donderdag 18 april 2013

Trouwen... de financiële bijsluiter

Overal om me heen wordt hard getrouwd. Sommige mensen wonen al een tijdje samen, anderen gaan voor het eerst in een huis wonen. Spannend en leuk, maar ook denken ze vast na over de toekomst. Hoe gaat ons leven er samen uit zien. Wat willen we, en wat willen we niet. Een soort gezamelijke visie bepalen. Misschien zijn er ook vragen op financieel gebied. Dus hier wat tips!

Wat is handig om, op financieel gebied, met je partner te bespreken voordat je gaat trouwen?


-         Hoeveel mag de bruiloft kosten, en wie gaat dat betalen? In hoeveel tijd kunnen we dat bij elkaar sparen? (Geld lenen voor een bruiloft raad ik af...) Betaalt misschien een van de ouders de jurk of het trouwpak?
-         Heeft een van jullie schulden? Zo ja, zijn ze zo hoog dat het verstandig is op huwelijkse voorwaarden te trouwen? Zijn ze niet al te hoog, dan is het wijs om zo snel mogelijk af te lossen. Moet je het wel samen over eens zijn natuurlijk.
-         Eigen bedrijf, heb je dat of wil je dat? Huwelijkse voorwaarden kan dan handig zijn. Mocht er dan ooit iets mislopen met het bedrijf, dan ben je niet alle twee blut.
-         Waar gaan jullie wonen? Heeft een van de twee een koophuis, dan is het meestal verstandig om daar te gaan wonen. Of eerst verkopen natuurlijk. Maar ook, past de huurwoning die je nu hebt bij jullie plannen? Kreeg je eerst nog huurtoeslag, misschien niet meer als je er met twee inkomens gaat wonen. Is het dan niet de moeite waard om naar een andere huurwoning te verhuizen, als dit beter bij je wensen past?
-         Welke vaste lasten/verplichtingen heb je allebei? Past dit ook in een leven samen?
-         Welke goede doelen ondersteun je, ben je het er samen over eens?
-    Zijn er hobby's die erg veel geld kosten? Mannen hebben vaak een grote voorliefde voor elektronische gadgets. Vrouwen voor kleding of dure lunches. Is het misschien handig om een soort persoonlijk budget in te voeren, wat je naar eigen inzicht uit kunt geven? Hoe hoog moet dit budget dan zijn?
-         Wil je in de toekomst kinderen? Is daar ruimte voor in je gezamenlijke huis? Hoe zien jullie de rolverdeling werk-kinderen-huishouden. Parttime werken kost geld, kinderopvang ook, hoe gaat dat allemaal. Check ook deze blog van een paar maanden geleden.

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens!
    Maar praat er vooral veel samen over tijdens die heerlijke lunch!

    BeantwoordenVerwijderen