donderdag 18 februari 2016

Leren budgetteren #2

Budgetteren part 2. Je uitgaven. Dit is iets ingewikkelder dan je inkomen op een rijtje zetten, omdat er gewoon veel meer verschillende soorten uitgaven zijn.
Persoonlijk zou ik zo'n overzicht in Excel maken, omdat je dan makkelijker kan aanpassen. Dit inzicht is heel belangrijk voor je budget. Als je weet wat je uitgaven ten opzichte van je inkomsten zijn, weet je of je 'safe' zit of juist in de gevarenzone.

1. Maak een lijstje van de kostenposten die je verwacht te hebben
Kijk hierbij wat werkt voor jou. Ik zou beginnen met een grove indeling. Zoals dit bijvoorbeeld: wonen, gas/licht, water, boodschappen, zorgverzekering, andere verzekeringen, tv, bellen, sparen etc.

2. Maak een overzicht van je maandelijkse uitgaven
Pak hierbij je rekeningoverzicht. Als je weinig tijd hebt begin je met 3 maanden inzichtelijk te maken.
Zet alle uitgaven in de kostenposten die je bij stap 1 hebt gemaakt. Waarschijnlijk kom je af en toe nieuwe kostenposten tegen. Dat is niet erg. Pas het gewoon aan.
Bij ons begint het budget van de nieuwe maand, op de dag van het salaris. Meestal rond de 25e. Onze maand loopt dus van 25feb tot 25mrt. Kijk wanneer jouw salaris meestal komt, en pas jouw schema daar op aan. Elke maand heeft een nieuw tabblad.



3. Maak een overzicht van je overige/jaarlijkse uitgaven
Sommige kosten maak je maar eens per jaar. Bepaalde verzekeringspremies, gemeentelijke belastingen, waterschap, APK, een vakantie, noem maar op. Hiervoor moet je echt door je bankafschriften van het afgelopen jaar heen struinen om achter deze bedragen te komen.
Deze zet ik altijd apart in Excel. Omdat ik er eens per jaar geld voor moet hebben. Hiervoor moet je wel elke maand een bedrag 'reserveren' of dat bedrag moet je op de spaarrekening hebben staan.

4. Maak de optelsom van je uitgaven
Neem je inkomsten in de maand januari, en haal daar de uitgaven in de maand januari van af. Houd je nog wat over? Dat is mooi. Kom je tekort, oeps!
Het is handig om niet slechts een maand te bekijken. Sommige maanden zijn wat duurder dan anderen, daarom ook mijn advies om bijvoorbeeld drie maanden te bekijken. Maar het liefst een heel jaar, dan krijg je een echt goed overzicht.

5. Nu het budget
Als je de maanden hebt ingevuld kun je zien hoe je het doet. Kom je vaak tekort, dan zit het niet helemaal goed. Heb je elke maand over, dan kun je bedenken wat je met dat geld wilt doen.
En dan kun je goed gaan nadenken. Bijv. ik zie dat ik 400 Euro per maand uitgeef aan boodschappen, maar dat vind ik teveel. Zou ik daar iets zuiniger aan kunnen gaan doen? Ik zou graag maximaal 350 Euro uit willen geven. Ook zie ik dat ik veel vaker kleding koop dan ik had verwacht, dat zou best iets minder kunnen. Geef jezelf bij elke post een bedrag dat je uit zou willen geven, maar wees wel realistisch. Als je elke maand 400 Euro aan boodschappen uitgeeft, kan het niet opeens 200 Euro worden (meestal).


6. Houden aan het budget
Als je je nieuwe budget hebt bepaald, ga je de volgende maand de getallen daar invullen. Kijk hoe je het doet. De eerste maanden is het misschien nog even wennen. Als je elke week of elke maand je financiën bijwerkt weet je vaak nog goed waar je het geld aan uitgaf. Dat helpt.
Het budget is eigenlijk bedoelt om je te helpen om afspraken te maken met jezelf. Bijv. ik wil niet meer dan 15 Euro uitgeven aan een cadeautje, of maximaal 100 Euro per kwartaal aan 'uit eten'. Dit stukje bewustwording is heel belangrijk. Het geeft jezelf bepaalde grenzen aan. Die grenzen zijn niet in beton gegoten, maar het helpt je wel om te weten wat de mogelijkheden zijn. Te zien waar je kunt besparen.
Als je het fijn vindt kun je het budget nog wat minder grof maken. Denk aan: eten, dierenverzorging, persoonlijke verzorging, cadeaus, tv, mobiel abonnement 1, mobiel abonnement 2, sparen voor buffer, sparen voor vakantie, uitjes, oppaskosten.
Wij doen dit zelf niet zo specifiek, omdat we na al die jaren ons budget gebruiken wel weten waar ons geld naar toe gaat (min of meer).



4 opmerkingen:

  1. Vooral dat terugkijken is belangrijk ja! Ik doe dit nog te weinig. Weet wel wat mijn maandlasten zijn, maar omdat mijn inkomen steeds verschilt, is dat niet zo gemakkelijk echt helemaal vast te pinnen. Bovendien budgetteer ik tot de nul en gooi ik het liefst alles dat niet naar vaste lasten gaat op de spaarrekening, terwijl ik daar weer liever niets vanaf haal. Ook dan is het vaak wat in bochten wurmen, wat dan ms de volgende maand weer heel anders is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt me dat je hierdoor iets meer 'stress' zou kunnen ervaren rondom financiën? Omdat een tegenvaller dus meteen een negatief saldo oplevert?
      Ik denk dat terugkijken en evalueren zeker belangrijk is. Zo kun je je valkuilen opsporen, en ook je goede gewoontes.
      Het lijkt me wel lastiger met in jouw geval, zo'n wisselend inkomen.

      Verwijderen
  2. In 2012 hebben wij ook een gedetailleerd budget opgesteld (inkomsten/uitgaven) en dit bijna dagelijks bijgehouden. Sinds vorig jaar zijn wij er weer vanaf gestapt, omdat wij inmiddels op de automatische piloot draaien. Een paar keer per jaar checken we onze vaste lasten. Daar zit ook wel een gevaar aan, dat je het vergeet of te weinig doet.
    Misschien binnenkort het overzicht van toen nog maar er eens bij pakken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Terugkijken is het allerbelangrijkst. Je kunt ook best boven je budget uitgekomen zijn en toch tevreden zijn. Wij werken niet met budgetten, we hebben wel doorgerekend wat we ongeveer kwijt zijn maar willen niet met budgetten werken. Juist het achteraf kijken hoeveel je ergens aan hebt uitgegeven en dan eens nadenken of dat het je waard is levert ons meer op dan strikte uitgaven uit strikte potjes(of enveloppen of betaalrekeningen) uitgeven. Uiteindelijk is elke euro gewoon een euro, in welk potje 'ie ook zit ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!