dinsdag 10 mei 2016

Kinderen moeten meehelpen in huis

Mijn mening is dat kinderen ook mee moeten helpen in huis. We wonen er met elkaar, en moeten het met elkaar leefbaar houden.
Het is vanzelfsprekend dus ook mijn mening dat de man meehelpt in het huishouden, zelfs als hij fulltime werkt en de vrouw fulltime thuis is. Om dezelfde reden als voor de kinderen: met elkaar moeten we het leefbaar houden.

Maar welke klusjes kan je kind nou doen, en vanaf wanneer kun je ze laten beginnen met meehelpen?
Hieronder staat een foto met een klusjeslijst, hij komt van www.huisvlijt.com en ik vind het een mooi uitgangspunt.

Hoe doen wij het zelf?
Onze dreumes van nog geen 2 jaar, vindt het nu al geweldig om te helpen tafeldekken. Hij legt de plasticborden op tafel, en het bestek. Prima! Hij helpt ook met uitruimen van de vaatwasser. Hij pakt het bestek en geeft het aan ons. Dingen in de prullenbak gooien kan hij ook al erg goed. Ik denk dat je daar gewoon gebruik van moet maken. Zo leren ze dat opruimen bij het leven hoort.
De oudste twee van 6 en 4 moeten zelf hun vieze kleren in de was doen, hun speelgoed elke dag opruimen (zowel in de kamers als beneden). Ze moeten al hun eigen spullen van tafel afruimen en nog iets extra's meenemen naar de keuken (bijvoorbeeld iets van ons, of een fles saus of de onderzetters). De rest van de vaatwasser kunnen zij ook mee helpen. Uit school moeten ze hun tassen legen, en hun jassen/mutsen/sjaals opruimen. Schoenen moeten op de mat. Stofzuigen mogen ze af en toe, dat vinden ze geweldig. Afdrogen vinden ze ook heel leuk, maar we wassen niet zoveel af natuurlijk. Als we buiten zijn mogen ze helpen vegen en harken, en soms dingen planten of plukken.

Ik zie mijn kinderen nog geen aardappels schillen of wortels, maar het is wel goed om ze ook bij het eten koken te betrekken. Er is hier altijd ruzie over wie de tomaten mag snijden bijvoorbeeld.

Welke klusjes laat/liet jij je kinderen doen? Op welke leeftijd?

5 opmerkingen:

 1. Ik kan me wel vinden in jouw aanpak. Bijvoorbeeld nog knijpers aangeven bij het was ophangen, de boodschappen uit de tassen halen etc. Ik merk bij mijn nichtje (2) dat ze dit ook erg leuk vind. Betrokken worden bij grote mensen dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mn man doet niet veel omdat ik gastouder ben, wil ik t huis netjes hebben, kan niet wachten tot hij dat een x gaat doen ;) en kan ook niet verwachten dat hij dat doet terwijl hij op zn werk is.. ;) hij doet boodschappen (lidl met de auto) en brengt vaak de vuilniszakken naar de ondergrondse. kookt heel soms, ruimt soms af na t eten, elke avond brengen we beide 1 van de kids naar bed, mits we er beide zijn... de rest doe ik en de betaalde hulp... mn dochter doet niet veel, behalve als het soms zo uitkomt. ze is serieus bekaf van school (temperamentvol.. aardig vergelijkbaar met hoogsensitief of pdd nos.. alle prikkels komen binnen en zijn moeilijk te verwerken dus bekaf, met bijbehorende boze buien.... ) kan dan thuis nog wel vanalles van haar verwachten, maar precies zoals je zegt, eht met elkaar leefbaar houden.. dus haar juist haar rust geven, ontprikkelen, aarden... soms vindt ze het geweldig om te helpen, andere keren is ze er te moe voor (en natuurlijk soms gewoon geen zin :p) ene x is kamer opruimen een drama, andere x ontspant ze er van. dus geen vaste klusjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. tafel dekken zie ik nog iet zo zitten met nog geen 2 jaar, maar speelgoed opruimen doet dochterlief regelmatig..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een goed uitgangspunt, lijkt mij. Onze zoon helpt ook mee, zoals het opruimen van zijn kamer, het een aantal keer per week dekken van de tafel. De laatste tijd wil hij ook graag helpen met koken. Uit zichzelf. Maar als ik het lijstje bekijk, dan zou hij nog wel een stuk actiever mogen zijn. Ik heb een punt voor de familievergadering van de week :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik leer mijn kind echt vanaf het begin haar speelgoed opruimen. Dat kan ze makkelijk. Natuurlijk help ik ze nog want een kind van 1.5 jaar laat ik dat niet alleen doen. Wij hebben in onze woonkamer een speelgoedkist staan waar dus al het speelgoed in moet zitten voordat ze naar bed gaat. En dat gaat echt prima. Maar dit lijstje is wel heel handig voor als ze straks iets groter is :-)

  BeantwoordenVerwijderen