donderdag 4 augustus 2016

Negatieve inflatie

Negatieve inflatie is niet hetzelfde als deflatie! Toch hebben we al 2 maanden in Nederland een negatieve inflatie. (-0,2%) 

Het komt erop neer dat de inflatie ondanks de stijgende huizenprijzen, toch een beetje in de min staat. Dit komt doordat de lonen en andere producten niet zijn gestegen, maar soms zelfs gedaald. 

Negatieve inflatie zou om kunnen slaan in deflatie, als het algemene prijspijl nog verder zou dalen en als consumenten aankopen uit gaan stellen. 
Voorlopig zie ik dit nog niet gebeuren. Ik hoor niemand zeggen dat ze aankopen uitstellen omdat ze hopen dat de prijzen volgend jaar lager liggen.
Gelukkig hoor ik mensen vooral zeggen dat ze eerst willen sparen voor een aankoop ;)

Verder zie ik overal mensen aan het winkelen en draaien de pakjes-bezorgers in de wijk overuren. Oftewel, er wordt vooral gekocht. Hier en nu. 

Jammer dat zulke berichten de stemming een beetje negatief zullen beïnvloeden. 

Hoe zit dat bij jou? Stel jij aankopen uit, en om wat voor een reden? 

3 opmerkingen:

 1. Volgens mij is deflatie per definitie gelijk aan negatieve inflatie. Het enige verschil is dat de laatste term meestal voor een tijdelijke situatie wordt gebruikt, en de andere voor een structurele.
  Anders gezegd: de term "negatieve inflatie" wordt gebruikt zolang men het niet durft om het woordt deflatie in de mond te nemen.
  De inflatie is nu vooral laag door de lage prijzen van energie en voedsel, de lonen dalen nog niet.
  In dat opzicht moeten mensen dus ophouden met klagen over lage rentestanden van spaarrekeningen, want de rente is nog steeds hoger dan de inflatie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd, deflatie is langduriger. Ik verwacht zelf niet dat we snel in langdurige deflatie zullen schieten. Mogelijk zullen de komende maanden zelfs alweer positieve inflatie laten zien, vermoed ik.

   Verwijderen
  2. Toch even een reactie vanaf ons vakantieadres :-) Ik ben met Rentenier eens, evenals met jouw eerste aanvulling.
   Ik betwijfel daarentegen of we niet in een langdurige deflate terecht komen. Immers, de centrale banken doen er werkelijk alles aan - via inmense opkoopprogramma's - om de inflatie naar de 2% te krijgen. Tevergeefs tot op heden. Ik denk juist dat aanvullende maatregelen, die gaan komen, op langere termijn tot sterkere deflatie zullen leiden. De tijd zal het leren :-)

   Verwijderen