maandag 15 september 2014

Pensioen: ik ben nog lang niet oud

Hebben jullie dat ook? Pensioen, daar denk je nog lang niet aan. Want je bent nog jong, en tegen die tijd zie je wel hoe het erbij zit. Je kunt altijd nog een bijbaantje nemen, een krantenwijk ofzo.
We weten allemaal dat pensioen wel belangrijk is, en onze werkgever spaart er meestal voor. Soms kan je zelf ook nog geld inleggen in je pensioen, maar vaak gebeurt dat automatisch (en heb je eigenlijk geen idee).

Ik zou het handig vinden als alles wat duidelijker is omtrent pensioen. Momenteel weet je dat je tot 67 moet doorwerken, maar hoe is dat over 30 jaar? Misschien nog wel langer, afhankelijk van wat de overheid besluit. Ook zijn de pensioenfondsen momenteel 'safe' qua dekkingsgraad, maar hoe lang blijft dat zo? Dus als je een brief van je fonds krijgt staat er zoiets als: als de dekkingsgraad zo en zo blijft, en het rendement op onze beleggingen dit is; dan krijg je per jaar dit bedrag als pensioen.
Wat mij betreft iets teveel 'als-dan-constructies'. Dus daarom schuif ik het nog maar even voor me uit.
Hopelijk hebben we tegen die tijd onze aflossingsvrije hypotheek in elk geval afgelost, en de spaarhypotheek en kunnen we zo in elk geval rondkomen. En anders kunnen we altijd nog onze volledige tuin ombouwen tot moestuin. Dat schijnt ook te helpen ;)

2 opmerkingen:

  1. Heel herkenbaar inderdaad. Ik schreef er toevallig vanderweek ook over ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh echt? Ik heb jouw blog toevallig een paar dagen niet gelezen. Haha. Ik ga 'm snel lezen :)

      Verwijderen