woensdag 17 februari 2016

Leren budgetteren #1

Een budget maken klinkt moeilijker dan het is. Voor wie voor het eerst een keer wil proberen is hier een richtlijn.
Je kunt het overzicht maken in een programma als Excel, maar dat hoeft niet. Als jij dat niet handig vindt, dan kun je ook het overzicht op papier maken. Als het maar werkt voor jou!
Je kunt ook 'de budgettool' van How 2 Spend it gebruiken, die kun je gratis in de appstore downloaden.

Je begint simpel met de inkomsten. Dit is in de meeste gevallen niet zo ingewikkeld. De meeste mensen krijgen maandelijks loon, en dat is het. Simpel. Tenzij je bijvoorbeeld ZZP'er bent, of vaak werkt met onregelmatigheidstoeslagen. In die gevallen kun je ervoor kiezen om je inkomen van de afgelopen maanden te bekijken, en daar een gemiddelde van te nemen. Of een minimumbedrag, zodat je 'safe' zit.
Naast loon heb je soms nog inkomsten van de belastingdienst of toeslagen die maandelijks komen. (Opnieuw, voor ZZP'ers is dat vaak anders. Maar die weten meer van financiƫn dan de gemiddelde NL'er, hoop ik)

1. Maak een overzicht van alle maandelijkse inkomsten.
Hier ben je meestal snel mee klaar. Inkomen van baan, extra inkomsten bijvoorbeeld voorlopige teruggave van de belastingdienst, toeslagen, of studiefinanciering/zakgeld.

2. Maak ook een overzicht van je overige inkomsten
Kinderbijslag komt elk kwartaal, misschien heb je nog inkomsten uit rente of een jaarlijkse vaste bijdrage van opa en oma, en natuurlijk vakantiegeld, dertiende maand of belastingteruggave.

So far, so good. Dit is altijd het leukste deel van een budget. Vind ik dan...
Morgen over het moeilijker stuk, de uitgaven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten