maandag 31 augustus 2015

Vriendschap is niet altijd makkelijk

Het doet me pijn om in mijn omgeving, op diverse plekken, te zien hoe mensen worstelen met vriendschap. 
Hoeveel pijn en verdriet ze hebben door stukgelopen vriendschappen, onvervulde verwachtingen en onuitgesproken behoeftes. Ook in veel vriendschappen blijft zoveel verborgen. Probeert men de ander te plezieren en vast te houden, soms zonder hun ware ik te tonen. Durven mensen niet te vergeven. Bang dat vergeving iemand vrijspreekt. Maar vergeving maakt juist jezelf vrij!

Na een tijd breekt dat op. Je kunt niet altijd iedereen plezieren. Je kunt niet altijd op je tenen lopen. Boos blijven en doorgaan alsof er niks gebeurt is. De bom barst, of er is geen leven meer in de relatie. 
En dan opeens blijkt er zoveel eenzaamheid te zitten, zoveel angst voor afwijzing, zoveel verdriet, zoveel pijn. 
Mijn hart huilt voor al die mensen die zich zo alleen voelen. 
Begrijp me niet verkeerd, mijn vriendschappen zijn ook niet alleen rozengeur en maneschijn. Ik durf mezelf soms ook niet helemaal te laten zien, of een frustratie met iemand te uiten. Ik heb ook minder hechte vriendschappen dan ik zou willen. Gelukkig heb ik er wel een paar. Het is hard werken ook aan echte vriendschap, aan diepe vriendschap. Ik neem me voor ook meer mijn hart te laten zien, kwetsbaar te zijn. Ik zou ze namelijk niet willen kwijtraken doordat ik m'n best niet heb gedaan. 

Als iedereen zo hard op zoek is naar echte vriendschap, kunnen we dan niet wat relaxter naar elkaar zijn? Minder snel boos zijn, elkaar vergeven. Als iemand lelijk deed, daar niet aan blijven vasthouden. De telefoon oppakken, ook als het niet 'jouw beurt' is om een stap te zetten. Iedereen wil geliefd zijn, iedereen wil vrienden. Maar niemand kan dat in z'n eentje. 

dinsdag 25 augustus 2015

Chips

Ken je deze al? Doritos Roulette
Misschien loop ik inmiddels hopeloos achter hoor. Ik zie geen reclames en doe ook niet meer zo vaak de boodschappen...


De meesten smaken naar nacho cheese. Maar sommigen zijn extra pittig!
En het is echt zo. Heel grappig effect. Maar laat je kinderen ze maar niet proberen, want het is echt wel heftig. (Mijne heeft 5 min gehuild, wilde per se)

maandag 24 augustus 2015

Op je eten letten

Meteen na onze vakantie bleek dat er een kilootje aan me was blijven hangen. Nu denk je misschien, dat valt nog mee... Maar ik baal ervan. Het is net het kilootje die ervoor zorgt dat ik niet meer onder mijn gewicht van voor de zwangerschap zit.
Nu de kilo's ook nog eens anders verdeeld op mijn lijf zitten dan vroeger, is zo'n kilo meteen merkbaar bij mijn spijkerbroek en vind ik hem ook zichtbaar.

Tijd om beter op mijn eten te gaan letten en weer eens serieus na te denken over sporten.

Ik keek de laatste week wat verpakkingen, en schrok soms van calorieën.
Bijvoorbeeld wraps. Klinkt gezond toch? Ziet er ook gezond uit en smaakt ook lekker neutraal. Gevoelsmatig dacht ik daardoor dat ze ook weinig calorieën zouden bevatten. Valt vies tegen! Ongeveer 200kcal per stuk. En dat is nog exclusief de inhoud. Tja, dat wetende kun je de sausjes en dikke laag kaas al helemaal niet meer verantwoorden toch?
Op een avondmaaltijd eet ik er vaak twee, zonder kaas maar wel goed gevuld met groente, vlees en bonen. Ik denk dat ik hierdoor toch even 1000 kcal eet in een maaltijd. Oei!

Een biertje is 100 kcal, maar banaan ook! Dus die 'gezonde smoothies' waar je 2 bananen, een avocado en een handje spinazie ingooit zijn dus behoorlijk calorierijk!
Een appel is maar 60kcal, een wortel is 90kcal, een hele komkommer is maar 45 kcal.

Ik ga nu echt niet overal calorieën tellen, maar een beetje opletten kan dus geen kwaad. Dus na die lekkere wraps kun je niet naar een feestje. Het is maar dat ik het weet..

Ook las ik ergens dat sporten op meerdere manieren goed voor je is. Uiteraard verbrand je meer calorieën, maar het zorgt er ook voor dat je lichaam geen 'eet-impulsen' krijgt. Dus ben je minder geneigd om te eten. Sowieso eet je niet tijdens het sporten, dus daar heb je alweer een uurtje 'niks eten' mee gewonnen. Wel water drinken na het sporten natuurlijk! Cola en de snacks na het sporten laten staan, en het is een win-win situatie.

vrijdag 21 augustus 2015

Oogst van vandaag

Een extra blogje met de oogst van vandaag!

Tel je dit op bij de foto van dinsdag, dan heb ik deze week toch 2 kleine courgettes, 7 tomaten en 2 ienimini wortels geoogst. 

Ik ga eens kijken of ik mijn buurvrouw kan sponsoren! 



Focus op sparen

In de vakantie vergeet ik makkelijker mijn spaardoelen. Soms omdat ik zo aan het genieten ben van de rust, of omdat ik denk 'ik heb toch een vakantiebudget!'. Soms omdat je even makkelijk wilt doen, en dus toch maar even een patatje gaat halen of uit eten gaat.
Alle bedragen bij elkaar optellen levert je toch even een schok op. Een reality-check. Oja, dat is toch best veel geld... Ik heb nog zoveel plannen. Die plannen kosten vaak geld. Als je een huis wilt kopen moet je echt een aardige soms geld meenemen, (zie ook deze blog) of als je weer wilt gaan studeren. Ook voor een eigen bedrijf heb je soms een investering nodig, of voor verbouwingen in je huis.

Dus tijd om de 'rem' weer op het uitgeven te zetten, en weer te focussen op sparen.

Mijn stappen:
- Nee zeggen. Tegen snel wat halen, tegen een extra drankje buiten de deur doen etc. Hup, 15 Euro per keer bespaard.
- Marktplaats/facebook verkoopgroepen volgooien. Ik zit nu al op 85 Euro in een week.
- Minder luxe boodschappen doen. Tijd om weer minder te snacken, geen toetjes en ijsjes meer, geen duurdere drankjes en weer 'back to normal'. Het scheelt toch geld. 10-15 Euro per week denk ik.
- Ja zeggen. Als iemand aanbiedt iets te eten mee te nemen, of je spullen aanbiedt die je kunt gebruiken. Zo kreeg ik een winterjas voor m'n zoon, en een paar schoenen in de volgende maat. Zelfs een oude cdspeler kreeg ik toen mijn eigen kapot ging. Alleen maar omdat ik 'ja graag' zei. Dat bespaarde me een hoop geld.
- Geld overmaken naar je spaarrekening aan het begin van de maand. Als je weet wat ongeveer je uitgaven per maand zijn, kun je meteen zien wat je 'over zou moeten houden' elke maand. Maak dit bedrag meteen over. Neem je voor om uit te komen met het overgebleven bedrag.
- Bezig blijven. Als je bezig bent met sport of werk, of vrijwilligerswerk of met je kinderen of de schoonmaak, heb je minder tijd om geld uit te geven. Koop niet dat leuke plantje voor je huis, of een nieuw meubelstuk, die nieuwe schoenen zijn misschien ook niet echt nodig..toch?

Voel je je te goed voor tweedehands spullen, dan is het soms lastig besparen. (Al kom je met het vergelijken van prijzen ook soms een mooie besparing tegen) Iedereen mag daarin anders zijn natuurlijk. Toch kun je het misschien gewoon eens proberen. Als het niet bevalt om een tweedehands product te gebruiken kan je het altijd nog weg doen.

Zoals je ziet heeft het heel erg met je eigen keuzes te maken. Keuzes, keuzes, keuzes...
Wat wil je liever? Het saldo op je spaarrekening laten groeien, of elke dag ergens een cappuccino buiten de deur drinken? Als je al die kopjes koffie, snacks en etentjes buiten de deur bij elkaar optelt kom je vaak op een enorm bedrag. Per week, of per maand. Het kan motiverend werken om dit geld apart te zetten op je spaarrekening. Af en toe een blik op je groeiende spaarsaldo, en je weet weer waarom je ook alweer geen drankjes buiten de deur deed. Dat helpt!

Heb jij ook het gevoel dat er nog winst te behalen valt voor jouw spaargedrag? Vind jij het moeilijk om andere keuzes te maken zodat je geld overhoudt?


donderdag 20 augustus 2015

Eigen huis, eigen geld

Als je een koophuis wilt aanschaffen kun je natuurlijk een hypotheek afsluiten. Dit doe je (meestal) omdat je de benodigde financiën niet volledig kunt ophoesten.

Een aantal jaar geleden kon je makkelijk een heel hoge hypotheek afsluiten. Soms kon je hier zelfs een auto van kopen, naast je huis. Bizar natuurlijk. Zo kreeg je een erg hoge hypotheek met heel hoge risico's in het geval van waardevermindering of gelijkblijvende waarde. Want op het moment dat je huis weer verkocht (moet) worden, moet je de hypotheek aflossen. Dit doe je met het geld wat je van de kopers krijgt, en een eventuele restschuld moet je zelf betalen. Heb je een auto extra gekocht, maar is je huis niet zoveel in waarde toegenomen dat dit elkaar opheft, dan heb je een probleem.

Gelukkig is dit inmiddels niet meer mogelijk. Je kunt in 2015 een hypotheek krijgen voor de taxatiewaarde van je woning, plus nog 3%. Totaal 103%.
Elk jaar gaat er 1% van dit percentage af. Dus vanaf 1 januari 2018 kun je nog maar maximaal 100% lenen.
Toch zijn de kosten van een nieuwe woning hoger. Je hebt de overdrachtsbelasting (2%), de notariskosten, het taxatierapport en een bouwkundige keuring, de kosten voor de hypotheekakte en eventueel kun je nog NHG afsluiten.
Kortom, je moet aardig wat eigen geld meenemen als je een woning gaat kopen. In de toekomst wordt dat alleen maar meer. Al met al kan dat behoorlijk oplopen.

Een woning van 200.000 Euro heeft een overdrachtsbelasting van 4.000 Euro. Een taxatierapport is zo 500 Euro en een bouwkundige keuring ook. NHG is 1% van je hypotheek, dus in dit voorbeeld 2.000 Euro. De overige kosten kunnen erg variëren. Dus 10.000 Euro ben je minimaal wel kwijt, maar eerder 15.000 Euro.
En dan heb ik het nog niet eens over de kosten die je moet maken om je huis klaar te krijgen. Verf, gordijnen, vloeren etc zijn lang niet altijd overbodige luxe. Helaas!

Wist jij dat je elk jaar 1% minder hypotheek kan krijgen? Heb jij er al over nagedacht of je genoeg spaargeld hebt om in de (nabije) toekomst een koophuis te kunnen financieren?

In mijn volgende blog zal ik wat tips geven om de focus te houden op sparen.

dinsdag 18 augustus 2015

Moestuin voor je pensioen?

Herinner jij je dit nog? 
Vorig jaar riep een staatssecretaris dat het verstandig was voor ouderen om zelf een moestuintje te nemen, als aanvulling op je pensioen. 
Uiteraard viel er allerlei commentaar over haar heen, want dat zou natuurlijk niet nodig moeten zijn etc. 

Nu heb ik dus ongeveer 2 m2 moestuin, en wat levert dat nou eigenlijk op?

Vandaag: 

Maar dat is zeker niet voldoende voor een maaltijd. Bij elkaar is dit 306 gram. Zeg voldoende voor 1 persoon qua groente. 
Ik heb (helaas) niet elke dag zo'n oogst. Vorige week oogste ik totaal 3 kleine courgettes, 8 medium tomaten, 2 aardbeien en 3 bramen. Niet echt top. (Maar wel heel leuk)

Eerder in mijn moestuinseizoen oogstte ik al een portie wortel, een kleine portie broccoli, een portie doperwten, wat aardbeien, 1 kleine komkommer, 1 portie rucola en ik denk 10-15 medium courgettes. 

Als dat mijn -blijkbaar broodnodige- aanvulling op het pensioen zou zijn zou het zeer karig zijn! 

Met sommige groentes heb ik pech gehad dit jaar, anderen deden het zeer goed. Al met al ben ik niet ontevreden, maar voor de opbrengst of besparing op je boodschappen hoef je het niet te doen!
Gelukkig vind ik het vooral leuk! En de extra groente is mooi meegenomen :) 



maandag 17 augustus 2015

Spullen verkopen als je kinderen groeien

Nu mijn jongste steeds groter wordt, heb ik steeds meer (baby)spullen niet nodig. Tijd om een beetje op te ruimen dus!

Een tijdje geleden gaf ik de wipstoel al weg. Het ledikant is terug naar familie. Vorige week verkocht ik een draagdoek, want hij wilde er toch niet in. De draagzak gebruik ik nog wel eens.
De badset is gereserveerd. Ook verkocht ik een paar dure voedingsbh's. Je krijgt er niet de hoofdprijs voor, maar alle beetjes helpen. Zowel qua ruimte als qua financiën. Al met al, heb ik door die kleine beetjes toch zo'n 75 Euro al bij elkaar. En mijn marktplaats is nog niet leeg ;)

Bovendien spaar ik voor een nieuwe tuinset, sinds een vriend van mijn man door een tuinstoel is gezakt. Natuurlijk is een 'nieuwe' tuinset eigenlijk niet per se nodig. De afgelopen jaren hebben we het altijd gedaan met krijgertjes. Dus we hebben een soort plastic eettafel met een vuurwerk-gat erin, we hadden twee gekregen stevige tuinstoelen- nu dus een kapot- en we hebben twee minder stevige campingstoelen. Ook hebben we nog een klein campingtafeltje met een vlek, wat we weinig gebruiken. Een allegaartje zowel in kwaliteit, als qua kleur. Blauw, groen, wit en wit met mintgroen. Ehh prachtig dus. Wel al jaren functioneel, en we hebben er dus totaal geen geld aan uitgegeven.

Ik wacht tot de echte sale begint om mijn slag te slaan voor een mooie set. Ik weet precies wat ik wil, en de huidige prijs vind ik teveel. Dus ik hoop op een korting van 30-50% binnenkort. Kunnen we in de kraanzomer nog lekker buiten zitten.

Heb jij al je babyspul al weggedaan? En verkoop je ook wel eens spullen met een bepaald doel, of gaat het geld op de grote hoop?

donderdag 13 augustus 2015

Moestuin foto's

Wat was ik trots op mijn prachtige pompoen! Maar helaas.. Er is een schimmel in gekomen en hij is afgeschreven. 


Nu hoop ik dat de volgende pompoen het wel gaat redden! 

Mijn tomaten gaan de goede kant op. Leuk he? Helaas heb ik er al wel twee we kunnen gooien omdat vogels eraan hadden gegeten. Net voordat ik ze rijp genoeg vond om te plukken! Snel een netje erom gedaan in de hoop dat dit voldoende uitstel oplevert.






woensdag 12 augustus 2015

Belastingvrij schenken in 2015

Iedereen mag jou elk jaar 2.111 Euro schenken, belastingvrij. Dit mag een schenker meerdere keren schenken aan verschillende personen. Jijzelf zou het meerdere keren mogen ontvangen, van verschillende schenkers. Klinkt niet gek toch?

Ouders mogen aan hun kinderen en pleegkinderen 5.277 Euro belastingvrij schenken, elk jaar.

Eenmalig mogen je ouders je een bedrag schenken van 25.322 Euro, mits je tussen de 18-40 jaar bent. Dat klinkt helemaal te gek toch?
Eventueel mogen je ouders je eenmalig nog zo'n 25.000 Euro extra schenken, mits je het gebruikt voor je huis of een dure studie.

Ik ben nog lang geen 40, maar verwacht zo'n schenking niet van mijn ouders. Er zijn meerdere kinderen dus je moet dat natuurlijk eerlijk doen, en zo wordt het een duur grapje.

Even dromen kan geen kwaad natuurlijk. Wat zou ik doen met een schenking van 25.000 Euro?
- 10.000 Euro reserveren voor een keuken
- 5.000 Euro als bijdrage voor een auto
- 5.000 Euro voor een hypotheekaflossing
- 5.000 Euro voor iemand die een heel leven hard gewerkt heeft, maar geen recht op pensioen heeft.

Als jij even weg mag dromen, wat zou jij dan doen met 25.000 Euro?

maandag 10 augustus 2015

Tentje

Ik kocht deze enorme speeltent:


Mijn huiskamer stond meteen ramvol.. Ik hoopte op urenlang speelplezier. 
Helaas bleek dat lastig. Want 1 tunnel levert natuurlijk vertraging op, en een ongelukje in de tunnel zorgt voor dikke file, plus gevechten tussen de 'verkeersdeelnemers'... Ehm had ik er dan 2 moeten kopen? ;) 

donderdag 6 augustus 2015

Vrije avond

Wat doe jij nou graag op een vrije avond?

Ik ben gewoon benieuwd. Een avondje dat jij thuis bent, in je eentje. Hoe vul je die in?

Zelf heb ik meestal veel meer plannen voor zo'n avond, dan tijd om het uit te voeren. Helaas moet ik dus voortijdig stoppen met mijn bezigheden of wel erg laat naar bed gaan. Op zich kan ik heel goed inschatten hoeveel tijd iets kost. Alleen heb ik gewoon teveel te doen voor die momenten. Ik denk dan dat ik nog wel even een wasje kan doen, of even opruimen. Een leuk boek lezen of die ene film kijken, of bloggen! Of beginnen aan iets voor mezelf, wat ik al te lang uitstel. Lekker lang douchen, of heerlijk op tijd m'n bed in kruipen...
Maar voordat de kinderen allemaal op bed (blijven) liggen, de keuken een beetje aan kant is en de woonkamer ook, is het al een stuk later dan gehoopt.
Volgende week weer een nieuwe kans.

maandag 3 augustus 2015

Stickerkaarten

Je bent vast wel eens ergens geweest waar een velletje papier op de wc hing, vol met stickers. Heel duidelijk, iemand probeert zindelijk te worden. Soms krijgen die kinderen bij zoveel stickers een cadeautje, of iets lekkers. De stickers zijn soms net even de beloning die kinderen nodig hebben om op een positieve manier iets te leren. (Benieuwd wat ze daar 100 jaar geleden over dachten... vast zoiets als: dat is pure verwennerij)

Stickerkaarten gebruiken ze ook op school heb ik gemerkt. Volgens mij bij goed opruimen, en bij goed luisteren tijdens de overblijf kunnen ze ook stickers verdienen.

Hoewel ik niet per se fan ben van overal maar stickers voor geven, merk ik wel dat het echt werkt. Een van onze kinderen kwam steeds om niks uit bed, gewoon voor de lol. Sinds er stickers mee te verdienen zijn, gebeurt dit al een paar weken bijna niet meer.
Ook voor duimen werkt het! Zou mooi zijn als je duimen toch af kunt leren dankzij een paar stickervellen en wat ijsjes.

Gebruik jij wel eens stickerkaarten voor je kinderen? Waar werkt het wel of niet mee? Of heb jij een manier die beter werkt voor jouw kinderen?

zondag 2 augustus 2015

Consequent zijn

Opvoeden is een lastig klusje.. Dat blijkt vooral als je zelf eenmaal kinderen hebt. 

Voor die tijd denk je, pfff hoe moeilijk kan het nou zijn? Je kiest een methode, leest er een boek over en past het toe op je kind. Tada!

Wanneer je kind is gearriveerd hoef je gelukkig eerst nog niet echt op te voeden. Maar het eerste jaar staat in het teken van voeding, slaapgebrek en veel nieuwe dingen tegenkomen. Wanneer de opvoeding begint heb je dus al even achter de rug. En ben je niet per se meer op je best (door het slaapgebrek).

Je hebt het boek gelezen en kiest de methode. Of je besluit het boek later te lezen (want: hoe moeilijk kan het zijn?) 
BAM! Het blijkt veel moeilijker dan je dacht. Het kind reageert anders op de methode dan in het boekje, jij kunt die methode niet goed toepassen of het werkt niet zo goed. En denk je het onder de knie te hebben, dan begint er weer een nieuwe fase. Of een nieuw kind, die totaal anders is.. Opeens denk je: "Help, hoe moet je opvoeden?"
Tja dan kan je nog andere boeken lezen, mensen vragen, tips opvolgen etc.

De enige echte goede opvoedingstip die ik voor je heb (en die in bijna alle boekjes staat) is: wees consequent! Altijd!

Doe wat je zegt, ook als het iets doms geweest blijkt te zijn. Want als jij niet doet wat je zegt, weten je kinderen niet waar ze aan toe zijn. En als je een keer niet doet wat je zegt, dan doe je het waarschijnlijk vaker (zo denken kinderen in elk geval). Consequent zijn is ook meteen het moeilijkste wat er is, voor jezelf. Ik heb soms geen zin, of het komt me niet uit, of ik ben het vergeten of .. Genoeg redenen. Ik zie het ook bij andere ouders. Ze zeggen soms: als je dit nog een keer doet, krijg je geen taart. En toch krijgt het kind taart, omdat het zo zielig kijkt of anders een scène maakt. Of ze zeggen als je je zus nog een keer slaat, zet ik je in de auto. En dat gebeurt dan nooit. 
Dus denk na over wat je zegt. Consequent zijn is het belangrijkste en tevens moeilijkste deel van de opvoeding van je kind. 

zaterdag 1 augustus 2015

Peutertaal: poep en scheet

Mijn peuter heeft pas het woord 'poep' ontdekt. 
Uiteraard kende hij het al in de ware betekenis, en ook tijdens zijn zindelijkheidstraining kwam het woord natuurlijk naar voren. Doodgewoon woord eigenlijk. 
Maar nu heeft hij de bijkomstigheden van het woord ontdekt.

Hij gebruikt het te pas en te onpas. Wat wil je op brood? Poep! (En hard lachen)
Ook zegt hij vol bravoure tegen andere kinderen in de speeltuin: jij bent poep. 
En nog mooier, volgens zijn eigen zeggen, is: jij bent poep en scheet. Nu is hij een flinke jongen, en hij wordt vaak een stuk ouder geschat. 
De oudere kindjes raken hierdoor helemaal van de kaart. 'Oh-oh, hij zegt poep!' En dan komen ze naar mij om verhaal te halen. Als ik dan uitleg dat hij nog een peuter is, en z'n leeftijd noem beginnen ze te lachen. Ach is hij nog zo klein..