zaterdag 30 juli 2016

Biochick of milieufreak

Ik zie mezelf helemaal niet als zo'n ecogirl, biochick of milieufreak. Toch heb ik er ooit voor gekozen om wasbare billendoekjes voor mijn jongste te gaan gebruiken. Nog altijd ben ik hier onwijs tevreden over, en blij met die keuze.
Vanzelfsprekend heb ik toen ook wasbare luiers geprobeerd, maar dat vond ik geen succes.

Ik dacht ook al een tijd na over wasbare wattenschijfjes. Zoiets had ik wel eens ergens op zo'n site gezien waar je ook al die andere wasbare zaken kunt kopen. Leek me wel wat. Elke maand jaag ik er toch wel minstens een pak wattenschijfjes doorheen.
Later hoorde ik dat je ze ook zelf kunt maken, van hydrofiele doeken. Die had ik genoeg. Met dit plan in mijn achterhoofd heb ik ze dus ook nooit besteld. En dus kocht ik nog regelmatig een voordeelpak wattenschijfjes, en hoopte aan het eind van het pak toe te zijn gekomen aan het zelf maken van die dingen. Helaas pindakaas, het lukt gewoon niet. Geen tijd, niet genoeg prioriteit en zo handig ben ik nou ook weer niet -vermoedde ik-.

Dus deze week, tijd voor verandering. Ik was de wattenschijfjes zat, stug en toch wat ruw voor je ogen (geloof me, ik heb diverse merken geprobeerd). Ik bestelde twee pakken wasbare schijfjes. 80% bamboe en 20% polyester. 12 stuks per pak, dus ik hoef me niet als een gek in de rondte te wassen.



Ze zijn fijn! Lekker groot en heerlijk zacht.
Ze zijn groter dan een normaal schijfje, dus je hebt er eigenlijk maar eentje nodig voor twee ogen. Voorheen gebruikte ik altijd twee wattenschijfjes, beide kanten. Ik ben heel blij dat ik er 24 kocht, want nu hoef ik zelden extra te wassen omdat ik niet genoeg heb.

Kosten
Normaal was ik ongeveer 1 Euro per maand kwijt was aan wattenschijfjes, dus ik moest er minstens 23 maanden mee doen om mijn geld terug te verdienen. Maar vermoedelijk kan ik ze veel langer gebruiken dan 23 maanden. (Inmiddels gebruik ik ze al bijna 3 jaar, geweldig!)
Bovendien vind ik ze veel fijner, en dat is ook wat waard. Hiermee spaar ik natuurlijk ook afval uit. Dat scheelt geen geld, maar is wel beter voor het milieu.
Ik betaalde 23 Euro voor 24 stuks.  De huidige prijzen voor wasbare wattenschijfjes zijn nog ongeveer gelijk.

Eerste gebruik
Eerst een keer uitspoelen met de hand, en daarna wassen in de machine. Zo raak je de laatste losse vezels kwijt. Ze mogen tot maximaal 60 graden gewassen worden. Ze mogen mee in witte of gekleurde was. Dus dat maakt het makkelijk. Ze drogen snel. Zelf kies ik meestal voor de witte was, omdat ze dan wat 'frisser wit' blijven. Maar dat hoeft dus niet.

Heb jij wel eens wasbare wattenschijfjes overwogen? Of gebruik jij andere wasbare producten?
 

4 opmerkingen:

  1. Ik zou inderdaad ook eerst overwegen om ze zelf te maken, maar waarschijnlijk ook uitkomen bij het kopen. Hahah, herkenbaar dus. Wel een goed idee, nooit over nagedacht en het kan gemakkelijk in de was mee. Wat ik wil heb gebruikt zijn wasbare zoogcompressen. Ik vond het ideaal, al zijn die wel wat duurder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, ik gebruik geen wattenschijfjes voor mijn gezicht. alleen voor de hobby om pastelkrijt mee aan te brengen.

    Ik draag geen make-up dus hoef dat ook niet meer van mijn gezicht te poetsen. Smorgens een nat washandje over mijn gezicht om me op te frisse en klaar. Nee dat doe ik niet om milieu reden oid maar gewoon om dat ik ben zo als ik ben.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!