vrijdag 21 december 2012

Help, ik heb spaargeld

Je bent lekker aan het budgetteren en sparen geweest, of je hebt een flinke bonus/belastingteruggaaf gehad. Wat zal je nu eens doen met je extra spaargeld?

-         Leg een potje ‘onvoorzien’ aan, en blijf er vanaf. Begin met een maandsalaris bij elkaar te sparen. Ga daarna door voor drie maanden en zorg er uiteindelijk voor dat je zes maandsalarissen op je spaarrekening hebt staan. In deze tijd zijn veel dingen onzeker voor mensen. Zelfs ‘vaste’ contracten kunnen vrij gemakkelijk worden verbroken door een bedrijf, in tijden van financiĆ«le crisis. Dus wees voorbereid. Zelfs al maak je aanspraak op een uitkering, het kan maar zo vier tot zes weken duren voor je het eerste geld binnen hebt.

-         Maak een buffer voor noodgevallen. Kapotte wasmachine, auto in de prak of lekkage, het kan allemaal. Dan moet je wel het een en ander te makken hebben, of voor kunnen schieten. Meestal is een buffer van 1500 euro wel voldoende. Al raad het NIBUD een hogere buffer aan. Je kunt het zelf uitrekenen voor jouw situatie: https://service.nibud.nl/bufferberekenaar/

-         Spaar voor een specifiek doel. Tip: knip een plaatje of foto uit van het spaardoel. Dat motiveert om door te gaan met sparen. Specifieke doelen kunnen zijn: wereldreis, bruiloft, aanbetaling voor koophuis, auto, goede fiets etc.

-         Los je hypotheek af als de rente die je betaalt, hoger is dan wat je op je spaarrekening krijgt. En lagere maandlasten is altijd fijn natuurlijk.

1 opmerking:

  1. Heel goede tips Myra, in deze tijd is het heel belangrijk om schulden af te lossen en te sparen. Marijke

    BeantwoordenVerwijderen