dinsdag 22 juli 2014

Groener leven en besparen

Soms is besparen op je uitgaven heel goed voor het milieu. Dus hier een paar groene & portemonnee-vriendelijke tips.

Wassen
- Wist je dat je helemaal niet veel wasmiddel hoeft te gebruiken. Een klein schepje is al voldoende, zeker als je een wat nieuwere machine hebt (die dus minder water verbruikt). Dit is een behoorlijke besparing op je dure wasmiddel.
- Een zakje soda door je waspoeder mengen is ook voordelig. (soda is goedkoop)
- Goedkope wasverzachter is: azijn. Je kunt er nog een drupje lekker ruikende olie bij doen, maar dat is niet nodig. De azijngeur blijft niet hangen. 50ml per wasbeurt is voldoende.
- Dure wasmachinereiniger: niet kopen! Je kunt of een half kopje soda gebruiken in een lege machine, of een liter azijn in een lege machine. (let op, niet samen!) Dan op 60 of 90 graden wassen, en je machine is weer schoon. Dit verlengt de levensduur van je machine enorm, dus heel erg GROEN.
- Niet mijn favoriet, maar super-groen. Je was buiten ophangen ipv in de droger. Als mijn wasmachine niet op zolder had gestaan, had ik het echt wel gedaan.

Persoonlijke verzorging
- Minder shampoo maakt je haar ook schoon
- Minder vaak haren wassen is gezonder voor je haar
- Een beetje water door je handzeep-pompje mengen
- De eerste (koude) liters water in je douche opvangen, en je tuin ermee besproeien.

Van alles
- Diepvriesproducten laten ontdooien in de koelkast. Hoeft je koelkast minder hard te werken.
- Koop wat zaadjes (of ruil met iemand) en plant er een paar op je balkon/in de tuin. Bijv. sla of rucola geeft snel en overvloedig resultaat. Veel voordeliger dan wat je in de winkel koopt. Na een paar weken zaai je weer opnieuw.
- Bewaar de uitgedroogde zaadjes van je planten. Zaai het opnieuw in de herfst of net na de winter (afhankelijk van de soort) en je hebt 'gratis' nieuwe bloemen en planten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten