donderdag 23 maart 2017

Belastingdienst is je vriend

Deze week eindelijk aangifte gedaan. En dit jaar was het echt leuk. We kregen als echtpaar ruim 1800 Euro meer terug dan we verwachtten.

We schoven alle aftrekposten naar de kant van manlief, en dat was het meest lucratief. Hierdoor moet ik zelf wel 300 Euro aan belasting extra betalen. Maar dat was logisch omdat ik dus geen aftrekposten had.

Helaas had ik afgelopen jaar niet genoeg verdiend om de inkomensafhankelijke oudercombinatiekorting te krijgen. Ik ben natuurlijk ook pas later in het jaar gaan werken. Je moet daarvoor minimaal 4880 Euro verdienen, en de minstverdienende partij zijn. Indien je dit verdient heb je recht op een extra bedrag van ruim 1000 Euro. Daar hoop ik in het jaar 2017 dus wel gebruik van te kunnen maken.

Door de extra 1800 Euro kunnen we ons aflosdoel voor dit jaar makkelijk halen. Misschien houden we zelfs geld over en gaan we vast sparen voor de nieuwe keuken. Die staat nu voor 2020 op de planning, maar misschien kan het wel een jaartje eerder.
Leuke dingen!

Ik hoop dat de aangifte bij jullie ook goed uitviel. En zo niet, vergeet niet je voorlopige aangifte aan te passen. Dan heb je volgend jaar hopelijk een leukere verrassing.

12 opmerkingen:

 1. ZO, dat is nog eens een meevaller. Wat fijn zeg...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een mooi bedrag zeg, zeker als je dat nog extra krijgt! Mijn administratie is net naar de accountant. Omdat ik in 2016 nog 'maar' 7 maanden een eigen huis had en een goed jaar gedraaid heb, vrees ik dat ik bij moet betalen. Ik hoop van niet, maar dat zou al 'winst' zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm ja nadeeltje van geen koophuis hebben natuurlijk. Maar de lagere lasten zijn een voordeel natuurlijk!

   Verwijderen
 3. zolang de belastingdienst gastouders als ondernemers wil zien, is de aangifte voor mij positief.. dan heb ik recht op de zelfstandigenaftrek wat gewoon een verschil van 2000 euro is met particulier aangifte doen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja idd.. en helaas zijn ze enorm bezig tegen gastouders.. eerst in 2010 alle regels omgooien zodat je afhankelijk bent van een gastouderbureau.. zij krijgen een verplichte kassiersfunctie (ouder betaalt aan gastouderbureau, zij betalen de gastouders.... ) maar de belastingdienst beweert nu dat gastouders te afhankelijk zijn van die bureaus om als zelfstandig ondernemers gezien te kunnen worden ???? dit kost dus 2 tot 3000 euro per jaar ??? gevolg.. de uurprijs van gastouders zal enorm gaan stijgen als de bd bepaalt dat go's geen ondernemers zijn ?? maar eerst flink wat protesten.. helaas dus om die reden zelf geen aangifte doen, maar besteed het uit..

   Verwijderen
  2. Hmm klinkt niet gunstig. Hoop dat het allemaal meevalt voor je.

   Verwijderen
 4. Mooi bedrag! Als je jouw inkomen voor 2017 aan de belastingdienst door geeft zullen ze de inkomensafhankelijke combinatiekorting maandelijks betalen. Je kan er ook voor kiezen dit jaarlijks te doen voor een mooi spaarpotje. Een telefoontje naar de belastingdienst is dan genoeg. Nu hopen dat ze het bedrag van 2016 snel betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoef het bedrag nu niet te hebben, en heb een tijdelijk contract. Ik bewaar het dus voor volgend jaar ;)

   Verwijderen
 5. Dat is een fijne meevaller! Ik blijf het altijd bijzonder vinden hoeveel verschil het verschuiven van de aftrekposten kan maken. Eigenlijk vind ik dat maar een raar systeem, maar ik maak er dankbaar gebruik van ☺

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja heel vreemd he! Maar idd gebruik van blijven maken zolang het kan.

   Verwijderen