woensdag 28 januari 2015

Tandarts zelf betalen of verzekeren?

Ik schreef gister al dat ik naar de tandarts was geweest eind december. Uiteraard was ik eigenlijk twee keer geweest. Eerst voor de controle en de foto's, en toen een paar weken later voor het herstellen van de gaatjes.

Als je eigenlijk nooit wat hebt, is een tandartsverzekering niet nodig. Je bent dan voordeliger uit om gewoon zelf voor de tandarts te betalen. Eens in de drie jaar foto's, en verder gewoon de controles.

Een controle is ongeveer 30-40 Euro, afhankelijk van hoeveel tandsteen ze weg moeten halen.
De foto's zijn ongeveer 20 Euro.
Twee gaatjes laten maken kost ongeveer 200 Euro.

Misschien heb je hier wat aan bij het nadenken over een verzekering voor je tanden. Dit jaar kan je je polis waarschijnlijk niet meer wijzigen (bij sommige verzekeraars nog wel voor 1 februari) maar de volgende keer dat het ter sprake komt. Praat er ook eens over met je tandarts. Zij kunnen je gewoon de kostenplaatjes geven per behandeling, en zij kennen je gebit. Daarom zullen ze je echt wel eerlijk advies geven over hoe vaak je op controle moet komen, en of een verzekering voor jou handig is.
Verder goed poetsen dus, want dat is voordeliger dan gaatjes laten boren!

dinsdag 27 januari 2015

Januari ook duur

Iedereen weet dat december duur is. Daar reken je op, en houd je (hopelijk) een beetje rekening mee.
Nu blijkt januari ook een dure maand te zijn. En dat was ik een beetje vergeten...

Onze apk is altijd in januari, en dit jaar ook nog een grote beurt erbij. Nieuwe accu nodig en dan kom je toch aan een aardig lijstje werkzaamheden en euro's die je neer mag tellen. Hopelijk rijdt het nu ook weer een jaartje of langer zonder problemen.
Ik betaalde ook mijn zorgverzekering in een keer deze januari. Door het ineens te betalen bespaarde ik 3% op de totale kosten. Aangezien de spaarrekeningen bedroevend lage rentes hebben, leek me dit wel een goed idee. Zo lijkt het een soort deposito, wat je een jaar vast zet tegen 3% rente. Niet slecht dus.
Van mijn verzekering van vorig jaar moest ik nog een deel van het eigen risico terugbetalen, en ik had twee gaatjes bij de tandarts eind december. Dus hoppa, januari was ook wat duurder dan verwacht.

Dat februari duur is weet ik. Dan komt altijd de afvalstoffenheffing, OZB en de waterschapsbelasting.

maandag 26 januari 2015

Waterverbruik

Ik kreeg weer een attent mailtje van onze waterleverancier. Of ik het waterverbruik wilde doorgeven binnen een week. Zo niet, dan gingen ze het schatten en zou het verbruik fors hoger uit kunnen komen. (Dat laatste geloof ik graag)

Dus ik liet mijn man braaf op de dag voor de deadline het luik openmaken, en de stand opnemen. Verbruik in een jaar was 99m3.
In ons vorige huis verbruikten we wat minder, meestal 80-85m3, als ik het goed heb onthouden. Maar toen waren we ook maar met z'n vieren natuurlijk. Dit huis heeft een tuin waar ik in de zomer echt wel vaak moest sproeien, en onze nieuwe badkamer heeft zo'n heerlijke douche dat ik er maar moeilijk onder vandaan kom. Daar lijken de andere gezinsleden ook last van te hebben, baby uitgezonderd. Oh, en vergeet de extra wasjes niet met een groter gezin.

Toen ik mijn meterstand invulde stond er dat je rond de 50m3 per persoon moest zitten. Dus daar zitten we gelukkig nog ruim onder. Al weet ik niet hoeveel waterverbruik je aan een kind toe kunt schrijven. Misschien tellen twee kinderen als een volwassene?
Al met al niet ontevreden, maar iets korter douchen kan vast geen kwaad...

vrijdag 23 januari 2015

Ouderdom in je keuken

In ons huishouden gooien we niet snel dingen weg. Als het nog goed is en we gebruiken we het, dan doen we dat tot het niet meer kan. Als het nog goed is, maar we hebben het niet meer nodig, dan geven we het weg. Als het kapot is, dan hup weg ermee.

Nu zijn er inmiddels een paar items in de keuken die wat kuren vertonen. Ze zijn nog goed genoeg voor gebruik, maar lijken het niet zo lang meer uit te houden. Onze blender, ons espressoapparaat en ons tosti-ijzer zijn daar voorbeelden van. En dan ga je denken, hoe lang hebben we dit ding eigenlijk al?

Tosti-ijzer: gekregen van een oude buurman (dus al echt oud voordat wij het kregen)
Espresso apparaat: voor onze verloving
Blender: voor ons trouwen
Hmmm, dat betekent dat de meeste van deze items toch al een aardig tijdje meegaan. Verloving was ruim 8 jaar geleden. Trouwen ruim 7 jaar. Tosti-ijzer kreeg ik toen ik op kamers ging, dus dat is ehhm... een eeuwigheid geleden.

Ik hoop niet dat elk van deze apparaten het dit jaar begeeft. Want daar heb ik geen rekening mee gehouden in ons budget. Uiteraard hebben we wel een potje 'nood', waar dit soort dingen uit betaald kunnen worden. Maar hoe erg 'nodig' is het tosti-ijzer, of de blender nou helemaal.
Ons espressoapparaat zou ik wel als 'nodig' omschrijven. We zijn niet verslaafd aan caffeïne, en drinken bijna altijd decafé, dus dat is het niet. Maar gezellig samen een kopje koffie drinken hoort er inmiddels wel bij. Helaas is het koffieapparaat ook meteen de duurste aanschaf van de drie, dus voorlopig probeer ik het nog even uit te zingen. Dan maar geen vier kopjes tegelijk meer zetten, en elke maand ontkalken om er nog wat van te maken. En ondertussen vast rondkijken voor een nieuw apparaat, en de aanbiedingen in de gaten houden.

donderdag 22 januari 2015

Gratis weggeven op marktplaats

Soms heb je spullen die echt nog goed zijn, maar waar mensen in jouw omgeving op dat moment niks aan hebben. Of ze hebben geen zin om er de moeite voor te doen, bijvoorbeeld door het op te halen.
Ik weet dat er ook weggeefgroepen zijn voor hele regio's, maar daar ben ik expres geen lid van. Ik wil niet een nog groter risico lopen dat ik op dingen reageer, die ik wel wil, maar niet nodig heb.
Of op het moment dat ik ze zie, bedenk dat ik ze nodig heb, en ze vervolgens wil. Want eigenlijk wil ik dat niet. (Snap je het nog?)

Dus als ik iets in mijn eigen kring niet kwijt kan zet ik het op marktplaats. Gratis op te halen. Bijna alles binnen no-time weg. Dankbare mensen aan je deur. Fijn toch?

Deze week via marktplaats dus weer een tas goede kleding en winterjas naar een goed doel, wat dozen met speelgoed en nog 3 tassen babykleding naar m'n schoonzus (snik...). Oude kleding in de container, dus dat ruimt lekker op.
Hopelijk compenseert dit voor de verjaardagscadeaus van dochter ;)

woensdag 21 januari 2015

Parkeren kun je leren

In mijn buurt is het gratis parkeren. Ideaal natuurlijk. En ook fijn voor gasten die bij ons langs komen. Ik vond het altijd zo'n gedoe met betaald parkeren en visite. Dat het gratis is goed te merken, want er staan altijd diverse bedrijfswagens en auto's van uitwonende kinderen van buurtbewoners. Op zich heb ik daar geen moeite mee, want er is genoeg plek. In principe!

Als ik 's avonds om 22.00u naar buiten kijk kan ik wel op zes plekken voor mijn huis parkeren. Genoeg plek dus. Ik gun iedereen een plekje in onze buurt. Op een aantal mensen na, die niet kunnen parkeren, en zo een hoop parkeerplekken 'opsnoepen'.

Helaas zit er in de buurt een enorme trekpleister, waar veel mensen op af komen dagelijks. Er is daar een groot parkeerterrein bij, maar daar kost het 1,20 Euro per uur (koopje vind ik zelf, vergeleken met de rest van de stad). Toch lopen de mensen liever een stukje verder dan even een half uurtje parkeren af te rekenen. Met als gevolg dat ik op diverse tijden totaal niet kan parkeren. Net na de peuterspeelzaal niet, net na schooltijd niet, rond 20.00u niet... Echt irritant.
Nu gaat de trekpleister ook nog uitbreiden en komen er nog een hoop locaties bij dit jaar, en weinig parkeerplekken. Al zou dat laatste niet helpen want mensen gaan toch niet betalen...
Misschien heb ik toch wel interesse in betaald parkeren in mijn wijk. Of toch niet...want het is zo'n gedoe voor de visite...

Trouwens, toen het afgelopen week regende en stormde was het parkeerterrein vlakbij de trekpleister helemaal vol! Zelfs een kleine file om erop te komen. Ik had genoeg plek voor mijn deur de hele dag. Tja, als het regent is het blijkbaar wel de moeite waard om dichtbij te staan ;)

dinsdag 20 januari 2015

Maandag-blogdag

Ik ben gek op bloggen. Wanneer ik inspiratie heb vliegen de blogs uit m'n handen. Maar natuurlijk heb ik niet altijd tijd. Ik heb gemerkt dat ik vooral op maandag tijd heb, als de kinderen op bed liggen. Dan blog ik een eindje weg.
Door de weeks bedenk ik wel eens dingen waar ik over zou kunnen bloggen, en die probeer ik dan op te schrijven. (anders vergeet ik ze) Soms vergeet ik het ook op te schrijven, en dan ben ik dus blanco.
Vandaag heb ik daar geen last van gelukkig. En vandaag is het dinsdag. Klopt dus niet. Ik miste het bloggen ook echt gister, maar er was totaal geen tijd.
Maar het leek me leuk om eens aan jullie te vragen waar je wel een stukje over zou willen lezen op mijn blog.

Roep maar :)

zaterdag 17 januari 2015

Banksparen (hypotheek)

Onze hypotheek bestaat uit meerdere delen. Een deel noemen ze 'banksparen'. Je betaalt rente over het hele bedrag (en krijgt dus ook maximale hypotheekrenteaftrek) en tegelijkertijd leg je elke maand een vast bedrag in op de bankspaarrekening. Hierover ontvang je net zoveel rente als dat je aan hypotheekrente betaald. Als de looptijd voorbij is, dan wordt dit hele bedrag gebruikt om in een klap dat stuk hypotheek af te lossen.
Deze hypotheekvorm kun je nu niet meer krijgen, maar toen wij ons eerste huis kochten wel. Best een gunstige regeling, alleen eerder aflossen is niet echt mogelijk. Extra inleggen kan ook niet meer omdat we al een eerste storting hebben gedaan die de maximale bandbreedte benutte.
Ach, het is op dit moment ook nog totaal niet van toepassing hoor. Eerst de aflossingsvrije hypotheek aflossen natuurlijk, en we zijn daarvoor nog hard aan het sparen voor de zolder, dakkapel en 'someday' de nieuwe keuken...

Nu is onze bank bezig om alle stukjes hypotheek en de hypotheekbedragen zichtbaar te maken bij het internetbankieren. Dus ik keek even bij de stand van onze spaarrekening, en schrok van een enorm bedrag tussen de andere rekeningen. Huh, wat is dat? Hoe komen we aan zoveel spaargeld?!
Nader onderzoek wees uit dat dit dus onze bankspaarrekening was, gekoppeld aan de hypotheek. Dus ik kon de huidige stand van zaken even bekijken. Erg leuk en handig!

donderdag 15 januari 2015

Minibieb

Heb je er wel eens van gehoord? Van de mini-bieb?
Wij hebben er een bij de kinderboerderij hangen, hier staat een mix aan volwassenboeken en kinderboeken. Ook is er eentje ergens in de straat, bij een huis. Hierin zitten vooral kinder- en tienerboeken.

Ik vind het een heel leuk initiatief. Het is dus een klein hokje waar een aantal boeken in staan. Die mag je lenen of ruilen. Zo blijft er altijd wat in staan eigenlijk.
Ik ben er al een paar keer langs gewandeld met de kinderen om wat uit te zoeken. Hartstikke leuk. Zo hoef ik niet helemaal naar de verre bibliotheek toe, en is er toch nieuw leesvoer in huis.

Ik heb een paar boeken over dieren geleend. Een boekje over plassen op de wc gehouden, maar uiteraard geruild tegen een paar andere boeken die mijn kinderen niet leuk meer vonden. Echt handig. En je bent nooit te laat met terugbrengen, want niemand controleert iets. Eigen verantwoordelijkheid wordt er van je verwacht. Fijn! Want ik ben tenslotte volwassen.

Je kunt op de bovenstaande site ook kijken of er een mini bieb bij jou in de buurt is. Of jezelf aanmelden als je een minibieb wilt beginnen.
Al met al past dit helemaal bij duurzaam omgaan met je spullen, en lenen/delen/ruilen met elkaar. Leuk toch?

Ben je zelf wel eens bij een minibieb geweest?

woensdag 14 januari 2015

Zindelijk worden

Mijn zoon is net 3. Tot voor kort wilde hij echt niet op het potje, en ook alleen maar voor de lol naar de wc. Maar met luiers dragen en verschonen had hij geen enkel probleem.

Tot een paar weken terug. Hij wil niet meer liggen tijdens het verschonen. Met gewone luiers krijg je het niet goed aan als je kind staat vind ik. Teveel kans op lekkage, heeft de ervaring uitgewezen. En luierbroekjes zijn natuurlijk wel makkelijk, maar duur. Ook vind ik het onhandig dat je dan broek en schoenen uit moet doen bij het verschonen, dus ik kies daar niet snel voor.
Maarja, een kind wat niet wil liggen met verschonen, maar ook niet op de wc wil plassen is niet de beste combinatie.
Ik probeer wel eens een middagje zonder luier, maar dat resulteerde meestal in 10x zinloos op de wc zitten, en daarna een plas op de vloer. Tja, wat moet je dan?
De zomer is nog ver weg... Toch maar blijven proberen?

dinsdag 13 januari 2015

Is marktplaats nog wel de moeite waard?

Eens in de zoveel tijd gooi ik weer een hoop spullen op marktplaats. Sommige dingen zijn wat duurder, maar de meeste dingen verkoop je vrij goedkoop. Ook update ik de weggeefhoek en hoop ik daar nog wat spullen kwijt te raken. Het werkt prima, en soms levert het je nog wat op.
Helaas levert het vaak ook maar weinig op, en heb je bijna geen zin om de moeite ervoor te doen. Tenminste dat heb ik wel eens. Zeker als je naar het postkantoor zou moeten om een pakje te versturen, en die persoon betaalt maar 2,50 Euro voor het item. Dat doe ik gewoon niet meer. Tenzij ik er voor meerdere dingen tegelijk heen moet.

En dan moet ik me weer even beseffen dat ik dit niet alleen maar doe voor een extra zakcentje. Ook doe ik het niet alleen maar om mijn huis op te ruimen. Ik hoop ook mensen blij te maken. Ik hoop ook een steentje bij te dragen aan duurzaam omgaan met spullen. Duurzaam voor mens en milieu. Ik wil de afvalberg niet extra vergroten door mijn goede spullen zomaar weg te gooien. Oja...even weer helder voor ogen waarom ik dit ook doe.

maandag 12 januari 2015

Offertes deel 2

Lekker klusdagje gehad zaterdag, en we hoefden er zelf niks voor te doen. Ideaal! Zo voelt het alsof je toch heel ver bent gekomen, en je huis meer af is. Alles wat gerepareerd werd viel onder de garantie van onze aannemer.

Tevens kwam er iemand voor de offerte voor de dakkapel. Toen onze aannemer hoorde dat we daar iemand voor lieten komen, vroeg hij of hij hiervoor ook een offerte mocht opstellen, naast de offerte voor de overige verbouwing van de zolder.  Toevallig was de aannemer dus aan het meten op de zolder, toen de dakkapel-man ook kwam. Die laatste stond een beetje raar te kijken en vroeg of hij ook een offerte zou uitbrengen.
Ik voelde me een beetje ongemakkelijk hierdoor, maar later zei de aannemer dat het heel normaal is om meerdere offertes op te vragen.
Uiteindelijk gaf de dakkapel-man ons al een scherpe prijs (met korting) op voor vervanging dakraam, de dakkapel en ook nog de aftimmering van alles en schuifschotten in de slaapkamer. Of dit nou door de aanwezigheid van de aannemer kwam weet ik niet, maar het totaal viel me onwijs mee.
We wachten nog even de papieren offerte af, en de offerte van de aannemer. Volgende week komt er nog iemand voor een dakkapel en dan gaan we kiezen.

Ik begin er heel veel zin in te krijgen!

Laat jij ook vaak meerdere offertes uitschrijven?

woensdag 7 januari 2015

Offertes

Zoals je misschien wel weet willen wij dit jaar de zolder verbouwen, en hoogstwaarschijnlijk een dakkapel laten plaatsen.

Nu komt onze aannemer die de verbouwing heeft gedaan binnenkort om nog de laatste dingen weer te repareren, en naar het lek in ons nieuwe schuurdak te herstellen. (Dankzij de sneeuw kwam dit aan het licht) Als de aannemer er toch is, laten we hem maar meteen een offerte opstellen voor de zolderverbouwing.

Nieuwe deuren, muurtje plaatsen, elektra verplaatsen en extra stopcontacten en lichtpunten maken, en natuurlijk zorgen voor verwarming in beide kamers.
En op diezelfde dag komt er ook iemand om een offerte op te stellen voor de dakkapel. We willen nog twee offertes laten opstellen zodat we goed kunnen vergelijken.

Het gaat dus echt gebeuren, ergens dit jaar. Toch ook maar weer wat gaan leegruimen van de zolder denk ik...

dinsdag 6 januari 2015

Kerst de deur uit

Zodra kerst voorbij is, heb ik de neiging om het grootste deel van de kerstversiering weer op te bergen. Op de lampjes na.
Ik vind het in huis al snel een rommel en drukte door kinderspeelgoed, rondslingerend papierwerk, kussens, dingen die nog zoeken naar een vaste plek in dit (redelijk) nieuwe huis etc.
Dus hup, weg met de kerstballen, kerststal, guirlandes en de mini kerstboom van hout.

Maar wat is nou een goede plek om dat op te bergen? Ik had 2 kleine doosjes, die eigenlijk niet geschikt waren en een beetje kapot. Om een officiële kerstballendoos te kopen heeft geen zin, want meer dan 30 kerstballetjes heb ik niet. Dit jaar hadden we twee kerstpakketten, want ik heb er een gewonnen met een prijsvraag. Dus ook twee mooie dozen met kerstige teksten. Tada! Onze kerstspullen zitten nu allemaal daarin.
Makkelijk terugvinden op zolder, en je hoeft niet lang na te denken over de inhoud. Misschien een tip voor wie nog een bestemming voor zijn kerstpakket doos zoekt?

Vandaag heb ik ook de lampjes weggehaald en alle laatste dingen. Kerst is nu echt de deur uit. Tijd voor het voorjaar? Nee hoor, ik geniet nu ook wel even van de grijze dagen en het bijzondere licht buiten. Binnen lekker met de verwarming aan, koffie en een dekentje. Lekker en gezond koken, en zo komen we de winter heel goed door.

Is jouw kerstversiering al de deur uit?

maandag 5 januari 2015

Volgend jaar op oudjaarsdag

Allereerst de beste wensen voor 2015 gewenst allemaal!

Op oudejaarsdag kwam ik erachter dat het me echt heel fijn zou lijken, als ik 'opgeruimd het nieuwe jaar in' kon gaan. Soort van voorjaarsschoonmaak, maar dan anders. Even alle onnodige balast het huis uit, en lekker schoon en opgeruimd beginnen aan een nieuw jaar. Lijkt me heerlijk!
En misschien dan als goed voornemen: geen nieuwe zooi vergaren en nog sneller wegdoen. Wie weet helpt dat?

Dit jaar was ik toevallig ziek met oud/nieuw, dus hier kwam totaal niks van terecht. Bovendien bedacht ik het ook pas op de dag zelf, dus dan werkt dat niet zo goed met drie kinderen.
Dus ik zet het voor volgend jaar op de planning ;) En ziek zijn doen we dan ook niet in de kerstvakantie!

Hebben jullie goede voornemens, of een visie opgesteld voor het nieuwe jaar?