens veranderen. Als je ooit wilt trouwen, zou ik nu vast gaan sparen. Een bruiloft kost snel rond de 9000,- Euro en hoe ga je dat dan betalen? Of verwacht je dat jouw aanstaande dat geld klaar heeft liggen? De kans is volgens mij groter dat je iemand trouwt die schulden heeft, dan dat je iemand trouwt met een vol spaarboekje...

Ook als je een huis wilt kopen in de toekomst is een spaarpot nooit weg. Doe een lekkere aanbetaling op je huis, of betaal de nieuwe keuken gewoon cash in plaats van geld bijlenen. (wat tegenwoordig steeds moeilijker is) Denk je dat dit niet mogelijk is? Ik ken iemand die werkte en een tijd bij haar ouders inwoonde, en toen keihard ging sparen. Toen zij haar huis kocht kon ze 25% van de koopsom zelf betalen. Met als gevolg jarenlang heel lage maandlasten (en dus de vrijheid om je geld anders te gebruiken). Een slimme meid....

3 opmerkingen:

 1. Weet jij waarom er vaak 80% geadviseerd wordt? Ik zou zeggen: doe het met 70%. Als je dan in de ww terechtkomt, kun je gewoon rondkomen (hoewel verder bezuinigen dan waarschijnlijk wel een goed idee is, maar dat hoeft dan niet meteen op het moment dat je het misschien al moeilijk hebt omdat het meestal niet leuk is om je baan te verliezen.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet ook niet waarom ze 80% zeggen. In NL klinkt 70% wel handig ivm ww. Al hebben ze dat in andere landen natuurlijk niet.
   Het viel me op dat ze het overal zeggen, zoveel verschillende boeken en meningen dus.
   Sowieso is het natuurlijk goed om onder je max de leven.

   Verwijderen